Siirry sisältöön
Pieniä tarinoita -tunnuskuva, jossa grafiikassa rauhankyyhky ja tuulessa leijailevia kirjoitettuja sivuja.

Pieniä tarinoita täyttää lasten tulevaisuuden uhkakuvien sijaan toivolla

Kuvitusgrafiikkaa: ilmassa leijuva sivu jolla tekstiä.Pieniä tarinoita -kampanja kutsui joukon Ukrainasta Suomeen paenneita lapsia ja nuoria kirjoittamaan unelmistaan ja tulevaisuuden toiveistaan. Lapset osallistuivat Suomen kansallismuseon ja UNICEFin järjestämään kirjoitustyöpajaan lokakuussa 2022.

Haluan avata oman suuren kaupan ja siinä tulee olemaan iso pommisuoja kaikille

- Mykola, 8 vuotta, Ukrainan sodan pakolainen

Osana kampanjaa pyysimme Ukrainasta Suomeen paenneita lapsia kirjoittamaan pieniä tarinoita heidän tulevaisuuden toiveistaan.

Vlada, 14 vuotta: Viiden vuoden päästä haaveilen asuvani Firenzessä

Haaveilen, että minusta tulee näytelmäkirjailija tai teatteriohjaaja, koska tykkään kovasti näytelmien kirjoittamisesta ja esityksien toteuttamisesta.

Haluaisin, että voisimme koulussa tehdä luonnonsuojeluprojekteja. Haaveilen vierailevani Kyproksella Larnakassa vielä uudelleen. Viiden vuoden päästä haaveilen asuvani Firenzessä. Tahdon oppia suomen kieltä ja opiskella täällä Suomessa. 

Mykola, 8 vuotta : Haaveilen asuvani Ukrainassa

Haluaisin lukea enemmän matematiikkaa. Haaveilen vierailevani Krimillä, näkeväni Mustanmeren ja Krimin vuoria. Olisi kiinnostavaa nähdä lepakon luola. Haluaisin osata kaikkia urheilulajeja. 

Viiden vuoden päästä haaveilen asuvani Ukrainassa, omassa kodissani ison perheeni kanssa. Tulevaisuudessa haluan avata oman suuren kaupan ja siinä tulee olemaan iso pommisuoja kaikille. Haluan tulevaisuuden olevan hyvä. 

Marija, 10 vuotta: Haluan tuntea vapauden

Haaveilen, että Ukraina rakentaa Mrija-lentokoneen uudelleen, ja että palaamme Kiovaan perheeni kanssa. Haaveilen, etä viiden vuoden päästä vien veljenpoikani päiväkotiin.

Haaveilen asuvani Kiovassa perheeni kanssa kaksikerroksisessa talossa. Haluaisin oppia suomen kieltä, ja että koulussa opeteltaisiin ruoanlaittoa. H

aluaisin matkustaa Amerikkaan, Sveitsiin ja Puolaan. Haluan tuntea vapauden. Haaveilen oppivani skeittaamaan ja tekemään temppuja, sekä myös hyppääväni laskuvarjolla ja oppivani lentämään purjelentokoneita. 

Svjeta, 10 vuotta: Haaveilen, että opin tanssimaan kauniisti

Haaveilen asuvani Ukrainassa, ja että meillä olisi riittävästi rahaa, minun taloni säilyisi ja asuisimme siinä koko perhe, eikä sotaa olisi. Haluan soittaa erittäin hyvin viulua, niin että pystyn soittamaan minkä tahansa kappaleen.

Haaveilen asuvani omassa talossa Ukrainassa, koska se on minun isänmaani. Haaveilen englannin kielen oppimisesta, ja että opin tanssimaan kauniisti. Haaveilen matkustavani maailmaan, nimittäin vierailevani Japanissa, Kazakstanissa, Kiovassa, Malediiveilla, Ranskassa. Haaveilen, että minusta tulee malli tai laulaja, ja että opin tanssimaan kauniisti. 

Veronika, 8 vuotta: Haaveilen, että pystyn asumaan Harkovassa perheeni kanssa

Olen Veronika ja olen 8 vuotta vanha. Minun haaveeni on, että minusta tulee joko kondiittori tai taiteilija. Tahdon asua Ukrainassa. Haaveilen oppivani maalaamaan hyvin.

