Siirry sisältöön

Vanhempansa menettäneet ukrainalaiset siskokset rakentavat uutta elämää UNICEFin käteisavun turvin

Ukrainalaiset sisarukset Ilona ja Daiana menettivät vanhempansa ja kotinsa ohjusiskussa viime elokuussa. Nyt siskot pitävät huolta toinen toisestaan ja rakentavat tulevaisuutta UNICEFin jakaman käteisavustuksen turvin.

Artikkeli
Ukrainalaiset sisarukset Ilona ja Daiana entisen kotitalonsa pihalla.
Ukrainalaiset sisarukset Ilona ja Daiana entisen kotitalonsa pihalla.
© UNICEF/UN0855528/Pashkina

Liity mukaan kuukausilahjoittajaksi ja rakennat parempaa tulevaisuutta sodan keskellä eläville lapsille.

Elokuussa 2022 ohjus iski 13-vuotiaan Ilonan ja hänen vanhempiensa kotitaloon Krasnohradissa Kharkivskan alueella Ukrainassa. Iskun seurauksena vanhemmat kuolivat välittömästi. Ilona selvisi hengissä, mutta sai vakavia vammoja. Koti tuhoutui täysin. Sairaanhoitajana toisaalla työskennellyt sisko Daiana, 22 vuotta, palasi iskusta kuultuaan välittömästi huolehtimaan siskostaan.

”Kaikki tapahtui niin nopeasti eikä meillä ollut aikaa jäädä suremaan menetystämme. Ilona sai useita vammoja, hänen jalkansa oli murtunut ja minun piti viedä hänet Kharkiviin (hoitoon). Seuraavana päivänä hautasin vanhempani."

Daiana, 22 vuotta

 

Ukrainalaiset siskokset Ilona ja Daiana ohjusiskussa tuhoutuneen kotitalonsa raunioilla.

Alle vuosi tapahtuman jälkeen Ilona muistelee vanhempiaan entisen kotitalonsa pihalla. Hän puhuu vanhemmistaan lämpimästi, hymy huulillaan. Hän muistelee isäänsä, joka oli ahkera työskentelemään ja äitiään, joka rakasti puutarhanhoitoa. Tästä muistona raunioiden keskeltä nousee tulppaaneja. 

”Ennen sotaa minulla oli iso perhe – äiti, isä, siskoni ja minä. Nyt meitä on enää me kaksi jäljellä.”

Ilona, 13 vuotta

 

Nyt Daiana pitää kumppaninsa kanssa huolta pikkusiskostaan. Siskot viettävät paljon aikaa yhdessä: he kävelevät kaupungilla, pelaavat pelejä, katsovat elokuvia ja opiskelevat. 

Taloudellisesti sisaruksilla oli tiukkaa, kunnes he saivat UNICEFin kautta humanitääristä käteisavustusta. Tuen avulla Daiana on kyennyt hankkimaan siskolleen vaatteita ja kenkiä sekä varmistamaan, että hän saa tarvitsemaansa mielenterveysapua.

Lapsi leikkii koiran kanssa

 

Käteisavustus on tehokas hätäavun muoto

Daianan ja Ilonan saama humanitäärinen käteisavustus on yksi UNICEFin hätäavun muodoista Ukrainassa. Toukokuuhun 2023 mennessä UNICEF on myöntänyt taloudellista hätäapua yli 250 000 ukrainalaiselle perheelle, joihin kuuluu yli 700 0000 lasta. Sodan keskellä elävät perheet ovat saamansa käteisavun turvin hankkineet esimerkiksi ruokaa, lääkkeitä ja vaippoja sekä maksaneet vuokraa.

Konfliktiolosuhteissa rahallinen avustus on tutkitusti yksi tehokkaimmista avun muodoista. Se on joustava ja nopea hätäavun keino, joka vahvistaa paikallista taloutta. Vastikkeeton raha-avustus mahdollistaa sen, että jokainen perhe pystyy käyttämään avustuksen yksilöllisiin tarpeisiinsa.

LIITY KUUKAUSILAHJOITTAJAKSI

Julkaistu20.6.2023