Polttoainepula kärjistää Jemenin vesikriisiä

Laita hyvä jakoon Whatsapp
20.12.2017

Yli kolmen miljoonan ihmisen vedensaanti uhkaa katketa, kun vedenpumppaamoilta loppuu polttoaine.

Kolerasta kärsivää lasta tutkitaan aliravitsemuksen varalta Alsadaqahin sairaalassa Jemenissä. © UNICEF/UN078075/Fuad
Kolerasta kärsivää lasta tutkitaan aliravitsemuksen varalta Alsadaqahin sairaalassa Jemenissä. © UNICEF/UN078075/Fuad

Polttoaineen maahantuontirajoitusten myötä puhtaan veden hinta on Jemenissä noussut pilviin, ja vesipula uhkaa lasten ennestäänkin heikkoa terveyttä. Puhtaan veden puute vaikeuttaa merkittävästi ripuli- ja koleraepidemioiden taltuttamista. Jemenin vesivarat ovat jo vuosikymmeniä olleet niukat.

- Polttoainepula ei voisi sattua pahempaan aikaan, sillä lapset elävät jo nyt väkivaltaisuuksien, aliravitsemuksen ja tautiepidemioiden noidankehässä, sanoo Geert Cappelaere, UNICEFin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan aluetoimiston johtaja.

Dieselin hinta on kaksinkertaistunut kuukaudessa, mikä vaarantaa etenkin köyhimpien perheiden vedensaannin. Yli kolmen miljoonan ihmisen vedensaannin turvaavat pumppaamot 14 kaupungissa ovat jäämässä ilman polttoainetta. Se tarkoittaa, että 1,5 miljoonaa lasta jää vaille puhdasta vettä.

Viidesosa jemeniläisistä on jo kaupallisen, rekalla kuljetetun veden varassa. Sen hinta on keskimäärin kaksinkertaistunut, mutta paikoin jopa kuusinkertaistunut.

- Kahdelle kolmannekselle äärimmäisessä köyhyydessä elävistä perheistä veden ostaminen on käynyt täysin mahdottomaksi, Cappelaere sanoo.

Jemenissä on tähän päivään mennessä lähes miljoona epäiltyä koleratartuntaa. Yli neljäsosa tartunnan saaneista on alle 5-vuotiaita lapsia. Yli 385 000 lasta kärsii vakavasta aliravitsemuksesta ja taistelee hengestään. Puhtaan veden puute on yksi suurimmista aliravitsemuksen aiheuttajista.

UNICEF toimittaa joka kuukausi lähes 450 000 litraa polttoainetta pitääkseen vedenpumppaamot toiminnassa eri puolilla maata. Polttoaineen huono saatavuus ja kohonneet hinnat vaikeuttavat kuitenkin myös UNICEFin ja sen kumppaneiden työtä lasten hyväksi.

- Humanitaarisen avun ja hätäaputarvikkeiden tuontirajoitukset on purettava välittömästi, jottei Jemen syöksy yhä syvemmälle epätoivon kuiluun, Cappelaere sanoo.

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.