Siirry sisältöön

Ilmastonmuutoksen aiheuttamat sään ääri-ilmiöt uhkaavat lasten elämää ja tulevaisuutta Afganistanissa

Toistuvat tulvat uhkaavat Afganistanin lapsia.

Artikkeli
Lapsi istuu kyykyssä keskellä kuivaa maisemaa. .
Deen Mohammad, 8 vuotta, istuu entisen kotinsa paikalla Shaikh Jalalin kylässä Baghlan-e-Jadidin alueella Baghlanin maakunnassa Afganistanissa.
© UNICEF/UNI576406/Meerzad

Ensin taivas tummeni ja sitten alkoi sataa, ja äkkiä vettä oli kaikkialla. 8-vuotias Deen Mohammed säikähti valtavasti. Yhtenä hetkenä hän istui perheensä kanssa, nuoremman veljen leikkiessä ulkona, ja seuraavassa hetkessä hänen oli vaikea hengittää, kun vesimassa vyöryi heidän ylitseen.

– Vesi tuli ja perheemme kiirehti tikkaiden avulla katolle. Tulva vei mennessään isäni ja nuoremman veljeni. Luulin, etten näe heitä enää koskaan, mutta he selvisivät kotimme toisella puolella naapuriemme avustuksella, hän kertoo.

Toukokuun alussa raskaat sateet aiheuttivat tuhoisia tulvia Afganistanin pohjoisoissa. 180 ihmistä menehtyi. Deen Mohammed ja tuhannet muut elävät nyt teltoissa.

Tulva vei kotimme ja kaiken ruuan mitä meillä oli, riisin, pavut ja leivän.

Deen Mohammad, 8 vuotta

 

liity kuukausilahjoittajaksi

Tulvavesi tuhosi kodit

Lukuisat lapset loukkaantuivat tulvissa, yhtenä heistä Hajera, joka hengitti likaista vettä tulvaa paetessaan. Nyt Hajera istuu naapurinsa luona ja häntä nesteytetään suonensisäisesti. Vähän väliä Hajera yskii kovaa yskää.

Hajera, 11, saa hoitoa naapurinsa talossa selviydyttyään tulvasta.

Hajera, 11, saa hoitoa naapurinsa talossa selviydyttyään tulvasta Shaikh Jalalin kylässä Baghlan-e-Jadidin piirikunnassa Baghlanin maakunnassa Afganistanissa.

– Menetimme tulvassa kaiken. Talomme tuhoutui, jopa terveyskeskus vahingoittui. Sen vuoksi tulen hoidettavaksi naapurimme kotiin, 11-vuotias kertoo.

Onneksi kukaan hänen perheenjäsenistään ei kuollut, mutta heidän kotinsa on yksi alueen 3 000 tuhoutuneesta rakennuksesta.

– Menetimme kaikki rahamme, vaatteemme ja ruuan. Vesi vei mennessään koulukirjani, en tiedä miten opiskelen ilman niitä, Hajera jatkaa.

Avulle valtava tarve

Afganistanissa lapset altistuvat useille ilmastokriisin aiheuttamille sään ääri-ilmiöille ja haitoille. Lisäksi maan valmiudet suojella lapsia ovat heikot, koska peruspalvelut kuten vesi- ja sanitaatiopalvelut sekä terveys- ja koulutuspalvelut ovat riittämättömiä.

12,6 miljoonaa lasta Afganistanissa tarvitsee humanitaarista apua tänä vuonna, kolmasosalla väestöstä ei ole puhdasta vettä tai terveyspalveluja, ja 850 000 alle viisivuotiaan lapsen odotetaan tarvitsevan hoitoa vakavan akuutin aliravitsemuksen vuoksi tänä vuonna.

Jo valmiiksi taudeista ja aliravitsemuksesta kärsivät lapset ovat alttiimpia ilmastonmuutoksen aiheuttamille terveysuhille, joita kuivuus, paheneva vesipula ja nousevat lämpötilat pahentavat.

liity kuukausilahjoittajaksi

UNICEFin työntekijä kantaa pahvilaatikkoa, jossa lukee UNICEF. Taustalla samanlaisia laatikoita pinossa.

UNICEF jakaa hygieniapaketteja tulva-alueen perheille.

Tulvan jälkeen UNICEF on kuljettanut tulva-alueille juomavettä sekä hygieniatarvikkeita, lämpimiä vaatteita, huopia, kotitaloustarvikkeita ja ruuanlaittovälineitä. Apua tarvitsevat perheet saavat UNICEFin tuella käteisavustuksia perustarpeista huolehtimiseen.

Äärisäät ovat muuttumassa Afganistanissa toistuviksi. Tämän vuoden tulvat osoittavat, että ilmastokriisin seuraukset maassa pahenevat. UNICEF tukee lapsia kriiseissä, mutta ilmastokriisiin on löydettävä myös pysyvämpiä ratkaisuja. Afganistanissa tämä tarkoittaa panostuksia peruspalveluihin kuten terveydenhuoltoon, koulutukseen ja vesijärjestelmään, jotta yhteisöt voivat toipua kriisin tapahtuessa.

Julkaistu13.6.2024