Siirry sisältöön

6 faktaa veden ja puhtauden merkityksestä kriiseissä

Puhdas vesi ja hyvä hygienia ovat yhtä tärkeitä lasten selviytymiselle kuin ruoka, terveydenhuolto ja turva. Etenkin kriisitilanteissa niistä on kuitenkin pulaa ja silloin seuraukset voivat olla kohtalokkaita lapsille.

Artikkeli
Riikka Teelmäki
Riikka Teelmäki
Alkeellinen vesihana ja kanisteri, johon valutetaan vettä.
Asukas ottaa kanisteriin vettä Kizimban pakenemaan joutuneiden keskuksessa Sakessa Kongon demokraattisessa tasavallassa tammikuussa 2024 © UNICEF/UNI510480/Benekire

1. Puhtaan veden saanti vaarantuu

Kriisi- ja konfliktialueilla vesi- ja viemäröintijärjestelmät saattavat tuhoutua ja puhtaan veden saanti katketa. Vaikka järjestelmät säilyisivät vahingoittumattomana, niitä ei välttämättä pystytä käyttämään polttoaine- tai sähköpulan vuoksi. Myös veden keräämisestä tulee konfliktiolosuhteissa vaarallista.  

Ukrainassa arvioitiin vuonna 2024 että sodan seurauksena 9,6 miljoonalla ukrainalaisella ei ollut säännöllisesti käytössään turvallista vettä. 

2. Taudit leviävät 

Kun puhdasta vettä ei ole, taudit alkavat levitä. Kodeistaan paenneet perheet joutuvat asumaan tilapäismajoituksissa, joissa ei välttämättä ole ollenkaan käymälöitä, puhdasta vettä ja saippuaa käsien pesuun tai niitä on liian vähän ihmisten tarpeisiin nähden.

Esimerkiksi vuosi sitten uutisoitiin, että Gazassa 340 ihmistä kohden oli vain yksi vessa. Taudit leviävät nopeasti tiheään asutuilla pakolaisleireillä.  

3. Lapset sairastuvat helpommin

Lapset ovat aikuisia alttiimpia tartuntataudeille. Tämä johtuu siitä, että heidän immuunijärjestelmänsä on vasta kehittymässä. Lapset myös altistuvat bakteereille helpommin käyttäytymisensä vuoksi: he ovat kosketuksissa bakteerien kanssa ryömiessään, leikkiessään ja pienten lasten kohdalla myös laittaessaan asioita suuhunsa.  

Konfliktialueilla lapset kuolevat lähes 20 kertaa todennäköisemmin ripulitautiin kuin väkivaltaan. 

4. Aliravitsemus uhkaa

Likainen vesi voi aiheuttaa hengenvaarallista ripulia. Ripuli voi estää lapsia saamasta elintärkeitä ravintoaineita, mikä johtaa lopulta aliravitsemukseen. Aliravitut lapset ovat myös alttiimpia veden välityksellä leviäville taudeille, kuten koleralle. 

Esimerkiksi Jemenissä kymmenen vuotta kestänyt konflikti on luonut edellytykset sekä koleraepidemialle että akuutin ripulin leviämiselle. Lähes puolet maan lapsista kärsii myös aliravitsemuksen aiheuttamasta alikasvuisuudesta tai pitkittyneestä aliravitsemuksesta. 

5. Likainen vesi aiheuttaa kuolemia

Konfliktissa likainen vesi on lapselle vaarallisempaa kuin luodit. Konfliktialueilla asuvat lapset kuolevat lähes 20 kertaa todennäköisemmin ripulitautiin kuin väkivaltaan.  

6. Ilmastonmuutos aiheuttaa kuivuutta ja tulvia

Ilmastonmuutoksen aiheuttamat sään ääri-ilmiöt kuten kuivuus ja tulvat sekä pahentavat jo olemassa olevia kriisejä että luovat uusia. Ilmastonmuutos myös tuhoaa, kuivattaa ja saastuttaa puhtaan veden lähteitä alueilla, joissa vedestä on jo valmiiksi pulaa. Tämä uhkaa lasten selviytymistä, terveyttä ja kehitystä sekä yhteiskuntien rauhaa ja vakautta yhä useammilla alueilla.  

 

Lahjoita hätäapuun

Julkaistu 2.7.2025