Siirry sisältöön

5 tapaa, miten ilmastonmuutos vaikuttaa lasten terveyteen

Tiesitkö, että ilmastonmuutos vaarantaa lasten terveyden? Hyvä uutinen on se, että lasten terveyttä voidaan suojella.  

Minna Suihkonen Artikkeli
Minna Suihkonen
Pieni lapsi siniseen paitaan pukeutuneen äitinsä sylissä katsoo totisena kameraan. Kuvassa näkyy aikuisen kädet, jotka mittaavat lapsen käsivarren ympärystä.
Lapsen ravitsemustilaa tutkitaan olkavartta mittaamalla Malawissa hirmumyrsky Freddyn jälkeen. Ilmastonmuutoksen myötä pahenevat myrskyt, tulvat ja kuivuus aiheuttavat aliravitsemusta. Sillä on elämänmittaisia vaikutuksia lasten terveyteen.
© UNICEF/UNI505878/PLUS CREATIONS

Ilmastonmuutoksella on vakavia ja laajoja vaikutuksia lasten terveydentilaan heti sikiövaiheesta alkaen. 

Lapset ja nuoret ovat aikuisia haavoittuvampia ilmastonmuutoksen vaikutuksille, koska heidän kehonsa ja immuunijärjestelmänsä kehittyvät jatkuvasti. Siksi lapsen keho ei pysty suojautumaan esimerkiksi äärisäiden ja ilmansaasteiden vaikutuksilta yhtä hyvin kuin aikuisten.

Näin äärisäät ja muut ympäristöhaitat vaikuttavat lapsiin

1. Äärimmäiset lämpötilat

Helleaalloista ja äärimmäisistä lämpötiloista kärsivät erityisesti raskaana olevat naiset ja sikiöt. Lämpötilan kuumeneminen yhdellä asteella kasvattaa kohtukuoleman ja ennenaikaisen syntymän riskiä viidellä prosentilla. Lämpöstressi voi laukaista sikiöllä sydämen rytmihäiriön ja synnynnäisten vikojen kehittymisen.

Lapsen keho ei pysty suojautumaan äärisäiden vaikutuksilta yhtä hyvin kuin aikuisten. 

Pienten, erityisesti alle vuoden ikäisten lasten kyky säädellä ruumiinlämpöään on heikko, ja kuumuus lisää pienten lasten kuolleisuutta. Äärimmäiset lämpötilat heikentävät myös lasten ja nuorten mielenterveyttä: lisääntyneiden helteiden on havaittu jopa kasvattavan lasten ja nuorten itsemurhariskiä.

2. Maastopalot

Maastopaloista syntyy pienhiukkasia, jotka tunkeutuvat syvälle lasten keuhkoihin ja aiheuttavat muun muassa hengitystietulehduksia ja lisäävät lasten kuolleisuutta.

Maastopalojen aiheuttamat pienhiukkaset ovat muita pienhiukkasia haitallisempia, erityisesti raskaana oleville naisille, sikiöille ja alle 5-vuotiaille lapsille. Tutkimukset ovat antaneet viitteitä myös siitä, että maastopalojen savulle altistuminen voi lisätä lapsilla neurokirjon häiriöitä, kuten ADHD:tä, sekä autismikirjon häiriöitä.

3. Tulvat

Tulvat aiheuttavat lasten hukkumiskuolemia ja loukkaantumisia. Toistuvat tulvat aiheuttavat lasten aliravitsemusta. Tulvat lisäävät tartuntatauteja, kuten malariaa ja koleraa.

4. Kuivuus

Kuivuus ja siitä seuraava ruokaturvan heikentyminen aiheuttaa lasten alhaista syntymäpainoa, aliravitsemusta ja koko elämän kestäviä terveysvaikutuksia. Puhtaan veden saatavuuden väheneminen heikentää hygieniaa, mikä puolestaan lisää infektiosairauksien, kuten koleran riskiä.

Lämpötilan kuumeneminen yhdellä asteella kasvattaa kohtukuoleman ja ennenaikaisen syntymän riskiä viidellä prosentilla.

5. Ekosysteemin muutos

Ilmastonmuutos muuttaa ekosysteemin herkkää tasapainoa. Se on johtanut muun muassa veden ja hyönteisten kautta leviävien sairauksien, kuten malarian, denguekuumeen, zika-viruksen ja borrelioosin lisääntymiseen.

Hyttysen levittämä denguekuume on lisääntynyt 10-kertaisesti 500 000 tapauksesta 5,2 miljoonaan. Suurinta ilmaantuvuus on lapsilla ja nuorilla, joilla myös taudin oireet ovat keskimäärin vakavampia kuin aikuisilla. Punkkien kantama borrelioosi voi aiheuttaa muun muassa sydänoireita sekä neurologisia ja reumatologisia oireita lapsille.

Lasten terveyttä voidaan suojella

Jokaisella lapsella on oikeus elää terveellisessä ja turvallisessa ympäristössä. Lasten terveyden suojelemiseksi voidaan tehdä paljon, mutta toistaiseksi lapset ovat unohtuneet ilmastokriisin keskellä.

Nyt on korkea aika priorisoida lasten terveys ja hyvinvointi ilmastotoimissa.

UNICEF ponnistelee vahvistaakseen lapsille elintärkeitä terveys-, vesi- ja sanitaatio- ja sosiaaliturvapalveluja niin, että ne toimivat äärisäistä huolimatta ja pystyvät vastaamaan ilmastonmuutoksen keskellä elävien lasten tarpeisiin.

UNICEF vaatii, että lasten terveys ja hyvinvointi priorisoidaan kaikissa kansainvälisissä ja kansallisissa ilmastotoimissa ja investoinneissa.

Tärkeää on puuttua ongelmien juurisyyhyn: hiilidioksidipäästöihin. UNICEF kannustaa valtioita ja yrityksiä vähentämään päästöjään 1,5 asteen lämpenemistavoitteen mukaisesti.

 

Auta ja lahjoita

Julkaistu22.5.2024