Siirry sisältöön

UNICEF tarvitsee 3,9 miljardia dollaria hätäapuun – summa on hieman vähemmän kuin Coca-Colan vuosittainen mainosbudjetti

Kaikissa suurimmissa kriiseissä on kyse aseellisesta konfliktista. Konflikteja on nyt käynnissä enemmän kuin koskaan 30 vuoteen.

Uutinen
Aseellisessa iskussa loukkaantunutta jemeniläistyttöä hoidettiin Althawran sairaalassa Hodeidahissä. Jemenin sodassa on kuollut tai haavoittunut yli 6 700 lasta.

 

YK:n lastenjärjestö UNICEF pyytää kansainväliseltä yhteisöltä 3,9 miljardia dollaria (3,4 miljardia euroa) humanitaariseen apuun vuodelle 2019. Hätäapua tarvitsee yhteensä 41 miljoonaa lasta 59 maassa.

– Summa voi kuulostaa suurelta, mutta sen kokoon saamisen ei pitäisi olla vaikeaa. Se on hieman vähemmän kuin Coca-Colan vuosittainen mainosbudjetti. Kuluttajat maailmalla puolestaan ostivat mobiilisovelluksia yli 16-kertaisella summalla vuoden 2018 aikana, vertaa Suomen UNICEFin viestintäpäällikkö Kirsi Haru.

Pyytämällään summalla UNICEF pystyy esimerkiksi turvaamaan puhtaan veden 42,8 miljoonalle ihmiselle, rokottamaan 10,3 miljoonaa lasta tuhkarokkoa vastaan sekä tarjoamaan 10,1 miljoonalle lapselle opetusta ja 4 miljoonalle lapselle ja huoltajalle psykososiaalista tukea.

Suurimmat hätäavun kohteet ovat Syyria ja sen naapurimaat (yhteensä 1,2 miljardia dollaria), Jemen (542,3 miljoonaa dollaria), Kongon demokraattinen tasavalta (326,1 miljoonaa dollaria) ja Etelä-Sudan (179,2 miljoonaa dollaria).

Kaikki nämä kriisit ovat aseellisia konflikteja.

– Hätäapuun tarvittava summa on pieni hinta vakaudesta ja kehityksestä. Jos kansainvälinen yhteisö ei pysty lopettamaan konflikteja, sen velvollisuus on tehdä kaikkensa, jotta konfliktiin täysin syyttömillä lapsilla olisi kuitenkin tulevaisuus edessään, Haru sanoo.

”Lapsiin kohdistuvasta väkivallasta
ei saa tulla uusi normaali”

Tänä vuonna vietetään YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 30-vuotisjuhlavuotta. Samaan aikaan maailmalla on käynnissä enemmän aseellisia konflikteja kuin koskaan viimeiseen 30 vuoteen.

Lasten suojeleminen kuuluu sodan perussääntöihin, mutta tämä periaate on vesittymässä yhä pahemmin. Kehityskululla on tuhoisa vaikutus miljoonien lasten elämään.

Pahimmassa tapauksessa konfliktien keskellä eläminen merkitsee lapsille väkivallantekoja, sieppauksia ja rekrytoimista aseellisiin joukkoihin.

– Jos epäonnistumme lopettamaan nämä loukkaukset, lapset kasvavat näkemään väkivallan normaalina ja hyväksyttävänä, sanoo UNICEFin pääjohtaja Henrietta H. Fore.

– Lapsiin kohdistuvasta väkivallasta ei saa tulla uusi normaali, Fore vetoaa.

"Varsinainen tragedia
jää näkymättömäksi”

Lasten tilanteen vakavuus jää konflikteissa liian vähälle huomiolle.

Suoran väkivallan lisäksi konfliktit tuhoavat lasten hyvinvoinnille tärkeitä palveluja ja rakenteita, kuten sairaaloita, kouluja ja vesihuoltoa.

Monet konfliktien keskellä elävät lapset kärsivät traumaattisten kokemusten sekä päivittäisten vastoinkäymisten ja turvattomuuden aikaansaamasta stressistä.

Tätä yhdistelmää kutsutaan toksiseksi stressiksi. Se häiritsee lasten kehitystä, kasvua ja oppimiskykyä.

– Kuolonuhrien määrä on uutinen, mutta varsinainen tragedia jää näkymättömäksi: miten esimerkiksi Jemenin tulevaisuutta rakennetaan, kun puolet lapsista on kroonisesti aliravittuja eivätkä he koskaan kehity normaalisti, Kirsi Haru sanoo.

Vuosi sitten UNICEF pyysi hätäapuun 3,6 miljardia dollaria. Vuoden loppuun mennessä tarve oli kasvanut 3,8 miljardiin dollariin. Vetoomuksesta saatiin kuitenkin kokoon vain 49 prosenttia.

– Jokainen puuttuva dollari tarkoittaa tuskallisia valintoja siitä, mitä jätetään tekemättä. Seurauksista kärsivät miljoonat lapset, Haru toteaa.

Auta, lahjoita hätäapuun

Lisätietoja

Kirsi Haru, Suomen UNICEF, viestintäpäällikkö, puh. 040 766 6926, [email protected]
Christopher Tidey, UNICEF New York, puh. +1 917 340 3017, [email protected]

Tutustu UNICEF Humanitarian Action for Children 2019 -raporttiin 

Lue lisää lasten tilanteesta konfliktien keskellä (englanniksi)

Vuoden 2018 tammi-lokakuussa UNICEF oli kriiseissä:

  • turvannut puhtaan veden 35,3 miljoonalle ihmiselle
  • varmistanut 5,9 miljoonan lapsen koulunkäynnin
  • rokottanut 4,7 miljoonaa lasta tuhkarokkoa vastaan
  • antanut psykososiaalista tukea 3,1 miljoonalle lapselle ja huoltajalle.
Julkaistu29.1.2019