Siirry sisältöön

Ukrainan lapsilla on kylmä – kuukausilahjoitus on tehokas tapa auttaa

Talvi aiheuttaa uusia murheita Ukrainan lapsille – pommisuojissa ja pakomatkalla tulee kylmä.

Artikkeli
Lapsi nukkuu peittoon kääriytyneenä ja kahden kissan ympäröimänä.
© UNICEF/UN0634436/Gilbertson

Liity mukaan kuukausilahjoittajaksi ja auta lapsia sodan keskellä.

Harkovan juna-asema toimi viime kesään asti lukuisten perheiden kotina ja turvapaikkana pommitusten jatkuessa ja jatkuessa. Viktoriia, 9, eli arkea äitinsä, isoäitinsä ja kahden kissan kanssa juna-aseman hätäleirissä. Virikkeetön tila vei ajantajun. 

– En pysy perässä ajasta. Kaikki päivät ovat samanlaisia, Viktoriia kertoo. 

Tylsyys ei ole ainut ongelma pommisuojassa. Vaatteiden kuivatus on mahdotonta ja öisin tulee kylmä.  

– Minun täytyy olla ihan äidin ja isoäidin vieressä, ja halata kissoja. Kissat pitävät minut lämpimänä, ainakin sisältä tulee lämmin olo heidän kanssaan. 

Ukrainan sota on pakottanut kaksi kolmasosaa Ukrainan 7,5 miljoonasta lapsesta pakomatkalle. 2,8 miljoonaa lasta elää maansisäisinä pakolaisina, osa on paennut ulkomaille.

Kodeista, kouluista ja jopa sairaaloista joudutaan lähtemään pommisuojaan kesken kaiken. Lämpötila Ukrainassa laskee talvella hyytäväksi, siihenkin on varauduttava.

Kyyneleet raunioiden keskellä

Denys, 6, ei pysty pidättelemään kyyneliään kävelleessään kotinsa raunioissa. Maaliskuussa Denysin kotitalo syttyi tuleen pommituksissa. Perhe onnistui pakenemaan, mutta heidän koko omaisuutensa tuhoutui tulipalossa. Vain lehmien suojana käytetty lato säilyi. Onnettomuuden jälkeen perhe vuokrasi hetken asuntoa Buchassa, mutta heillä ei ollut varaa vuokraan. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi palata tuhoutuneeseen taloon Shybeneen.

Denysillä on päällään ohut syksytakki, se on ainoa lämmin vaate, joka hänellä on talveksi. Äidin kuivatessa omia kyyneliään, Denys lohduttaa häntä sanomalla, että rakentajia on tulossa auttamaan talon uudelleenrakentamisessa. 

Sodan takia miljoonat perheet ovat joutuneet jättämään kotinsa. Monet lähtivät pakomatkalle vain vähillä tavaroilla, ilman lämpimiä vaatteita ja kenkiä. Talven lähestyessä he pelkäävät kylmää tuulta ja kovaa lumisadetta.

Ryhdy kuukausilahjoittajaksi ja auta maailman pienimpiä sodan jaloissa.

Pakolaisuus, kodittomuus, menetykset, kaiken tutun ja turvallisen katoaminen – Ukrainan lapsilla on monta syytä huoleen. Lisäksi sodankäynnin pitkittyessä perheillä ja lapsilla on pulaa perustarpeista: puhtaasta vedestä, terveydenhuollosta ja lämmöstä. 

Sodankäynti on tuhonnut rakennuksia ja sähkökatkot ovat toistuvia, evakuointitiloissa ja pakomatkalla on varauduttava kylmyyteen. UNICEF jakaa Ukrainassa lämpimiä talvivaatteita lapsille sekä varustaa sairaaloita lämmitysjärjestelmillä ja lämpöpusseilla.Sofia on yksi niistä vauvoista, jotka ovat syntyneet pommien pudotessa Ukrainaan. Keskosena syntyneen Sofian syntyessä taustalla soi ilmahälytys. Nyt hän nukkuu rauhallisesti lämpöpussin suojassa.

Ennenaikaisesti syntyneet ja pienipainoiset vauvat tarvitsevat apua sopivan ruumiinlämmön ylläpitoon. Kannettavat lämpöpussit ovat elintärkeä apu vastasyntyneiden vauvojen lämpimänä pysymiseen tilanteessa, jossa sähkönjakelussa on keskeytyksiä tai vauvoja joudutaan siirtämään pommisuojaan.  

Yhdessä kuukausilahjoittajien kanssa UNICEF huolehtii, että jokainen lapsi myös Ukrainassa saa lämpöä, turvaa, puhdasta vettä ja ravintoa. Kuukausilahjoitus on tehokkain tapa auttaa maailman lapsia! Kuukausilahjoittajien ansiosta apua on mahdollista ohjata nopeasti, juuri sinne missä sitä eniten tarvitaan.

Ryhdy kuukausilahjoittajaksi

Julkaistu13.10.2022