Yläkoululaiset toivovat enemmän positiivista palautetta opettajilta
Länsi-Porin koulun oppilaat toivovat, että koulussa saisi olla oma itsensä ja että ihan jokainen oppilas saisi positiivista palautetta opettajilta.


Peruskoulun päättötodistuksen saaminen jännittää Länsi-Porin koulun yhdeksäsluokkalaisia.
- Vanhempien kanssa sitten katsotaan sitä todistusta, ja ystävät varmasti kannustavat, jos on saanut nostettua numeroita, 16-vuotias Jasmin kertoo.
- Kaipaisin, että vanhemmat ymmärtäisivät myös, jos joku numero on laskenut. Kaikessa ei voi olla kympin oppilas, 15-vuotias Tuuli toivoo.
- Kouluarvosanat eivät kuitenkaan määritä ketään ihmisenä.
Niitä kannustetaan, jotka ovat jo valmiiksi hyviä koulussa
Opettajilta nuoret toivoisivat saavansa enemmän positiivista palautetta läpi kouluvuoden. Lisäksi he pitävät tärkeänä sitä, että myös sellaiset oppilaat, jotka eivät tavallisesti pärjää koulussa hyvin, saisivat opettajilta kehuja pienistä onnistumisistaan.
Kympin todistuksen avulla opettajat voi näyttää oppilaille, että he ovat tärkeitä.
Nelli, 15 v.
- Monesti opettajat kyllä kehuvat niitä, jotka jo valmiiksi ovat hyviä koulussa, mutta se kannustus jää vähäisemmäksi sellaisten oppilaiden kohdalla, jotka eivät vaikka pärjää kokeissa, 15-vuotias Iida kertoo.
- Siinä voi käydä niin, että niiltä oppilailta, jotka saavat huonompia arvosanoja, loppuu kouluinto. Se voi tuntua epäoikeudenmukaiselta, jos ei itse saa positiivista palautetta. Täytyisihän kaikkia kohdella samalla tavalla, 16-vuotias Joonatan kuvailee.
- Ja helposti kehutaan, jos on suorittanut jonkun ison jutun hyvin, mutta kyllä ihan pienetkin asiat voisi huomioida, Jasmin jatkaa.
- Varsinkin sellaisissa oppiaineissa, jotka ovat itselle vähän hankalampia, niin niissä opettajan olisi hyvä huomioida myös pienet onnistumiset, Tuuli myötäilee.
Erilaisuuden hyväksymistä pitäisi opettaa
Koulukavereiltaan yhdeksäsluokkalaiset toivovat sitä, että kaikkien annettaisiin vapaasti etsiä ja ilmentää omaa identiteettiään kouluympäristössä.
- Monilla nuorilla on aika samanlainen tyyli ja jos siitä poikkeaa, niin sitä leimaantuu helposti, vaikka haluaisi vain ilmaista itseään, Tuuli kertoo.
- Jotkut voi myös olla sillä tavalla ujoja, että he ei ehkä uskalla olla oma itsensä koulussa, Pyry miettii.
- Myös oman mielipiteen ilmaiseminen koulussa voi olla hankalaa, jos se ei ole ihan jonkun normin mukainen mielipide, Jasmin sanoo.
- Lapsille ja nuorille pitäisi opettaa, että erilaiset jutut ovat ihan normaaleita.
© UNICEF Suomi/2025/Marttinen
Nuoren haasteet kotona näkyvät myös koulussa
Yhdeksäsluokkalaiset ovat myös huomanneet, että se, miten nuorella menee kotona, heijastuu koulumenestykseen.
Positiivinen palaute motivoi opiskelemaan.
Pyry, 15 v.
- Jos vanhemmalla on vaikka tosi stressaavaa, niin se näkyy monesti niin, ettei ole aikaa tukea sitä omaa lasta, 15-vuotias Veeti sanoo.
- Kodin tilanne saattaa näkyä koulumenestyksessä, jos kotona ei vaikka tarjota tukea opiskeluun. Lisäksi varallisuuserot näkyvät myös täällä koulussa. Toisilla voi olla kotona tosi hyvä tilanne ja toisilla taas tosi huono, Joonatan kertoo.
- UNICEFin Kympin todistus on siitä hyvä, että sen saa ihan jokainen oppilas, myös ne, jotka eivät saa tavallisesti positiivista palautetta oikein millään elämän osa-alueella, Iida sanoo.
- Kympin todistuksen avulla opettajat voi näyttää oppilaille, että he ovat tärkeitä, 15-vuotias Nelli toteaa.
Mikä Kympin todistus?
UNICEF kannustaa kaikkia opettajia jakamaan oppilailleen lukuvuositodistuksen yhteydessä UNICEFin Kympin todistuksen.
Kympin todistuksessa oppilaat saavat pelkkiä kymppejä. Ne korostavat esimerkiksi lapsen ihmisarvoa ja persoonaa. Todistuksen kääntöpuolella kerrotaan lapsen oikeuksista.
Kympin todistus -kampanjan suojelijana toimii vuonna 2025 Suzanne Innes-Stubb.