Siirry sisältöön

UNICEFin tuore raportti: Nuorten HIV-tartunnat uhkaavat nousta 60 prosentilla vuoteen 2030 mennessä

Nuorten HIV-tartuntojen ehkäisyyn ja hoitoon tulee panostaa enemmän tartuntojen määrän nousun pysäyttämiseksi.

Uutinen
Tansanialainen HIV-positiivinen Bertha Andrews Ndikwege iloitsee, ettei virus tarttunut hänen lapseensa.

Vuonna 2015 yli 250 000 10-19-vuotiasta nuorta sai HIV-tartunnan. Vuonna 2030 tartunnan voi saada jopa 400 000 nuorta, ellei nuorten tartuntojen ehkäisyyn puututa tehokkaammin, kertoo UNICEFin tuore For Every Child: End AIDS -raportti.

”Maailmassa on saatu aikaan valtavaa kehitystä aidsin pysäyttämiseksi, mutta taistelu ei suinkaan ole ohi, erityisesti lasten ja nuorten osalta”, UNICEFin pääjohtaja Anthony Lake sanoo.

”Joka toinen minuutti nuori, todennäköisesti tyttö, saa HIV-tartunnan. Jos haluamme pysäyttää aidsin etenemisen, meidän täytyy tehdä entistä enemmän töitä lasten ja nuorten kanssa.”

Vuonna 2015 HIV-tartunnan sai 1,1 miljoonaa lasta, nuorta ja naista. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kolme neljästä tartunnan saaneesta 15-19-vuotiaasta oli tyttöjä.

Samana vuonna aidsiin menehtyi 41 000 10-19-vuotiasta nuorta.

Vauvat diagnosoidaan liian myöhään

UNICEFin raportin mukaan mittavia tuloksia on saatu aikaan äiti-lapsi-tartuntojen ehkäisemisessä. Koko maailmassa 1,6 miljoonaa lasta välttyi tartunnalta vuosien 2000-2015 aikana.

0-4-vuotiaat lapset kuuluvat suurimpaan riskiryhmään menehtyä aidsiin. Vain puolet HIV-positiivisten äitien vauvoista testataan ja diagnosoidaan kahden ensimmäisen elinkuukauden aikana. Lasten hoito aloitetaan usein liian myöhään. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa HIV-positiivisten lasten hoito aloitetaan lapsen ollessa keskimäärin neljävuotias.

Raportin mukaan lasten ja nuorten HIV-tartuntojen ehkäisyä ja tartunnan saaneiden hoitoa voidaan edistää seuraavin keinoin: 

  • Paikallisia HIV-innovaatioita tulee tukea enemmän.
  • Tiedonkeruuta pitää vahvistaa.
  • Sukupuoleen perustuvaa väkivaltaan tulee puuttua tehokkaammin.
  • HIV-positiivisten lasten ja nuorten syrjintää ja leimaamista täytyy torjua tehokkaammin. 
  • HI-virukselle altistuneille nuorille pitää taata mahdollisuus Prophylaxis-estolääkitykseen.
  • Lasten ja nuorten seksuaalikasvatukseen tulee panostaa enemmän. 

 Suurlahjoittaja tukee Ugandan HIV-työtä

UNICEFin raportti kertoo, että aidsin vastainen työ kärsii rahoitusvajeesta. Rahoitusvaje on syventynyt vuodesta 2014 lähtien.

Suomen UNICEF sai marraskuussa suurlahjoituksen nimettömänä pysyttelevältä lahjoittajalta Ugandan HIV-työhön. 50 000 euron suuruinen lahjoitus ohjataan Ugandaan, ja sillä tuetaan erityisesti lasten ja nuorten hyväksi tehtävää HIV-työtä.

Ugandassa yhä useampi HIV-positiivinen lapsi saa hoitoa, ja äiti-lapsi-tartunnat ovat laskeneet 86 prosenttia vuodesta 2009.

Merkittävä edistysaskel Ugandassa otettiin, kun UNICEFin ja muiden toimijoiden vaikuttamistyön tuloksena maassa laskettiin HIV-testaamisen ikärajaa niin, että jo 12-vuotiaat lapset voivat käydä testissä ilman vanhempiensa suostumusta. Tämä on tärkeä saavutus nuorten diagnosoinnissa ja hoitoon ohjaamisessa, sillä tartunnan saaneet kohtaavat usein vakavaa syrjintää. Lisäksi aids on toiseksi yleisin kuolinsyy 10-19-vuotiaiden parissa.

 

 

 

 

 

 

Julkaistu1.12.2016