UNICEF-rundan – skolans motions- och temadag!

Genom att motionera tillsammans hjälper ni barn till skolan i Myanmar, ett av de fattigaste länderna i Asien. Ni kan ordna UNICEF-rundan när det passar er och den är lätt att förverkliga. Genom att delta förändrar ni världen.

Anmäl din skolaTill sponsorn

Så här fungerar UNICEF-rundan

 1. Före evenemangsdagen

  Eleverna skaffar sig sponsorer.

  Före evenemanget skaffar sig eleverna sponsorer ur sin närmaste krets. Sponsorerna lovar ge en valbar summa för varje varv eleven går. Vem som helst kan vara sponsor; allt från föräldrar till far- och morföräldrar, grannar eller lokala företagare. I skolan bekantar sig eleverna med UNICEFs arbete och barnens liv i Myanmar i Sydostasien med hjälp av evenemangspaketet. Varje skola får skräddarsydda elektroniska material i samband med anmälningen.

 2. På evenemangsdagen

  Eleverna får ett klistermärke i sitt motionspass för varje avverkad motionsprestation.

  Evenemangspaketet innehåller allt som behövs för att ordna en UNICEF-runda. Förutom klistermärken, motionspass och sponsorkuvert får skolorna en morgonsamlingstext och en kortdokumentärfilm om UNICEFs arbete. Med materialen kan hela skolan komma i stämning inför promenerandet.

 3. Efter evenemangsdagen

  Sponsorerna donerar en summa som motsvarar antalet klistermärken.

  Eleverna visar klistermärkena de samlat i sitt motionspass för sponsorerna. Sponsorn multiplicerar den utlovade gåvosumman med antalet klistermärken och donerar enligt resultatet. Under läsåret 2020–2021 understöder UNICEF-rundorna skolgången i Myanmar, ett av de fattigaste länderna i Asien. Att stöda evenemanget ekonomiskt är frivilligt.

Insamlingsmål

Att lära sig är varje barns rätt.

Intäkterna från rundorna används detta läsår till UNICEFs utbildningsarbete i Myanmar. UNICEF står på barnens sida med er.

Läs mer om UNICEFs arbete i Myanmar

Vi gör mycket gott med intäkterna från rundan

UNICEF främjar en bra skolgång för barn i Myanmar på flera sätt. En barnvänlig skola har tillräckligt med skolmaterial och klassrum. De yrkeskunniga lärarna använder barnvänliga undervisningsmetoder.

För att varje barn oavsett kön eller familjebakgrund skall få gå i en skola som känns bra att gå i och lära sig i, behövs långsiktigt påverkansarbete. Även de mest utsatta barnen ska få gå ut grundskolan.

Läs exempel på arbetet som UNICEF gör i Myanmar med hjälp av intäkterna som samlas in.

Lektioner på eget språk

För många barn i Myanmar är det svårt att lära sig eftersom lektionerna hålls på burmesiska. Med hjälp av UNICEF har lektionsinnehåll i lokala kulturer och på lokala språk förberetts.

Ny yrkeskunskap till lärare

Med stödet från UNICEF får lärare utbildning i barnvänliga undervisningsmetoder. Till exempel lär sig deltagarna att utnyttja grupparbete under lektionerna.

Påverkansarbete och lagförändringar

UNICEF arbetar som sakkunnig i Myanmar för att få beslutsfattarna ge utbildningsfrågorna en central ställning. UNICEF arbetar också för att lagförändringar som främjar barnets rättigheter blir verklighet i människors vardag.

Slutbetyget från kvällsskolan

I Myanmar är många barn tvungna att hoppa av skolan och börja arbeta. Med stödet från UNICEF har man infört kvällsskolor som en del av utbildningssystemet. I kvällsskolan kan ungdomarna gå ut grundskolan även om de måste arbeta om dagarna.

Titta på UNICEF-rundans videor!

Så skaffar du sponsorer 2020-2021

UNICEFs skolambassadörer Emma och Jani uppmuntrar eleverna till att skaffa sponsorer för UNICEF-rundan.

Tack till deltagarna 2020-2021

UNICEFs skolambassadörer Emma och Jani tackar deltagarna i UNICEF-rundan för stödet till barnens skolgång i Myanmar.

Min skoldag

Myanmariska Nann San Ohn berättar om sin skoldag. Med stödet från UNICEF har man fått barnböcker till hennes skola och lärarna har gått kursen i barnvänliga undervisningsmetoder. Videons målgrupp: lågstadiet och förskolan.

Skola om kvällarna

Myanmariska Mae Yael var tvungen att hoppa av skolan och börja arbeta när han var 14 år. Nu har han fått chansen att fortsätta sin skolgång i en kvällsskola stödd av UNICEF. Videons målgrupp: högstadiet och mellanstadiet.

UNICEF-rundans Vandringsmästartävling

Under läsåret 2020–2021 belönar vi den skola som samlat flest klistermärken per elev.

Anmälan

Anmäl din skola till Vandringsmästartävlingen senast 5.6.2021.

På blanketten ska antalet prestationer för hela skolan sammanlagt fyllas i. Antalet är lätt att samla in till exempel i slutet av rundan eller klassvis efteråt.

Priser

Den här gången får vinnarskolan ett överraskningspris!

Anmäl din skola

Vinnare

 • 2020 Kirkonkylän koulu, Lappträsk (våren)
 • 2019 Hakolan koulu, Ylihärmä (hösten)
 • 2019 Kangaslammin koulu, Kangaslampi
 • 2018 Ikosen koulu, Pyhäsalmi (våren)
 • 2017 Lagmans skola, Jakobstad (hösten)
 • 2017 Rauman freinetkoulu, Raumo
 • 2016 Karvetin koulu, Nådendal
 • 2015 Nyhkälän koulu, Högfors
 • 2014 Kirkonmäen koulu, Somero
 • 2013 karvetin koulu, Nådendal
 • 2012 Selänpään koulu, Kouvola

Tack för ditt stöd!

Lärare, få mer information om vad vi gör. Beställ vårt nyhetsbrev.

Få regelbunden information om vad vi gör och hur du kan vara med och förändra barns liv. Du kan avbryta en prenumeration när som helst.

Vi behandlar de personuppgifter du givit enligt EUs dataskyddsförordning och så som vi redogör för i dataskyddsbeskrivningen. Mer information här.