Siirry sisältöön
Violettiin mekkoon pukeutunut koululainen etsii luettavaa kirjastosta

En trygg skolväg

Luokka-asteet: 1.-2., esiopetus
Oppiaineet: katsomusaineet, maantieto, terveystieto, äidinkieli ja kirjallisuus
Tuotetyyppi: Tehtävät

Målsättningar:

• Att åskådliggöra hurdana saker som ökar tryggheten.
• Att lära sig att alla barn har rätt att vara trygga.

 

Gör så här:

1. Titta på videon Frågor till Kenya. På videon följer man med barnens morgonsysslor och skolväg i Kenya. I Kenya kan skolvägarna vara långa. Väderleksförhållandena som varierar från årstid till årstid kan inverka på skolvägen. Under regnperioden kan vattendragen längs skolvägen svämma över. På skolvägen är det viktigt att uppmärksamma trafiken och naturen. Det är trevligt att gå till skolan med en kompis och att prata eller berätta historier under vägen. Också det får en sig att känna sig trygg. 

 

2. Diskutera om den egna skolvägen med hjälp av frågorna:

  • Vilka saker gör skolvägen trygg? 
  • Vilka saker före skolresan gör att man känner sig trygg? 
  • Och sedan när man kommer fram till skolan? Vad får en att känna sig trygg? 
  • Vad kan andra människor hemma och i skolan göra för att skolvägen ska vara trygg?  

 

Tala om för eleverna att om någonting på skolvägen gör att man känner sig otrygg eller att man under skolresan blir ledsen över något, är det viktigt att tala om det för läraren eller någon annan pålitlig vuxen.  

3. Rita saker, föremål, platser och personer, som gör skolresan trygg. Till exempel: Vad behövs det på vintern när det är kallt, för att en fotgängare ska synas bättre? Tillsammans med vem kom du till skolan eller vem mötte dig i skolan? Uppgiften kan också utföras genom att fotografera eller skriva.

4. Samla till slut ihop teckningarna och gör med hjälp av dem upp gemensamma anvisningar för en trygg skolväg. Fundera när ni sammanställer anvisningarna också vad som är tryggt att göra på skolvägen: Är det till exempel tryggt att leka med en boll eller titta på telefonen under skolresan? Och vad skulle kunna vara en trevlig sysselsättning på skolvägen så att man samtidigt kan uppmärksamma trafiken? Ni kan också ta med i anvisningarna hur man ska gå till väga och vem man kan berätta det för, om man råkar ut för mobbning eller något annat skrämmande på skolvägen. 

 

Ideoita opetukseen ja aiheita aamunavauksiin. Tilaa opettajien uutiskirje.

Opettajille suunnattu ihmisoikeus- ja globaalikasvatuksen uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla.