Nepalissa 70 000 lasta kiireellisen ravitsemusavun tarpeessa

Laita hyvä jakoon Whatsapp
25.5.2015

Kroonistuvat terveysongelmat uhkaavat lapsia kuukausi ensimmäisen maanjäristyksen jälkeen.

Vapaaehtoinen kyläterveydenhoitaja mittaa lapsen käsivarren ympäryksen Bhimeshwarissa Nepalissa. Mittarin värikoodit kertovat, kärsiikö lapsi aliravitsemuksesta. Vihreä väri tarkoittaa, että kaikki on kunnossa. © UNICEF/PFPG2015-3055/Panday
Vapaaehtoinen kyläterveydenhoitaja mittaa lapsen käsivarren ympäryksen Bhimeshwarissa Nepalissa. Mittarin värikoodit kertovat, kärsiikö lapsi aliravitsemuksesta. Vihreä väri tarkoittaa, että kaikki on kunnossa. © UNICEF/PFPG2015-3055/Panday

Nepalissa noin 15 000 lasta tarvitsee hätäapuravintoa vakavan aliravitsemuksen hoitoon 14:ssä pahiten maanjäristyksestä kärsineessä piirikunnassa. Keskivaikeasta aliravitsemuksesta kärsii 55 000 lasta. He tarvitsevat lisäravinteita ja hoitoa.

Jo ennen maanjäristystä yli kymmenen prosenttia Nepalin lapsista kärsi aliravitsemuksesta ja lähes 40 prosenttia lapsista oli alikasvuisia jatkuvan ravinnon puutteen vuoksi.

- Nyt olemme todella huolissamme, että tilanne pahenee katastrofin vuoksi, sanoo UNICEFin Nepalin maatoimiston johtaja Tomoo Hozumi.

UNICEF kumppaneineen toimittaa pahiten kärsineillä alueilla eläville lapsille kokonaisvaltaista ravitsemusapua. Keinoihin kuuluvat muun muassa vauvojen rintaruokinnan turvaaminen ja sen hyödyistä valistaminen, elintärkeiden lisäravintoaineiden toimittaminen lapsille ja käyttövalmiin hätäapuravinnon jakelu vakavasta aliravitsemuksesta kärsivien lasten hoitamiseen.

Lisäksi kesäkuun puoleenväliin mennessä käynnistetään viikon mittainen kampanja, jossa toimitetaan yli 350 00 lapselle ravitsemusapupaketti, johon sisältyy muun muassa a-vitamiinilisä ja matolääkkeet.

Lähes kaksi miljoonaa lasta tarvitsee apua

Ensimmäisestä Nepalia tuhonneesta maanjäristyksestä on kulunut kuukausi. Edelleen noin 1,7 miljoonaa lasta on välittömän humanitaarisen avun tarpeessa.

Lapset ovat yhä suuremmassa vaarassa joutua kärsimään pitkäaikaisista fyysisistä ja psyykkisistä vammoista. Esimerkiksi maanjäristyksessä saadut vammat uhkaavat kroonistua, samoin ahdistuneisuusongelmat.

Kuluneen kuukauden aikana UNICEF on toimittanut huomattavan määrän humanitaarista apua Nepaliin: muun muassa puhdasta vettä yli 300 000 ihmiselle ja kunnolliset sanitaatiotarvikkeet yli 45 000 ihmiselle.

Lisäksi 10 000 lasta on hyötynyt epävirallisille leireille perustetuista lapsiystävällisistä tiloista, jossa lapset saavat leikkiä ja jossa heille tarjotaan tukea kriisin käsittelyyn. UNICEF on myös aloittanut kampanjan, jonka tavoitteena on rokottaa yli puoli miljoonaa lasta tuhkarokkoa vastaan.

- Paljon on tehty, mutta vielä paljon enemmän on tehtävä välittömästi, toteaa Tomoo Hozumi.

UNICEF on pyytänyt 45,3 miljoonaa euroa (50,4 miljoonaa dollaria) Nepalin lasten auttamiseksi. Varojen avulla katetaan katastrofialueen vesi- ja sanitaatiohuolto, lasten hätäapuravitsemus, koulutus, terveys ja suojelu seuraavan kolmen kuukauden ajan.

UNICEFin hätäaputyötä Nepalissa voi tukea:
• Verkossa: unicef.fi/lahjoita
• Soittamalla: 0600-14501 (20,37 euroa /puhelu+pvm)
• Tekstiviestillä: lähetä tekstiviesti UNICEF numeroon 16499 (viestin hinta 10 euroa)
• Tilisiirrolla: Nordea FI15 1529 3000 0000 87. Viestikenttään Nepalin lapset.

Lisätietoja:

Rupa Joshi, UNICEF Nepal, + 977 9851054140 rjoshi@unicef.org
Jean-Jacques Simon, UNICEF Etelä-Aasia (Nepalissa), +977-98010-30076, jsimon@unicef.org
Kirsi Haru, Suomen UNICEF, 040 7666 926, kirsi.haru@unicef.fi

Lisää tietoa UNICEFin hätäaputyöstä Nepalissa:
www.unicef.fi/unicef/tyomme-paakohteet/hataapu/nepalin-maanjaristys/

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.