Haaveilen, että pystyn asumaan Harkovassa perheeni kanssa. Haluaisin oppia suomen ja englannin kieltä, sekä myös ukrainan kieltä hyvin. Tulevaisuudessa haluaisin työskennellä taiteilijana. Haaveilen, että koulussa järjestetään käsityötunteja. Haaveeni on matkustaa Ranskaan. Tulevaisuudessa haluaisin oppia maalaamaan ja laulamaan hyvin. 

Mykhailo, 12 vuotta: Unelmieni toteuttamiseen tarvitsen rauhaa

Kun kuvittelen itseni 25-vuotiaana Mykhailona, näen oman taloni Lvivissä, jossa on viihtyisä piha, pieni omenatarha ja uima-allas talon takana. Miksi Lviv? Koska se on kaunis ja kodikas, se myös sijaitsee parhaiden vuorien - Karpaattien - vieressä. 

Tulevaisuudessa minun täytyy menestyä, joten 5 vuoden kuluttua haluan olla kiinnostavassa ja hyvin palkatussa työssä.  Minun täytyy oppia ansaitsemaan tarpeeksi rahaa taitojani ja kykyjäni hyödyntäen.  Siksi käyn nyt koulua ja pyrin selvittämään, missä olen hyvä. Vanhempieni kanssa olen oppinut uimaan ja sukeltamaan, taidekoulussa maalaamaan ja tekemään keramiikka-astioita, olen myös harjoitellut karatea ja päässälaskua. Äidin kanssa olen oppinut laittamaan useita yksinkertaisia ​ja hyviä ruokia, olen oppinut laskettelmaan, rullaluistelemaan ja luistelemaan, isän kanssa harjoittelen jatkuvasti englantia, siskon kanssa skeittausta.  Tänä talvena haluan palata ainakin vähäksi aikaa Ukrainaan, lumiseen Bukovel-hiihtokeskukseen ja sitten hypätä laskuvarjolla. Ja sitten oppia ajamaan moottoripyörällä...  

Minulla on monia unelmia, jotka voisin toteuttaa matkustamalla Ukrainaan ja muihin maihin. Mutta niiden toteuttamiseen tarvitsen rauhaa ja tarpeeksi rahaa. Minun täytyy oppia ansaitsemaan sitä.  

Ehkä se on minun pieni unelmani, joka auttaa minua toteuttamaan kaikki toiveeni. 

Liza, 10 vuotta: Haluaisin asua omakotitalossa Ukrainassa

Minun nimeni on Liza ja minä olen 10 vuotta vanha. Tulevaisuudessa haaveilen oppivani ruotsin ja englannin kieltä. Haluaisin asua omakotitalossa Ukrainassa. Haaveilen oppivani ratsastamaan. Koulussa haluaisin harrastaa maalaamista. 

Tahdon matkustaa Ruotsiin. Tulevaisuudessa haaveilen, että minusta tulee ammattiratsastaja, ja että opin puhumaan ruotsin ja englannin kieltä luottavaisesti.  

Svitlana, 11 vuotta: Haluaisin opiskella suomen kieltä ja IT:tä

Haaveilen hyvästä tulevaisuudesta. Viiden vuoden päästä kuvittelen vieväni siskoni kouluun. Haluaisin asua Ukrainassa, koska minun läheiseni ovat siellä. Haaveilen asuvani omakotitalossa Odessan kaupungissa.

Haluaisin opiskella suomen kieltä ja IT:tä. Haaveilen vierailevani Norjassa, Amerikassa, Kanadassa ja Puolassa. Haluaisin tuntea, millaista on hypätä laskuvarjolla. Haluaisin oppia puhumaan suomen kieltä, sekä oppia kehittämään ohjelmia ja sovelluksia

Artur, 12 vuotta: Haluaisin pelata Helsingin koripallojoukkueessa

Haluaisin pelata Helsingin koripallojoukkueessa. 5 vuoden päästä haluaisin opiskella suomalaisessa koulussa. Haaveilen matkustavani Ranskaan.

Haaveilen oppivani soittamaan kitaraa. 

