Siirry sisältöön

Ruuasta, lääkkeistä ja polttoaineesta pulaa Nepalissa – tilanne uhkaa erityisesti lapsia

Nepalin ja Intian epävirallisen rajasulun takia Nepaliin ei saada toimitettua ruokaa, lääkkeitä, rokotteita ja polttoainetta. Yli kolmen miljoonan lapsen henki on vaarassa, varoittaa UNICEF.

Uutinen
- Katmandussa paikallinen pieni kioski ilmoitti saavansa 70 kaasupulloa. Hetkessä paikalla oli neljäsataa jonottajaa. Jakelu oli tämän esikaupunkialueen ensimmäinen kolmeen kuukauteen, Nepalissa työskentelevä Antti Rautavaara kertoo. Kuva: Antti Rautavaara / UNICEF

Perustarvikkeiden toimittaminen maanjäristyksestä toipuvaan Nepaliin on ollut viime viikkoina lähes mahdotonta. Hätäapu ja lähes kaikki muukin ulkomaankauppa on toimitettu Nepaliin pääosin Intian rajan kautta, mutta nyt rajan yli kulkevaa tavaraliikennettä on rajoitettu huomattavasti. Rajoitukset alkoivat mielenosoittajien ja rajaviranomaisten toimesta sen jälkeen, kun Nepalissa hyväksyttiin uusi tunteita herättänyt perustuslaki.

 Epävirallisen rajasulun takia Nepalissa on pulaa elintärkeistä tarvikkeista, kuten ruuasta, lääkkeistä, rokotuksista ja polttoaineista. Valtion varastoissa ei ole enää tuberkuloosirokotteita ja muutkin lääkevarastot uhkaavat huveta.

Yli 200 000 perhettä eli noin miljoona ihmistä asuu yhä väliaikaismajoituksissa ja teltoissa maanjäristyksen jälkeen. Lähestyvä talvi voi olla vuoristokylissä asuville lapsille kohtalokas.

Nepalissa vieraillut UNICEFin pääjohtaja Antony Lake varoittaa, että maanjäristyksestä hitaasti toipuvaa Nepalia voi uhata uusi katastrofi.

- Hypotermia, aliravitsemus, elintärkeiden lääkkeiden ja rokotteiden puute voi olla lapsille tänä talvena tappava yhdistelmä.

Globaalin yhteisön tukea tarvitaan

Poliittisen kriisin vaikutukset tuntuvat ihmisten arjessa ja vaikeuttavat erityisesti köyhien ja maanjäristyksessä omaisuutensa menettäneiden elämää.

- Monet ovat siirtyneet käyttämään ruoan laittoon ja lämmittämiseen polttopuuta, jonka yksikköhinta on jo lähes kymmenkertaistunut, kertoo Antti Rautavaara, joka työskentelee Nepalissa UNICEFin vesi- ja sanitaatiotyön johtajana.

Polttopuiden käyttö sisätiloissa kasvattaa ilmansaastumisen riskiä, joka voi johtaa keuhkokuumeeseen. Viime vuonna yli 800 000 lasta kärsi keuhkokuumeesta ja 5 000 kuoli tautiin.

Polttoainepula vaikeuttaa myös ambulanssien liikkumista, minkä takia sairaaloissa ja terveyskeskuksissa syntyneiden lasten määrä on romahtanut.

Rautavaara on huolissaan tilanteen pitkän tähtäimen vaikutuksista.

- Nepalin lapset tarvitsevat globaalin yhteisön tukea nyt enemmän kuin koskaan. Rahallisen tuen lisäksi pitää tehdä vaikuttamistyötä, jotta nykyisen kriisin osapuolet saisivat tilanteen ratkeamaan rauhanomaisesti ennen kuin se eskaloituu uudeksi humanitaariseksi kriisiksi.

 

Lisätietoja:

Antti Rautavaara

[email protected]

+977 980 331 7788

Julkaistu3.12.2015