YK: Yhä useampi lapsi vaarassa joutua sotilaaksi

Laita hyvä jakoon Whatsapp
17.2.2015

Jopa kahdeksanvuotiaita lapsia on rekrytoitu.

UNICEF kumppaneineen neuvotteli noin 3000 lapsisotilasta vapaaksi Etelä-Sudanissa. © UNICEF/NYHQ2015-0201/Rich
UNICEF kumppaneineen neuvotteli noin 3000 lapsisotilasta vapaaksi Etelä-Sudanissa. © UNICEF/NYHQ2015-0201/Rich

Lapsen riski joutua aseellisen ryhmän rekrytoimaksi on kasvanut  kiihtyvien ja entistä julmempien konfliktien seurauksena, sanovat UNICEF ja YK:n erityisedustajan toimisto lapsia ja aseellisia konflikteja koskevissa asioissa.

Erityisedustaja Leila Zerrouguin mukaan maailmassa on 57 aseryhmää, jotka rekrytoivat ja käyttävät lapsisotilaita yli 20 maassa.

- Yhä useammat hallitukset tiedostavat, että lapset eivät kuulu armeijaan, mutta lapsisotilaiden rekrytointi on yhä valtava ongelma erityisesti (ei-valtiollisten) aseryhmien keskuudessa, Zerrougui kommentoi viime viikon torstaina julkaistussa tiedotteessa.

Lapsisotilaita arvioidaan olevan kymmeniätuhansia. Mukaan lasketaan kaikki alle 18-vuotiaat tytöt ja pojat, jotka toimivat aseellisissa ryhmissä. Kaikki lapsisotilaat eivät kanna asetta. Monia käytetään esimerkiksi vakoojina, viestinviejinä, huolto- ja vartiointitehtävissä, kantajina, palvelijoina tai seksiorjina.

Tiedotteen mukaan esimerkiksi Keski-Afrikan tasavallassa niinkin nuoria kuin kahdeksanvuotiaita lapsia on rekrytoitu aseryhmiin. Irakissa ja Syyriassa Isisin ja muiden aseryhmien leviäminen on lisännyt lasten rekrytointia. Alueella on annettu sotilaskoulutusta 12-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille ja heitä on käytetty tiedustelu-, partiointi ja suojaustehtävissä. Kongon demokraattisessa tasavallassa aseryhmät ovat käyttäneet tyttöjä seksiorjina.

- Kaikki lapset pitää vapauttaa aseellisista ryhmistä välittömästi. Emme voi odottaa rauhaa ennen kuin autamme sodan jalkoihin jääneitä lapsia, painottaa UNICEFin varajohtaja Yoka Brandt.

UNICEF työskentelee ympäri maailmaa vapauttaakseen lapsia aseryhmistä ja tukeakseen entisiä lapsisotilaita. Viimeksi Etelä-Sudanissa noin 3 000 lasta neuvoteltiin vapaaksi aseellisesta ryhmästä.

Ryhdy kuukausilahjoittajaksi

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.