Skolans motions- och temadag

Genom att motionera tillsammans hjälper ni barn i 13 afrikanska länder till skolan. Ni kan ordna UNICEF-rundan när det passar er och den är lätt att förverkliga.

Så här fungerar UNICEF-rundan

 1. Före evenemangsdagen
  Eleverna skaffar sig sponsorer

  Före evenemanget skaffar sig eleverna sponsorer ur sin närmaste krets. Sponsorerna lovar ge en valbar summa för varje kilometer eleven går. Vem som helst kan vara sponsor; allt från föräldrar till far- och morföräldrar, grannar eller lokala företagare. I skolan bekantar sig eleverna med UNICEFs arbete och barnens liv i olika länder i Afrika med hjälp av evenemangspaketet.

 2. På evenemangsdagen
  Eleverna får ett klistermärke i sitt motionspass för varje avverkad kilometer

  Evenemangspaketet innehåller allt som behövs för att ordna en UNICEF-runda. Förutom klistermärken, motionspass och sponsorkuvert får skolorna en morgonsamling och en dokumentärfilm om UNICEFs arbete, som hjälper barnen att komma i stämning inför promenerandet. Varje skola får också skräddarsydda elektroniska material i samband med anmälningen.

 3. Efter evenemangsdagen
  Sponsorerna donerar en summa som motsvarar antalet klistermärken

  Eleverna visar klistermärkena de samlat i sitt motionspass för sponsorerna. Sponsorn multiplicerar den utlovade gåvosumman med antalet klistermärken och donerar enligt resultatet. Under läsåret 2017−2018 understöder UNICEF-rundorna skolgången i 13 afrikanska länder.

Delta i rundan

Lärare, anmäl din skola här!

Välj evenemangsdag:

Min skola fanns inte på listan

Du kan göra anmälningen genom att ringa vår kundservice 09-5845 0290 eller skicka epost till adressen information@unicef.fi
Lågstadieelever
Högstadie-/ mellanstadieelever
Deltar i dagsverkesinsamlingen

Insamlingsmål

Läsåret 2017–2018

Utbildning: Schools for Africa

61 miljoner barn i världen går inte i skola. Varannan av dem bor i Afrika. UNICEF bygger barnvänliga skolor, skaffar skolmaterial och utbildar lärare i 13 länder i Afrika. UNICEF hjälper länderna att få till stånd hållbara förändringar i barnens liv även genom att påverka utbildningsstrukturerna och förvaltningen.

Läs mer

Vi gör mycket gott med intäkterna från rundan

I över 15 års tid har finländska barn och ungdomar hjälpt hundratusentals jämnåriga i afrikanska och asiatiska länder  till skolan. I Schools for Africa -projektet har UNICEF hjälpt över 30 miljoner barn att få bättre utbildning sedan 2005.

Etiopien
Rent vatten under skoldagar

I många länder i Afrika finns områden där vattenförsörjningen är osäker och det är ont om rent vatten. I Etiopien fick 211 skolor tillgång till vatten med stöd av UNICEF år 2015, vilket gynnade 112 000 elever. Rent dricksvatten och handtvätt håller eleverna friska och i skolan.

Malawi
Slut på barnäktenskap

År 2017 höjdes åldern som krävs för äktenskap till arton år i Malawi. Före lagändringen gifte sig nästan 47 procent av alla kvinnor i Malawi innan de fyllt 18 år. UNICEF samarbetar med samhällen och regeringar för att skadliga seder som barnäktenskap skall överges. Tidiga äktenskap är en av de vanligaste orsakerna till att flickorna hoppar av skolan.

Guinea Bissau
Skolböcker till de yngsta eleverna

Att börja skolan utan läroböcker är svårt. I Guinea Bissau fick över 300 000 första- och andraklassare skolböcker läsåret 2014-2015 med stöd från UNICEF. Nu kan var och en läsa läxor i sin egen takt och det går att göra skoluppgifter även hemma.

Mocambique
En utbildad lärare till varje klassrum

UNICEF hjälper Mocambiques regering att årligen ge utbildning till varje lärare som undervisar i klasserna 1-5 i landet. Att lärare är utbildade betyder bättre skolresultat och skolor där barnens behov beaktas ännu bättre.

Finland
Så skaffar du sponsorer

Iina, Jaska och Micke letar efter sponsorer för sin UNICEF-runda.

Finland
Tack till eleverna 2017–2018

UNICEFs goodwill-ambassadörer tackar deltagarna i UNICEF-rundan för stödet till barnens skolgång i 13 länder i Afrika.

Sierra Leone
När UNICEF räddade Ishmael Beah

Som 13-åring värvades Ishmael Beah som barnsoldat till inbördeskriget i Sierra Leone. Allt förändrades när UNICEF hittade honom.

Madagaskar
Vilken betydelse har skolan

Tiavina, som kommer från Madagaskar, och andra barn från olika delar av världen berättar vilken betydelse skolan har för dem.

Vandringsmästartävling

Den skola som rört på sig mest under UNICEF-rundan vinner Timo Parvelas berättelsekonsert!

Anmälan

Läsåret 2017-2018 väljer vi vinnare både i slutet av höst- och vårterminen. Anmälan till höstterminens tävling ska vara framme senast 11.12. och till vårterminens tävling senast 4.6. Ange totalantalet prestationer för eleverna i er skola på tävlingsblanketten. Prestationerna är lätta att anteckna direkt efter rundan eller i klassrummen efteråt.

Priser

Huvudpriset är Timo Parvelas Maukka och Väykkä -berättelsekonsert (på finska) eller ett besök av UNICEFs goodwill-ambassadör (på svenska)!

Vinnare:

 • 2017 Lagmans skola, Jakobstad (hösten)
 • 2017 Rauman freinetkoulu, Raumo
 • 2016 Karvetin koulu, Nådendal
 • 2015 Nyhkälän koulu, Högfors
 • 2014 Kirkonmäen koulu, Somero
 • 2013 Karvetin koulu, Nådendal
 • 2012 Selänpään koulu, Kouvola

Beställ nyhetsbrev

Vill du läsa mer om vad UNICEF gör? Beställ nyhetsbrevet!

Uutiskirje tilattu!