Puoli miljoonaa lasta elää piirityksen keskellä Syyriassa

Laita hyvä jakoon Whatsapp
29.11.2016

Osaan saarretuista kaupungeista ei ole pystytty toimittamaan apua lähes kahteen vuoteen.

"Olen etsinyt juomavettä aamusta lähtien, sillä kotiin ei tule vettä. Välillä vettä tulee ja välillä ei", kertoo 9-vuotias Abdullah Itä-Aleppossa.
"Olen etsinyt juomavettä aamusta lähtien, sillä kotiin ei tule vettä. Välillä vettä tulee ja välillä ei", kertoo 9-vuotias Abdullah Itä-Aleppossa.

Piiritetyillä alueilla asuvien lasten määrä Syyriassa on kaksinkertaistunut alle vuodessa. Eri puolilla Syyriaa on 16 saarrettua aluetta, joilla elää miltei 500 000 lasta. Yksin Itä-Aleppossa asuu arviolta 100 000 lasta. Lapset elävät lähes täysin vailla humanitaarista apua ja peruspalveluja.

– Elämästä on tullut päättymätöntä painajaista miljoonille ihmisille Syyriassa – erityisesti sadoille tuhansille piirityksen keskellä eläville lapsille. Lapsia kuolee ja vammautuu. Lapset ovat liian peloissaan mennäkseen kouluun tai edes leikkiäkseen. He joutuvat selviämään vähällä ruualla ja lähes täysin ilman lääkkeitä, sanoo UNICEFin pääjohtaja Anthony Lake.

Osaan piiritetyistä alueista ei ole saatu toimitettua apua lähes kahteen vuoteen.

Saarron keskellä ihmiset ovat muuttaneet kellareita sairaaloiksi, kouluiksi ja leikkikentiksi.

Eräällä piiritetyllä alueella vapaaehtoiset ovat rakentaneet leikkipuiston yhdistämällä kellareita toisiinsa. Noin 200 lasta käy päivittäin maanalaisessa leikkipuistossa. Toisella saarretulla alueella maanalainen koulu tarjoaa 50 tytölle mahdollisuuden jatkaa opintojaan.

UNICEF vaatii Syyrian sodan osapuolia keskeyttämään piiritykset ja sallimaan humanitaarisen avun pääsyn kaikkialle maassa.

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.