Sofija, 11 vuotta: Viiden vuoden päästä näen elämäni valoisana ja ihanana

Tulevaisuudessa haaveilen olevani ohjelmoija tai suunnittelija. Haluaisin asua Suomessa tai muussa maassa, jossa on mukavat elinolot. Viiden vuoden päästä näen elämäni valoisana ja ihanana. 

Haluaisin asua jossain Suomessa, mutten Helsingissä, koska täällä on hyvin meluisaa. Koulussa haluaisin opiskella suomen kieltä, tiedän jo kaiken muun. Haaveilen oppivani laittamaan ruokaa ja soittamaan kitaraa, sekä myös maalamaan ja pelaamaan jalkapalloa hyvin. 

Haaveilen matkustavani Kreikkaan tai Norjaan.  

Vitalina, 13 vuotta: Haaveilen matkustamisesta

Haaveilen asuvani Amerikassa Los Angelesissa tai New Yorkissa ja ansaitsevani paljon rahaa.

Haaveilen olevani töissä mallina tai näyttelijänä. Haaveilen matkustamisesta, tahtoisin vierailla Malediiveilla, Pariisissa ja Roomassa. 

Zorjana, 11 vuotta: Haaveilen asuvan Ukrainassa, kotoisessa asunnossa Kiovan keskustassa

Haluaisin tulla rikkaaksi ja olla töissä ATB-Marketissa. Haaveilen asuvan Ukrainassa, kotoisessa asunnossa Kiovan keskustassa.

Haluan oppia englannin kieltä. Haaveilen matkustavani Malediiveille, Egyptiin, Kanadaan, Amerikaan. Haaveeni on, että tulevaisuudessa minusta tulee malli tai valokuvaaja tai laulaja. 

Nikita, 8 vuotta: Enemmän kuin mistään muusta maailmassa haaveilen siitä, että Venäjän Ukrainaa vastaan käymä sota päättyisi

Enemmän kuin mistään muusta maailmassa haaveilen siitä, että Venäjän Ukrainaa vastaan käymä sota päättyisi. Haluaisin asua maailman turvallisimmassa maassa. Haluaisin asua Helsingissä.

Haaveilen asuvani kaksikerroksisessa, oranssissa, kodikkaassa talossa perheeni ja pikkuveljeni kanssa. Haaveilen, että isäni ja isoisäni asuisivat meidän kanssa. Haaveilen salibandyn pelaamisen jatkamisesta. Koulussa haluaisin jutella ystävieni kanssa enemmän.

Haaveilen matkustavani Karpaattien vuorille uudelleen. Haaveilen näkeväni Helsingin lintuperspektiivistä. Tulevaisuudessa haluaisin, että minusta tulee pilvenpiirtäjien suunnittelija. Haaveilen oppivani pelaamaan salibandya ammattimaisesti, jotta voisin voittaa aina. 

Matvij, 6 vuotta: Haaveilen näkeväni jättiporon patsaan

Haaveilen tulevani ammattiurheilijaksi stunt-pyörällä.

Haaveilen asuvani Virossa, koska minun veljeni asuu siellä ja haluaisin, että minulla olisi niin paljon ystäviä kuin hänellä on. Haaveilen asuvani Ukrainassa isoäitini talossa. Haluaisin urheilla paljon ja opiskella koulussa. Haaveilen lähteväni oikealle retkelle metsään. Haaveilen näkeväni jättiporon patsaan. Kun kasvan isoksi, haluan tulla poliisiksi. Tulevaisuudessa tahdon oppia skeittaamaan. 

Anja, 6 vuotta: Haaveilen lähteväni Karpaateille ja makaavani siellä riippumatossa

Haaveilen oppivani kirjoittamaan paremmin kuin muut, luistelemaan ja ansaitsemaan rahaa itse. Haaveilen asuvani omassa talossani Ukrainassa, koska kaikki minun sukulaiseni, paljon lelujani ja äidinkieleni ovat siellä. Haluaisin harrastaa tanssia.

Haluaisin kaikkien syövän kakkuja päiväkodissa lasten syntymäpäivinä. Haaveilen lähteväni Karpaateille ja makaavani siellä riippumatossa. Tahdon nähdä veljenpoikani. Kun kasvan isoksi, haluaisin tulla leipuriksi ja leipoa leipää. 

