Valitusoikeutta koskeva pöytäkirja astui Suomessa voimaan 12. helmikuuta.
Suomi on ensimmäisten maiden joukossa hyväksynyt YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen valitusmenettelyä koskevan lisäpöytäkirjan.
Lisäpöytäkirja on voimassa vasta 26 maassa. Muista Pohjoismaista ainoastaan Tanska on hyväksynyt pöytäkirjan.
Valitusmenettely mahdollistaa valituksen tekemisen YK:n lapsen oikeuksien komitealle, mikäli kokee Suomen valtion loukanneen lapsen oikeuksia. Valituksen voi tehdä yksityinen henkilö, yksityishenkilöiden ryhmä tai heidän edustajansa. Tätä ennen on kuitenkin käytettävä kaikki kansalliset valitusasteet.
- Lisäpöytäkirjan voimaan saattaminen vahvistaa huomattavasti lapsen oikeuksien sopimuksen asemaa. Tämä edellyttää tosin myös viranomaisilta aikaisempaa parempaa sopimuksen huomioonottamista ja tuntemista, toteaa Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.
Valituksen vastaanotettuaan YK:n lapsen oikeuksien komitea voi jo ennen ratkaisun tekemistä pyytää sopimusvaltiota toimenpiteisiin.
- Tällä on haluttu huomioida lapsen haavoittuvaisuus ja estää uhrille aiheutuva mahdollinen peruuttamaton vahinko, Hetemäki jatkaa
Valitusten on koskettava oikeuksia, joihin Suomi on sitoutunut YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa tai sen kahdessa lisäpöytäkirjassa. Lisäpöytäkirjat koskevat lapsia aseellisissa konflikteissa ja lasten hyväksikäyttöä prostituutiossa ja pornografiassa.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus on maailman laajimmin hyväksytty ihmisoikeusasiakirja. Sen ulkopuolella on vain Yhdysvallat.
Lisäpöytäkirja valitusmenettelystä http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/2016/20160005/20160005_2
YK:n lapsen oikeuksien sopimus ja muut lisäpöytäkirjat https://www.unicef.fi/lapsen-oikeudet/sopimus-kokonaisuudessaan/
Ohjelmajohtaja Inka Hetemäki, Suomen UNICEF ry, 040 5454 837