Siirry sisältöön

Sota Sudanissa kestänyt jo vuoden, kokonainen sukupolvi lapsia vaarassa

Jatkuvat väkivaltaisuudet ja nälänhädän riski vaarantavat lasten hengen.

Uutinen
kaksi lasta istuu teltassa patjojen päällä
10-vuotias Ebtihal ja 6-vuotias Mab ovat joutuneet pakenemaan perheensä kanssa jo kahdesti Sudanin väkivaltaisuuksia.
© UNICEF/UNI499265/Mohamdeen

Vuosi sitten alkanut konflikti on vaarantaa miljoonien lasten hengen Sudanissa. Väkivallan lisäksi lapsia uhkaavat nälkä ja nopeasti leviävät sairaudet. Noin 4 miljoonaa lasta kärsii aliravitsemuksesta ja heistä 730 000 on hengenvaarassa. Nälän ja aliravitsemuksen vuoksi lapset ovat hauraita henkeä uhkaaville sairauksille. Konfliktin vuoksi rokotekattavuus on laskenut, sadoilta tuhansilta lapsista puuttuu puhdas juomavesi ja lukuisat taudit kuten kolera ja malaria ovat alkaneet levitä.

– Ilman välittömiä toimia väkivaltaisuuksien lopettamiseksi ja humanitaarisen avun toimittamiseksi, todennäköisesti vielä pahempi katastrofi tulee vaikuttamaan lapsiin vielä vuosia, sanoo UNICEF varajohtaja Ted Chaiban.

Sudanin sota on johtanut myös maailman suurimpaan lasten siirtolaiskriisiin. Yli 4 miljoonaa lasta on joutunut lähtemään kodeistaan huhtikuun 2023 jälkeen, ja lähes miljoona lasta on siirtynyt naapurimaihin, erityisesti Tšadiin, Egyptiin ja Etelä-Sudaniin. 

Myös oppimisen kriisi on Sudanissa maailman pahimpia. Yli 90 prosenttia Sudanin 19 miljoonasta kouluikäisestä ei pääse kouluun. Koulutuksen keskeytyminen vaikuttaa kokonaisen sukupolven tulevaisuuteen.

– Tarpeiden laajuus on niin huikea, että sitä on vaikea ymmärtää, mutta kyse ei ole vain numeroista. Lukujen takana on miljoonia lapsia, joilla on nimet, tarinat, toiveet ja unelmat.

Ilman elintärkeiden palvelujen merkittävää lisäämistä, koulujen avaamista uudelleen ja ennen kaikkea sodan lopettamista nämä toiveet ja unelmat jäävät toteutumatta kokonaiselta sukupolvelta, Chaiban sanoo.

UNICEF on paikan päällä Sudanissa ja järjestää lapsille ja perheille elintärkeää apua, kuten puhdasta vettä, koulutusta, terveydenhoitoa ja käteisapua.  

 

Lahjoita hätäapuun

Julkaistu15.4.2024