Emilija, 5 vuotta: Kun kasvan isoksi, haluan tulla lastentarhanopettajaksi

Haaveilen oppivani uimaan uima-altaassa itse. Tahdon asua Ukrainassa, koska siellä voin puhua äidinkieltäni ystävien kanssa. Haaveilen asuvani omassa talossani, koska minulla on oma huone siellä.

Haluaisin harrastaa kilpatanssia. Haaveilen, että Halloweenia juhlitaan joka päivä, koska karnevaalit ovat erittäin hauskoja. Haaveilen lähteväni lomalle Karpaateille. Haluaisin nähdä LOL-nukkeja. Kun kasvan isoksi, haluan tulla lastentarhanopettajaksi. Haaveilen, että minulla olisi oma telttani ja haluaisin myös oppia ajamaan potkulaudalla.  

Ivan, 12 vuotta: Hyvä, että uusi vuosi koittaa pian

Olen Vanja, tavallinen 12-vuotias poika Ukrainasta. Lapsuudesta lähtien matkustin paljon vanhempieni kanssa Ukrainassa ja haaveilin omasta matkailuautostani. 

Kun tulen aikuiseksi, tahdon matkustella ja oppia erilaisia kulttuureja, kävellä kaduilla ja nähdä upeaa luontoa, arkkitehtuuria, käydä museoissa. Nyt olen vielä lapsi, ja minun kannattaa ajatella lähitulevaisuuttani ja kehittyä eri alueilla.  Toteuttaakseni unelmani aion kehittää itseäni seuraavat 5 vuotta ja tulla koulutetuksi ihmiseksi.  Jo nyt osaan erinomaisesti kahta kieltä: ukrainaa ja englantia. Osaan myös puhua venäjää sujuvasti. Koska asun Suomessa, pyrin oppimaan myös suomea, jotta voisin hyödyntää kaikkia suomalaisen koulutusjärjestelmän mahdollisuuksia opiskellessani täällä.

Luulen, että on aloitettava koulusta. Haluaisin opiskella erilaisia aineita suomalaisten lasten kanssa vertaillakseni ukrainalaista ja suomalaista koulua. Silloin ymmärrän mikä ohjelma sopii minulle parhaiten, ja osaan tehdä oikean valinnan jatko-opintoihin.  Nyt kun ukrainalaiset lapset eivät vielä voi täysin käydä suomalaista koulua, soitan kitaraa, harrastan uimahyppyjä ja IT:tä. Uskon, että työ IT-alalla sopii parhaiten yhteen maailmalla matkustamiseen, ja jätän kitaran soiton ja uimahypyt harrastuksiksi.

Nyt kun minulla ei vielä ole matkailuautoa, haluaisin asua mökillä järven rannalla, jossa jokaisessa kaapissa ja jokaisessa hyllyssä on suklaata, kakkua ja karkkia, PAITSI SALMIAKKIA (:  Hyvä, että uusi vuosi koittaa pian: esitän sellaisen toivomuksen! 

Tarinoiden voima paremman ja toiveikkaamman tulevaisuuden rakentamisessa voi olla lukijalle käänteentekevä.

- Jenni Haukio, runoilija, Suomen UNICEFin suojelija

Pieniä tarinoita -kampanjan teksteistä syntyy myöhemmin Otavan ja WSOY:n kanssa yhteistyössä julkaistava teos. Mukana kampanjassa on joukko Suomen eturivin kirjailijoita: Jukka Behm, Siiri Enoranta, Magdalena Hai, Kaisa Happonen, Koko Hubara, Maaret Kallio, Tuula Kallioniemi, Minna Kivelä, Siri Kolu, Hannele Lampela, Jussi Lehmusvesi, Roope Lipasti, Sari Luhtanen, Anniina Mikama, Paula Noronen, Kuvitusgrafiikkaa: ilmassa leijuva sivu jolla tekstiä.lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustuksen vuonna 2016 saanut Timo Parvela, Elina Pitkäkangas, Terhi Rannela, Elina Rouhiainen, Laura Ruohonen, Veera Salmi, Nadja Sumanen, Jani Toivola, Tuutikki Tolonen ja Maria Turtschaninoff.

Pieniä tarinoita -kampanjan alullepanija on Suomen UNICEFin suojelija, runoilija Jenni Haukio.