UNICEF: Yli miljoonalla ihmisellä pulaa puhtaasta vedestä Itä-Ukrainassa

Laita hyvä jakoon Whatsapp
15.7.2015

UNICEF on auttanut yli 550 000 itäukrainalaista saamaan puhdasta vettä tammikuusta lähtien. Lisää apua tarvitaan kuitenkin nopeasti.

Vapaaehtoiset purkavat vesipullokuormaa Debaltsevon kaupungissa Donetskin alueella helmikuussa 2015. © UNICEF/NYHQ2015-0279/Filippov
Vapaaehtoiset purkavat vesipullokuormaa Debaltsevon kaupungissa Donetskin alueella helmikuussa 2015. © UNICEF/NYHQ2015-0279/Filippov

Itä-Ukrainan konfliktialuetta uhkaa vesikriisi, YK:n lastenjärjestö UNICEF tiedotti eilen tiistaina.

UNICEF arvioi, että 1,3 miljoonalla ihmisellä on vaikeuksia saada puhdasta juomavettä Donetskin ja Luhanskin maakunnissa, joissa taistelut ovat vahingoittaneet vesiputkia.

Puhtaan veden puute altistaa erityisesti lapset taudeille, kuten ripulille.

- Vesi on yksi niistä asioista, joita Itä-Ukrainan lapset ja aikuiset tarvitsevat nyt eniten, UNICEFin Ukrainan maajohtaja Giovanna Barberis sanoi.

Vettä tankkiautosta

Luhanskin alueella monet ihmiset saavat juomavetensä tankkiautoista tai hakemalla vettä läheisistä kylistä. Donetskin alueella sijaitsevassa Mariupolin kaupungissa vesivarannot ehtyvät nopeasti. Kanava, jota pitkin 500 000 asukkaan Mariupol sai aiemmin vettä, on vaurioitunut taisteluissa.

Vesijärjestelmien vaurioiden lisäksi tilannetta heikentävät vähäiset sateet ja kuuma kesäsää.

UNICEF auttaa

- UNICEF kumppaneineen on auttanut yli 550 000 ihmistä Donetskin ja Luhanskin alueilla saamaan puhdasta vettä tammikuusta lähtien. Lisää tahoja tarvitaan kuitenkin nopeasti auttamaan puhtaan veden saatavuuden parantamiseksi, Barberis korostaa.

UNICEF kumppaneineen on lisäksi toimittanut tammikuusta lähtien 54 000 ihmisille hygieniatarvikkeita.

Ukrainan yli vuoden jatkuneesta kriisistä kärsii yli viisi miljoonaa ihmistä, joista 1,7 miljoonaa on lapsia.

UNICEF tarvitsee 55,8 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria eli noin 50,6 miljoonaa euroa auttaakseen Ukrainan lapsia ja perheitä tänä vuonna. Summasta on saatu kasaan vain vajaa viidesosa, 10,48 miljoonaa dollaria.

Auta lapsia kriisien keskellä - lahjoita

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.