Etelä-Sudanissa 400 000 lasta pääsee takaisin kouluun

Laita hyvä jakoon Whatsapp
24.2.2015

Noin 70 prosenttia konfliktialueiden kouluista on suljettu.

Kampanjan avajaisseremoniaa vietettiin Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa. © UNICEF/NYHQ2015-0233/Campeanu
Kampanjan avajaisseremoniaa vietettiin Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa. © UNICEF/NYHQ2015-0233/Campeanu

Noin 400 000 lasta pääsee takaisin kouluun seuraavan vuoden aikana Etelä-Sudanissa. Lasten koulunkäynti on keskeytynyt yli vuoden jatkuneen sisällissodan seurauksena.

UNICEF ja Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir Mayardit käynnistivät "Takaisin kouluun" -kampanjan viime viikon torstaina maan pääkaupungissa Jubassa. Kampanjasta hyötyvät lapset joka puolella maata.

- Konfliktialueilla sijaitsevista 1 200 koulusta noin 70 prosenttia on suljettu. Tämä nostaa esiin pelon, että kokonainen sukupolvi jäisi jälkeen sisällissodan takia, sanoo UNICEFin Etelä-Sudanin toimiston johtaja Jonathan Veitch.

UNICEF tarjoaa konfliktista kärsiville lapsille kattavan koulutusohjelman. Ohjelmasta hyötyvät 3-17-vuotiaat lapset, jotka pääsevät esi- ja peruskouluun sekä saavat tukiopetusta ja psykososiaalista tukea.

- Koulutus on tärkein yksittäinen asia, joka kehittää maata taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurillisesti. Se on myös ihmisoikeus, Veitch painottaa.

Etelä-Sudanin koulutusjärjestelmä oli erittäin heikko jo ennen konfliktia. Vain noin 42 prosenttia kouluikäisistä lapsista oli opetuksen piirissä ja kymmenen prosenttia suoritti peruskoulun loppuun.

UNICEF tekee koulukampanjassaan yhteistyötä lähes 20 kansainvälisen ja paikallisen tahon kanssa. Tarkoituksena on tavoittaa 200 000 lasta konfliktialueilla ja toiset 200 000 lasta konfliktialueiden ulkopuolella. Lisäksi tuhansille opettajille ja muille kasvatusalan ammattilaisille annetaan lisäkoulutusta.

- Olemme sijoittaneet huimasti tarvikkeisiin ja opetukseen, mutta tarvitsemme vielä 12 miljoonaa dollaria (n. 10,5 miljoonaa euroa), jotta saisimme kaikille lapsille peruskoulutarvikkeet. Kampanjassa sijoitetaan 100 dollaria jokaisen lapsen koulutukseen. Se on pieni hinta siitä toivosta ja mahdollisuudesta, jonka se tuo mukanaan.

Lahjoita hätäapuun

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.