Siirry sisältöön

Miksi julkkis kyynelehtii savimajan edessä?

Viemme julkimoita tutustumaan työhömme maailmalla. Nyt kerromme miksi – ja mitä kulissien takana tapahtuu.

Eija Wallenius Näkökulma
Eija Wallenius

Viivi Pumpanen UNICEF Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelman tiedotustilaisuudessa. © UNICEF/2014 Suomi/Penttilä

Missi, malli ja juontaja Viivi Pumpanen katsoo kameraan, hymyilee ja vastailee toimittajien kysymyksiin UNICEFin tiedotustilaisuudessa. Nyt ei kysytä poikaystävistä tai siitä, mitä hän mahtoi syödä aamupalaksi.
 
– Köyhyys näkyy lasten elämässä siten, ettei heillä välttämättä ole ketään, joka pitäisi heistä huolta, Pumpanen kertoo.
 
Hän tutustui UNICEFin työhön Mosambikissa kesän lopulla. Pian hän tanssii valssia TV-ruudussa ja kertoo lisää. Pumpasen tehtävänä on houkutella järjestölle uusia kuukausilahjoittajia UNICEF Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmassa.
 
Yhteistyö julkisuuden henkilöiden kanssa toimii. Suomen UNICEFin nykyisistä kuukausilahjoittajista noin 25 000 on liittynyt mukaan TV-ohjelmien innoittamana – se on yli neljännes lahjoittajista.  

Putous-UNICEF -ohjelma keräsi UNICEFille kuukausilahjoittajia vuosina 2012-2014. Kuva vuoden 2013 ohjelmasta. © UNICEF/Suomi 2013/Penttilä
 
Silti järjestöt saavat palautetta siitä, että ”lennättävät julkkiksia kyynelehtimään savimajan eteen”. Suomen UNICEFin tiedotuspäällikkö Kirsi Haru kertoo järjestön laskevan tarkkaan, millä toimilla maailman lapset saavat suurimman hyödyn.
 
– Jos julkkis käy tutustumassa työhömme ja saa vakuutettua mukaan tuhansia uusia kuukausilahjoittajia, kulut on katettu monin kerroin, hän sanoo.
 
Kuukausimaksuun sitoutuneet lahjoittajat mahdollistavat UNICEFin pitkäkestoisen työn lasten hyväksi vuosiksi eteenpäin.
 
Haru lisää, että TV-ohjelma-ajan järjestö saa lahjoituksena kumppaniltaan MTV3:lta. Lennoissa puolestaan hyödynnetään Finnairin pistelahjoituksia.

Julkkikselta vaaditaan osaamista ja aikaa 

Tunnettuus ei yksin riitä siihen, että tulee valituksi UNICEFin työn puolestapuhujaksi.
 
Henkilöltä edellytetään aiempaa aktiivisuutta ja kiinnostusta lasten asioita kohtaan. Lisäksi arvomaailmojen on kohdattava. Erityisesti TV-ohjelmien osalta valinnassa painaa kohderyhmä, jota lähestytään. Myös ohjelmakonsepti asettaa vaatimuksensa.
 
UNICEF tarjoaa julkkiksille koulutusta ja materiaaleja. Ajatuksena on, että he voivat hyödyntää oman alan osaamistaan lasten hyväksi. 
 
– Ei ole lainkaan pahitteeksi, että viestiemme tukena on joskus tanssia, laulua tai vaikkapa nukketeatteria. Tärkeintä on, että viesti menee perille, Haru toteaa.Pumpasen kanssa Mosambikissa vieraillut Raakel Lignell uskoo, että yleisön on helpompi tarttua asioihin, kun heille tuttu henkilö tutustuu työhön maailmalla ja kertoo kokemuksistaan. © UNICEF/Mosambik 2014/Kivelä

Kaikkea muuta kuin glamouria

Suurin osa julkkisten tekemästä työstä tapahtuu parrasvalojen ulkopuolella.
 
Suomen UNICEFin omat hyvän tahdon lähettiläät muun muassa spiikkaavat videoita, järjestävät konsertteja, vierailevat kouluissa, luennoivat ja kouluttavat esimerkiksi feissareita esiintymistaidoissa.
 
Haru sanookin näkevänsä lähettiläät ennemmin vapaaehtoisina, joilla on tunnetut kasvot. Hän muistuttaa, että hommasta on yleensä glamour kaukana.
 
– Kun suomalainen suosikkilaulaja seisoo tihkusateessa torilla keräyslipas kädessä, tuskin kukaan epäilee onko tällä koko sydän mukana. Kuvausmatkoillakin työskennellään kellon ympäri, yleensä maaseudulla, jossa olot ovat kehnot. 

Miksi julkkis lähtee mukaan? 

Pumpanen ei empinyt hetkeäkään, kun häntä kysyttiin mukaan auttamaan UNICEFia saamaan lahjoittajia.
 
– Olen pitkään haaveillut voivani toimia juuri UNICEFin työn puolestapuhujana, hän sanoo.
  
Sen sijaan häntä tuskastuttaa seisoa kimaltelevassa tanssimekossa puhumassa lapsista, jotka elävät köyhyydessä. Ristiriita vaivaa häntäkin. Mutta jos se on sitä mitä asian edistämiseksi on tehtävä, niin olkoon.

Hänen vierellään tanssija Jukka Haapalainen myös irvistää omalle tummalle puvulleen.
 
Haapalainen toteaa, että auttaminen on kuitenkin etuoikeus. Hän muistuttaa ajoista, jolloin Suomi oli avunsaajana. Nyt tilanne on toinen.

Jukka Haapalainen ja Sirpa Suutari-Jääskö lähtivät täysillä tanssiin mukaan Itä-Timorillakin. © UNICEF/Mosambik 2014/Kivelä

Hän otti puolisonsa Sirpa Suutari-Jääskön kanssa palkatonta lomaa ja lähti tutustumaan UNICEFin työhön Itä-Timorilla. Pari on maailmaa kiertäessään nähnyt paljon epäoikeudenmukaisuutta, ja he haluavat auttaa miten vain voivat.
 
Jos yleisö siinä samalla viihtyy, se ei ole lapsilta pois. Päinvastoin.

    
Kolmas UNICEF Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelma esitettiin sunnuntaina 30.11.2014 MTV3-kanavalla. Lämmin kiitos kaikille UNICEFin kuukausilahjoittajiksi ryhtyneille!

Julkaistu1.12.2014