Siirry sisältöön

UNICEF: Libyan tulvat vaarantaneet 300 000 lapsen hengen ja terveyden

Libyan ankarat tulvat ovat vakava uhka lasten hengelle ja terveydelle. Lapset ovat joutuneet lähtemään pakoon tulvan tuhoamista kodeistaan, peruspalveluita ei ole saatavilla ja riski likaisen veden välityksellä tarttuviin tauteihin nousee.

Uutinen
Kaksi miestä kävelee tulvan tuhoamien rakennusten keskellä Dernan kaupungissa Libyassa.
© UNICEF/UNI435002/AFP

Lähes 300 000 lapsen arvioidaan kärsivän tuhoisan Daniel-myrskyn seurauksista Libyan itäosissa. Humanitaarista apua tarvitsevien lasten ja perheiden määrä on kasvussa myrkyn tuhottua koteja, kouluja ja muita tärkeitä palveluita. Daniel-myrskyn kerrotaan vaatineen yli 5 000 ihmisen hengen.

- Tiedämme aiemmista katastrofeista ympäri maailmaa, että tulvien jälkiseuraukset ovat usein tappavampia lapsille kuin itse äärimmäiset sääilmiöt. Lapsilla on suuri riski sairastua tarttuviin tauteihin, ja he ovat haavoittuvia monille riskeille, sanoo UNICEFin Libyan edustaja Michele Servadei, joka vierailee parhaillaan tulvien koettelemilla alueilla. 

Välittömän kuoleman- ja loukkaantumisriskin lisäksi Libyan tulvat ovat vakava riski lasten terveydelle ja turvallisuudelle. Ripuli ja kolera leviävät ja aliravitsemus ja nestehukka lisääntyvät, kun puhdasta vettä ei ole. Perheistään eroon joutuneet lapset tai vanhempansa menettäneet lapset ovat alttiimpia väkivallalle ja hyväksikäytölle.

UNICEF on valmiina toimittamaan humanitaarista apua lapsille ja perheille Al Baydassa, Al Marjissa, Benghazissa, Dernassa ja muilla tuhoalueilla. Kriisin ensivaiheessa on tärkeintä taata lapsille ja perheille turvallinen juomavesi, lääkintätarvikkeet, psykososiaalinen tuki sekä tuki perheiden yhdistämiseen.

 

Auta tulvan uhreja, lahjoita 

Julkaistu15.9.2023