Hoppa till innehållet

UNICEF: Ukrainas barn måste skyddas

Barnet sitter på en bänk i en dyster korridor.

- UNICEF är djupt oroad över barnens situation i Ukraina. 7,5 miljoner barns liv och hälsa är hotade i landet, säger Marja-Riitta Ketola, Finlands UNICEFs generalsekreterare.

UNICEF vädjar om omedelbart eldupphör och uppmanar alla parter att följa de internationella förpliktelserna om att skydda barn och se till att humanitära aktörer tryggt och snabbt kan nå barn som behöver hjälp. UNICEF uppmanar även alla parter att inte anfalla central infrastruktur som barn är beroende av – inklusive vatten- och sanitetssystem, hälsovårdsinrättningar och skolor.

Redan före dagens förvärrade situation hade kritisk vatteninfrastruktur och skolor i Ukraina förstörts av häftig skottlossning. När striderna nu eskalerar kan behovet av humanitär hjälp öka avsevärt i landet. Om de militära insatserna fortsätter kan tiotusentals familjer vara tvungna att lämna sina hem och få humanitär hjälp.  

UNICEFs humanitära arbete på området har varit inriktat både på den väpnade konfliktens konsekvenser och utmaningarna som förorsakats av coronapandemin. UNICEF erbjuder trygghet och skydd, hälsovårdstjänster, vatten och sanitet, psykosocialt stöd samt ekonomiskt stöd åt barnen och familjerna som drabbats av striderna och pandemins följder och begränsningar.

UNICEF har funnits i landet sedan år 1997. Innan de nuvarande krigshandlingarna började var UNICEF verksam i områdena Luhansk och Donetsk och på det regeringskontrollerade området i östra Ukraina, på båda sidor om kontaktlinjen.

Hjälp, delta i nödhjälpen för Ukraina

  • UNICEF har startat en nödhjälpsinsamling för Ukrainas barn på adressen unicef.fi/ge-en-gava/hjalp-ukrainas-barn/
  • Du kan också ge en gåva via SMS: Skicka meddelandet GÅVA till numret 16110 (meddelandet kostar 20 euro)

UNICEF är djupt oroad över barnens situation i Ukraina. 7,5 miljoner barns liv och hälsa är hotade i landet.

- Marja-Riitta Ketola, Finlands UNICEFs generalsekreterare