Siirry sisältöön

UNICEFin työ tavoitti miljoonia lapsia ympäri maailman vuonna 2023

Suomen UNICEFin vuosikatsaus 2023 on julkaistu.

Uutinen
Kaksi lasta hymyilee teltan edessä
© UNICEF/UNI453751/Naftalin

Kasvava eriarvoisuus, lukuisat konfliktit ja ilmastonmuutos hidastivat globaalia kehitystä ja lapsen oikeuksien toteutumista vuonna 2023. Pitkittyneiden kriisien vuoksi hyvä kehitys on viime vuosina kääntynyt laskuun useilla mittareilla. UNICEFin työ lapsen oikeuksien puolustajana jatkui kuitenkin vahvana ja tuloksellisena.

– Vuonna 2023 yhä useampi lapsi sai perusterveydenhuoltoa, tärkeitä rokotuksia ja koulutusta. Vakavasta aliravitsemuksesta kärsiville lapsille saatiin apua ennätysmäärä. Hyvä uutinen on myös se, että alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on nyt historiallisen alhainen, sanoo Suomen UNICEFin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola.

Suomen UNICEFin kokonaistuotto vuonna 2023 oli yhteensä 28,7 miljoonaa euroa. Suurin osa tuotosta tuli kuukausilahjoittajilta ja kohdennettiin kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten auttamiseen kaikkialla maailmassa.

Konfliktien vuosi

Viime vuonna sekä uudet että pitkittyneet konfliktit uhkasivat lasten turvallisuutta esimerkiksi Ukrainassa, Sudanissa ja Gazassa. Samaan aikaan useat luonnonkatastrofit ja ilmastonmuutoksen voimistamat luonnonilmiöt aiheuttivat tuhoa muun muassa Libyassa, Turkissa ja Syyriassa. 

Vuoden aikana UNICEF toimitti hätäapua 412 kriisiin 107 maassa. Työ tavoitti miljoonia lapsia konfliktien ja katastrofien keskellä. Vuoden 2023 aikana UNICEFin tuella esimerkiksi Ukrainassa yli 5,4 miljoonaa sai puhdasta vettä, yli 5 miljoonaa lasta ja naista sai terveydenhuoltopalveluita ja noin 1,3 miljoonaa lasta pääsi koulutuksen pariin.  

Myös Suomessa tehtävä työ jatkui vahvana. Lapsiystävällinen kunta -mallin ansiosta lapsen oikeudet huomioidaan paremmin yhä useamman kunnan päätöksenteossa. Suomen UNICEFIn yhteistyö koulujen kanssa tavoittaa vuosittain joka kolmannen peruskoululaisen.

Lisää tuloksia työstämme vuonna 2023.

Julkaistu20.6.2024