Siirry sisältöön

Näin puhut nuoren kanssa todistuksesta – yläkoululaiset kertovat

Nuoret kaipaavat koulujen kevätjuhlapäivänä kannustavaa puhetta aikuisilta.

Uutinen
Joukko yläkoululaisia seisoo mönkijän ympärillä koulun pihalla.
© UNICEF Suomi/2025/Marttinen

Koulujen kevätjuhlapäivänä monissa perheissä jutellaan todistuksen arvosanoista. Lapsille todistuksen numerot voivat aiheuttaa paineita ja todistuksen esitteleminen kotona voi jännittää ja aiheuttaa jopa ahdistusta.Parhaimmillaan keskustelu kuitenkin lisää lapsen uskoa itseensä. 

Juttelimme aiheesta Länsi-Porin koulun yhdeksäsluokkalaisten sekä Suomen UNICEFin viestinnän ja pedagogiikan asiantuntija Maija Puskan kanssa, ja he antoivat aikuisille kolme vinkkiä, joiden avulla keskustella lapsen kanssa koulutodistuksesta: 

1. Muistuta lasta siitä, että hän on arvokas omana itsenään 

– Jos tavallisesti tulee kysyttyä lapselta vain, että minkälainen todistus tuli, voi tänä vuonna kokeilla aloittaa eri tavalla ja sanoa ihan aluksi vaikka, että olet tärkeä juuri sellaisena kuin olet, Maija Puska vinkkaa. 

Suomen UNICEFin kyselyssä kolmannes nuorista koki, että ei uskalla olla koulussa oma itsensä.  

– Monilla nuorilla on sellaista epäonnistumisen pelkoa, että mitä jos se oma itse ei miellytäkään toisia, 16-vuotias Joonatan kuvailee.  

Myös nuorten mielenterveysoireilu on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Nuorille onkin tärkeää saada kokea, että he ovat hyväksyttyjä ja tärkeitä juuri sellaisina kuin ovat, kouluarvosanoista riippumatta.  

– Sun ei tarvitse olla hyvä kaikissa kouluaineissa, vaan sä voit olla hyvä omana itsenäsi, 15-vuotias Nella sanoo. 

2. Keksi jotain positiivista sanottavaa 

Puskan mukaan olisi tärkeää, että koulujen päättyessä jokainen lapsi saisi jutella itselleen tärkeän aikuisen kanssa omista vahvuuksistaan. 

– Aikuisen tulisi sanoittaa myös sitä, mitä kaikkea lapsi jo osaa ja mistä aikuinen on ylpeä, Puska sanoo. 

Nuorten mielestä positiivisella palautteella on suuri merkitys ja se antaa motivaatiota opiskeluun. 

– Ilman positiivista palautetta lapsi ei saa sitä palkintoa. Miksi sitten kävisi koulua, jos siitä ei ole mitään hyötyä eikä se ole mukavaa ja kaikki on vaan tylsää, 16-vuotias Joonatan kuvailee. 

Pienelläkin kehulla on iso merkitys.  

– Varsinkin sellaisissa oppiaineissa, jotka ovat itselle vähän hankalampia, niin niissä olisi hyvä kehua myös pienistä onnistumisista, Tuuli jatkaa. 

3. Ole ymmärtäväinen ja auta miettimään ratkaisuja 

Jos todistuksessa on parantamisen varaa, nuoret kaipaavat aikuisilta ennen kaikkea ymmärrystä ja tukea.  

– Kaipaisin, että vanhemmat ymmärtäisivät myös, jos joku numero on laskenut. Kaikessa ei voi olla kympin oppilas, 15-vuotias Tuuli toivoo. 

Nuoren ei pitäisi jäädä yksin haasteiden kanssa.  

– Se ei oikein auta, jos vaan sanotaan, että toi juttu menee nyt huonosti. Silloin pitää yhdessä pysähtyä ja keksiä jokin ratkaisu, 16- vuotias Jasmin kuvailee. 

Kympin todistus muistuttaa, että kouluarvosanat eivät määritä lasta ihmisenä 

UNICEFin Kympin todistus -kampanja muistuttaa, että todistuksen numerot mittaavat ainoastaan sitä, kuinka hyvin lapsi on oppinut kouluvuoden aikana opiskellut asiat. Ne eivät määrittele lasta ihmisenä.  

Suomen UNICEF kannustaa kaikkia kouluja ja opettajia jakamaan oppilailleen lukuvuositodistuksen lisäksi lapsen oikeuksiin perustuvan Kympin todistuksen. Kympin todistuksessa kaikki lapset saavat pelkkiä kymppejä.  

Viime keväänä UNICEFin Kympin todistuksen sai noin 80 000 Suomen koululaista. 

Julkaistu 23.5.2025