UNICEF-rundan – en motionsdag för barnets rättigheter

UNICEF-rundan är skolornas eget motionsevenemang. Genom att delta hjälper ni barnen i Myanmar att få gå i skola. Ni kan ordna UNICEF-rundan när det passar er skola bäst.

Anmäl din skolaTill sponsorn

Så här fungerar UNICEF-rundan

 1. Före evenemangsdagen

  Eleverna skaffar sig sponsorer.

  Före evenemanget skaffar sig eleverna sponsorer ur sin närmaste krets. Sponsorerna lovar ge en valbar summa för varje varv eleven går. Vem som helst kan vara sponsor; föräldrar, grannar eller lokala företagare.

  Varje skola får skräddarsydda undervisningsmaterial till sitt förfogande. Med hjälp av dem bekantar sig eleverna med barnens liv och skolvardag i Myanmar, övar upp sina känslofärdigheter samt reflekterar över läs- och skrivkunnighetens betydelse.

   

 2. På evenemangsdagen

  Eleverna får ett klistermärke i sitt motionspass för varje avverkad motionsprestation.

  Skolans evenemangspaket innehåller allt som behövs för att ordna en UNICEF-runda. Förutom klistermärken, motionspass och sponsorkuvert får skolorna en morgonsamlingstext och en kortdokumentärfilm om UNICEFs arbete.

   

 3. Efter evenemangsdagen

  Eleverna visar klistermärkena de samlat i sitt motionspass för sponsorerna. Sponsorn multiplicerar den utlovade gåvosumman med antalet klistermärken och donerar enligt resultatet.

  Under läsåret 2021–2022 understöder UNICEF-rundorna skolgången i Myanmar, ett av de fattigaste länderna i Asien. Att stöda evenemanget ekonomiskt är frivilligt.

Insamlingsmål

Intäkterna från rundorna används detta läsår till UNICEFs utbildningsarbete i Myanmar, där coronapandemin och de politiska oroligheterna försvårar barnens liv.

Läs mer om UNICEFs arbete i Myanmar

Att lära sig är varje barns rätt.

Vi gör mycket gott med intäkterna från rundan

Finländska skolor har främjat barnets rättigheter redan i över 20 år. Under dessa år har eleverna, lärarna och sponsorerna samlat in sammanlagt över 17 miljoner euro för världens barn.

För att varje barn oavsett kön eller familjebakgrund skall få gå i en skola som det känns bra att gå i och lära sig i, behövs långsiktigt påverkansarbete.

Läs exempel på arbetet som UNICEF gör i Myanmar med hjälp av intäkterna från rundorna.

Lektioner på eget språk

Eftersom Myanmar har många kulturer och språk, får en stor del av barnen inte undervisning på sitt eget språk. Med hjälp av UNICEF har lektionsinnehåll i lokala kulturer och på lokala språk förberetts.

Ny yrkeskunskap till lärare

Med stödet från UNICEF får lärare utbildning i barnvänliga undervisningsmetoder. Till exempel lär sig deltagarna att utnyttja grupparbete under lektionerna.

Alternativa undervisningsmetoder

Coronapandemin och de politiska oroligheterna har lett till skolstängningar i Myanmar. UNICEF bedriver påverkansarbete för att beslutsfattarna ska prioritera utbildningsfrågorna.

Slutbetyget från kvällsskolan

I Myanmar är många barn tvungna att hoppa av skolan. Med stödet från UNICEF har man grundat kvällsskolor där ungdomarna kan gå ut grundskolan.

Titta på UNICEF-rundans videor!

Så skaffar du sponsorer

UNICEFs skolambassadörer Emma och Jani uppmuntrar eleverna till att skaffa sponsorer för UNICEF-rundan.

Tack till deltagarna 2021-2022

UNICEFs skolambassadörer Emma och Jani tackar deltagarna i UNICEF-rundan för stödet till barnens skolgång i Myanmar.

Min skoldag

Myanmariska Nann San Ohn berättar om sin skoldag. Med stödet från UNICEF har man fått barnböcker till hennes skola och lärarna har gått kursen i barnvänliga undervisningsmetoder. Videons målgrupp: lågstadiet och förskolan.

Skola om kvällarna

Myanmariska Mae Yael var tvungen att hoppa av skolan och börja arbeta när han var 14 år. Nu har han fått chansen att fortsätta sin skolgång i en kvällsskola stödd av UNICEF. Videons målgrupp: högstadiet och mellanstadiet.

UNICEF-rundans Vandringsmästartävling

Under läsåret 2021–2022 belönar vi den skola som samlat flest klistermärken per elev.

Anmälan

Anmäl din skola till Vandringsmästartävlingen senast 5.6.2022.

På blanketten ska antalet prestationer för hela skolan sammanlagt fyllas i. 

Priser

Den här gången priser är ett Muminproduktpaket till varje klass i de skolor som vinner Vandringsmästartävlingen!

Anmäl din skola

Tack för ditt stöd!

Lärare, få mer information om vad vi gör. Beställ vårt nyhetsbrev.

Få regelbunden information om vad vi gör och hur du kan vara med och förändra barns liv. Du kan avbryta en prenumeration när som helst.

Vi behandlar de personuppgifter du givit enligt EUs dataskyddsförordning och så som vi redogör för i dataskyddsbeskrivningen.