Siirry sisältöön

UNICEF vie apusi luotettavasti perille

Avustuslaatikoita lastataan helikopteriin.

UNICEFilla on jo lähes 80 vuoden kokemus siitä, miten apu saadaan perille lapsille.

UNICEFin työn edistymistä ja varojen käyttöä seurataan tiiviisti ja niistä on olemassa raportteja, joihin kuka tahansa voi tutustua.

Kehitysyhteistyötä valvotaan, seurataan ja arvioidaan paljon enemmän kuin useampia Suomen muita yhteiskunnallisia toimintoja. Lukemattomat riippumattomat arvioinnit ovat osoittaneet, että kehitysyhteistyö on tuloksellista. Kehitysyhteistyössä tapahtuu äärimmäisen vähän väärinkäytöksiä ja jos niitä tapahtuu, käytetyt varat peritään takaisin. Esimerkiksi vuonna 2022 kaikista Ulkoministeriön myöntämistä kehitysyhteistyömäärärahoista 0,37 %:ssa todettiin virheellisyyttä.

Varojemme käyttöä valvotaan tilintarkastajien toimesta sekä kotimaassa että kansainvälisesti.

Varojemme käyttöä valvotaan tilintarkastajien toimesta sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Suomen UNICEFin vuosikatsauksessa kerromme tarkasti taloudestamme, minkä verran rahoitusta olemme saaneet ja mihin se on käytetty. Kansainvälisen UNICEFin tilintarkastuskertomukset ovat saatavilla julkisina asiakirjoina United Nations Board of Auditors –sivuilla.   

UNICEFilla on myös oma sisäisen tutkinnan ja tarkastuksen toimisto, joka tekee vuosittain sisäisiä toiminnantarkastuksia maaohjelmiin, aluetoimistoihin ja päämajan osastoihin. Sisäisen tarkastuksen raportit ovat julkisia ja kaikkien luettavissa.

Suomen valtiokin tukee rahallisesti UNICEFia ja seuraa UNICEFin varojen käyttöä ja työn tuloksellisuutta ja tehokkuutta. Suomen kehitysyhteistyön viimeisimmässä tulosraportissa 2022 todetaan, että ”kaikki Suomen pääasialliset YK-kumppanit saavuttivat pääsääntöisesti niille asetetut tavoitteet”.

Työn tuloksista ja avun perille pääsystä kerromme tarkemmin vuosikatsauksessamme. Esimerkiksi vuonna 2022 toimitimme puhdasta juomavettä 30 miljoonalle ihmiselle ja yli 356 miljoonaa lasta sai apua aliravitsemuksen ehkäisyyn.  

UNICEFin kansainvälisestä avoimuusportaalista voi kuka tahansa tutkia hyvinkin tarkasti, mille alueille ja mihin hankkeisiin varoja on käytetty ja mitä niillä on saatu aikaan. Tässä muutamia esimerkkejä:

Apu menee perille: yli 75 vuotta onnistumisia

Suomi 1948.

Mustavalkoinen kuva lapista: tyttö ja poro ihmettelevät UNICEFin avustuspakettia.

Ukraina, joulukuu 2023.

Lapsi ja aikuinen UNICEFin avustuspaketin äärellä.

Jemen 2022.

Henkilö kantaa avustuspakettia päänsä päällä.

Afganistan 2022.

Poika kantaa pakettia.

Etelä-Sudan, 1993.

Avustuslaatikoita puretaan lentokoneesta.

Syyria 2023.

Avustuspakettia tutkitaan auton lavalla.

Kamerun 2021.

Lapsi saa rokotteen, hänet on kääritty UNICEF-vilttiin.

Billund, Tanska, 2003.

Lentokonetta lastataan avustuspaketeilla.

Tule mukaan rakentamaan parempaa huomista

Liittymällä kuukausilahjoittajaksi et auta vain yhtä lasta - autat kaikkia apua eniten tarvitsevia, kaikkialla maailmassa. Autat lapsia kriisitilanteissa ja huolehdit heidän perustarpeistaan: puhtaasta vedestä, ravinnosta, rokotuksista ja koulunkäynnistä.

Kuukausilahjoittaminen on lahjoittajalle helppoa ja vaivatonta. Se on myös UNICEFille kustannustehokkain lahjoitusmuoto. Maailman lapset saavat maksimaalisen hyödyn.