Lapsitoimijat: Leikkaukset lisäävät lasten eriarvoisuutta

Laita hyvä jakoon Whatsapp
18.11.2015

Varhaiskasvatusoikeuden rajaaminen, päiväkotien ryhmäkokojen kasvattaminen ja koulutusleikkaukset vaarantavat lasten hyvinvoinnin.

Julkisen talouden sopeutustoimet vaikuttavat merkittävästi lasten ja nuorten arkeen, toteavat suomalaiset lapsitoimijat lapsen oikeuksien viikon kannanotossaan.

Leikkaukset lasten ja nuorten palveluihin, kuten varhaiskasvatukseen, koulutukseen ja vapaa-ajan palveluihin, sekä lapsiperheiden sosiaaliturvaan lisäävät eriarvoisuutta. Varhaiskasvatusoikeuden rajaaminen ja päiväkotien ryhmäkokojen kasvattaminen sekä koulutusleikkaukset heikentävät mahdollisuuksia tukea lasten hyvinvointia ja kehitystä.

Lapsitoimijoita huolestuttaa myös se, että hallitusohjelman mukaan kuntien ei tarvitsisi enää noudattaa esimerkiksi nuorisolakia, kirjastolakia eikä liikuntalakia. Kunnan järjestämällä vapaa-ajan toiminnalla on erityisen suuri merkitys pienituloisessa perheessä elävän lapsen harrastamismahdollisuuksille.

Lapsiperheköyhyys kasvussa

Lapsiperheköyhyys on kääntynyt nousuun, ja tällä hetkellä maassamme noin joka kymmenes lapsi asuu köyhässä perheessä.

Köyhyys koskee yhä useammin myös perheitä, joissa vanhemmat ovat työssä. Sirpaleinen työmarkkina-asema, pätkätyöt, lyhyiden työsuhteiden ja työttömyyden vuorottelu sekä matalapalkkaisuus aiheuttavat yhä enemmän taloudellista ahdinkoa lapsiperheissä. Erityisen tukalassa asemassa ovat yksinhuoltajaperheet.

Kannanoton laativat Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Suomen UNICEF ry ja Lapsiasiavaltuutetun toimisto.

Lue kannanotto kokonaisuudessaan. 

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.