Siirry sisältöön

Pieniä tarinoita -kirja rakentaa hyvää tulevaisuutta

UNICEFin suojelijan, tohtori Jenni Haukion aloitteesta alkunsa saanut Pieniä tarinoita -kampanja on ukrainalaislasten ja suomalaisten kirjailijoiden ainutlaatuinen yhteistyö. Kirja muistuttaa lasten unelmien ja toiveiden merkityksestä.

Uutinen
lapsi lukee kirjaa
Pieniä tarinoita -kirja luo toivoa tulevaisuuteen.
© Kuva: Arto Marttinen

Ilman toivoa ei ole tulevaisuutta, ja ilman tekoja ei ole toivoa. Näillä sanoilla alkaa tohtori Jenni Haukion esipuhe Pieniä tarinoita -kirjassa. Lapsille ja nuorille suunnatussa kirjassa suomalaisten kirjailijoiden tekstit luovat toivoa tulevaisuuteen ja antavat mahdollisuuden kuvitella ja toivoa hyvää tulevaisuutta.

– Uhkakuvien varjostamassa arjessa voi pienilläkin sanoilla ja tarinoilla olla lapsille ja nuorille ihmeitä tekevä taikavoima. Tarinat voivat jopa käänteentekevin tavoin vahvistaa turvallisuuden tunnetta, tuottaa hyvää mieltä ja innoittaa mielikuvitusta, sanoo tohtori Haukio kirjan esipuheessa.

Kokoelma koostuu 23 suomalaisen kirjailijan tekstistä, joista 11 on suunnattu lapsille ja 11 nuorille.

Pieniä tarinoita lapsille –kirjoittajat ovat: Kaisa Happonen, Maaret Kallio, Tuula Kallioniemi, Minna Kivelä, Hannele Lampela, Jussi Lehmusvesi, Roope Lipasti, Paula Noronen, Timo Parvela, Laura Ruohonen, Veera Salmi ja Tuutikki Tolonen.

Pieniä tarinoita nuorille –kirjoittajat ovat: Jukka Behm, Siiri Enoranta, Magdalena Hai, Siri Kolu, Sari Luhtanen, Anniina Mikama, Elina Pitkäkangas, Terhi Rannela, Elina Rouhiainen, Nadja Sumanen ja Maria Turtschaninoff.

– Vaikeinakin aikoina tarinat tuovat meille lohtua ja ne auttavat uskomaan valoisampaan huomiseen. Siksi jokaisella lapsella pitäisi olla turvanaan tarinoista tehty linna. Meidän aikuisten tehtävä on muurata se heille, sanoo kirjailija Timo Parvela.

Kirjaa rytmittävät Ukrainasta Suomeen saapuneiden lasten tekstit ja piirrokset heidän unelmistaan ja tulevaisuudentoiveistaan. Kirjan kuvitukset ja lasten tekstit on tuotettu Suomen UNICEFin järjestämissä työpajoissa.

– Ukrainan tilanteesta uutisoidaan jatkuvasti, mutta lasten kuuleminen ja lasten näkökulma unohdetaan helposti. Vaikeassa tilanteessa oleville lapsille kuulluksi tulemisen kokemus on kuitenkin erityisen tärkeä, sanoo Suomen UNICEFin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola.

Lasten tarinoista inspiroituneena lasten- ja nuortenkirjailija Veera Salmi kirjoitti ensimmäisen koskaan julkaistun runonsa Ihaninta, parasta.

– Liikutuin lukiessani ukrainalaisten lasten ja nuorten kirjoittamia pieniä tarinoita, niin selvästi unelmat ja toivo kulkivat niissä käsi kädessä, Salmi kertoo.

Sota Ukrainassa jatkuu edelleen. Avulle on suuri tarve nyt, ja myös sitten, kun sota joskus loppuu ja jälleenrakentaminen alkaa. Kirjan tuotto ohjataan UNICEFin työhön ukrainalaisten lasten paremman tulevaisuuden rakentamiseksi.

Julkaistu16.10.2023