UNICEF: Joka kolmas lapsi ja nuori jää koulun ulkopuolelle kriisimaissa

Laita hyvä jakoon Whatsapp
19.9.2018

”Meillä ei ole varaa epäonnistua”, sanoo UNICEFin pääjohtaja Henrietta Fore nuorten kouluttamisesta.

UNICEF tukee lasten koulunkäyntiä Syyriassa ja sen naapurimaissa. Viisi miljoonaa lasta käy koulua kriisistä huolimatta. Mutta 2,8 miljoonaa syyrialaislasta jää koulusta paitsi. © UNICEF/UN0248347/Watad
UNICEF tukee lasten koulunkäyntiä Syyriassa ja sen naapurimaissa. Viisi miljoonaa lasta käy koulua kriisistä huolimatta. Mutta 2,8 miljoonaa syyrialaislasta jää koulusta paitsi. © UNICEF/UN0248347/Watad

Konflikteista ja luonnonkatastrofeista kärsivissä maissa 104 miljoonaa 5–17-vuotiasta lasta ei pääse kouluun, paljastaa YK:n lastenjärjestö UNICEFin tuore raportti. Tämä tarkoittaa joka kolmatta kriisimaissa asuvaa lasta. 

Kaiken kaikkiaan koulun ulkopuolella on maailmassa 303 miljoonaa 5–17-vuotiasta lasta.

A Future Stolen: Young and Out-of-School -raportti tarkastelee maailman lasten ja nuorten koulutustilannetta esikouluiästä toiselle asteelle saakka.

- Kun maahan iskee konflikti, lapset ja nuoret joutuvat uhreiksi kahteen otteeseen, sanoo UNICEFin pääjohtaja Henrietta Fore.

- Ensin koulut vahingoittuvat, tuhoutuvat, vallataan tai niihin jopa harkitusti hyökätään ja lapset liittyvät miljoonien koulun ulkopuolella olevien lasten joukkoon. Kun vuodet kuluvat, he harvoin palaavat kouluun. Pitkän ajan kuluessa lapset – ja maat, joissa he asuvat – joutuvat kohtaamaan loputtoman köyhyyden kierteen, Fore jatkaa.

Köyhyys on merkittävä koulutuksen este. Köyhimmät alakouluikäiset lapset jäävät neljä kertaa todennäköisemmin koulun ulkopuolelle kuin varakkaimmista kodeista tulevat lapset.

Koulutukseen investoiminen
edistää rauhaa

Nuorten tilanne kriisimaissa on hälyttävä. Joka viides kriisimaassa asuva 15–17-vuotias ei ole koskaan päässyt kouluun ja kaksi viidestä ei ole suorittanut alakoulua loppuun.

Tämänhetkisten trendien mukaan maailman 10-19-vuotiaiden määrä kasvaa vuoteen 2030 mennessä kahdeksalla prosentilla 1,3 miljardiin.

- Tämä on kriittinen hetki historiassa. Jos toimimme viisaasti ja nopeasti, voimme voimaannuttaa nuoret ja tarjota heille taidot, joiden avulla he pystyvät luomaan rauhanomaisia ja hyvinvoivia yhteiskuntia. Vaihtoehto on liian synkkä. Meillä ei ole varaa epäonnistua, sanoo Henrietta Fore.

Alle neljä prosenttia kaikista maailman humanitaarisista rahoituspyynnöistä kohdistuu koulutukseen. Raportti peräänkuuluttaakin lisäinvestointeja laadukkaaseen koulutukseen, jotta lapset ja nuoret saisivat opiskella turvallisessa ympäristössä myös niissä maissa, jotka kärsivät monimutkaisista humanitaarisista kriiseistä.

Raportin on laatinut UNICEFin data ja analyysi -yksikkö. Se perustuu UNICEFin oman datan lisäksi YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCOn keräämään dataan.

Lisätietoa

A Future Stolen: Young and Out-of-School -raportti kokonaisuudessaan (pdf)

Anna tänä jouluna Koululahja lapsille »

Yrityksille: Anna tänä jouluna Koululahja »

 

Tuoreimmat

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.