YK-järjestöt toimittivat 62 tonnia apua Itä-Ukrainaan

Laita hyvä jakoon Whatsapp
20.2.2015

Jo yli viisi miljoonaa ihmistä kärsii Ukrainan kriisistä.

UNICEFin päävarastolta Kööpenhaminasta on lähtenyt tonneittain apua Itä-Ukrainaan. Kuvassa avustustarvikkeita lastataan lähteväksi tammikuun lopulla. © UNICEF/DENM2015-00034/Thoby
UNICEFin päävarastolta Kööpenhaminasta on lähtenyt tonneittain apua Itä-Ukrainaan. Kuvassa avustustarvikkeita lastataan lähteväksi tammikuun lopulla. © UNICEF/DENM2015-00034/Thoby

YK-järjestöt toimittivat torstaina 62 tonnia avustustarvikkeita Donetskiin. Toimitus sisälsi muun muassa hygienia- ja lääketarvikkeita, juomavettä, vaatteita ja peittoja. Tavarat oli hankkinut UNICEF, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja Maailman terveysjärjestö WHO.

Ukrainan kriisistä kärsii arviolta yli viisi miljoonaa ihmistä, joista miljoona on joutunut jättämään kotinsa.

- Palasin juuri pikaiselta käynniltä Itä-Ukrainasta. Humanitaarisen avun tarve on voimakas ja avun lisääminen äärimmäisen tärkeää, painottaa YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Neal Walker.

Kaikkein vaikein tilanne on ihmisillä, jotka ovat juuttuneet taistelujen keskelle. Näillä alueilla peruspalvelut ovat romahtaneet.

- Lapset ovat hengenvaarassa veden, ruuan ja terveydenhoidon puutteen vuoksi. Kaikkein haavoittuvimmassa asemassa ovat vammaiset ja hiviä kantavat lapset sekä lapset, jotka elävät pommisuojissa tai laitoksissa, sanoo UNICEFin Ukrainan toimiston johtaja Giovanna Barberis.

Järjestöt varoittavat, että terveydenhoidon heikon tilan vuoksi tartuntataudit saattavat levitä "katastrofaalisesti". Kriisistä kärsivien hiv-positiivisten ihmisten tilanne on erityisen hankala, sillä monet heistä eivät saa tarvittavaa lääkitystä. Tauti on vaarassa tarttua lapseen, jos odottava äiti ei saa hoitoa.

UNICEF on auttanut maassa kymmeniätuhansia lapsia esimerkiksi toimittamalla puhdasta vettä ja koulutarvikkeita sekä tarjoamalla psykososiaalista tukea.

Lahjoita hätäapuun

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.