Siirry sisältöön
Pieniä tarinoita -tunnuskuva, jossa grafiikassa rauhankyyhky ja tuulessa leijailevia kirjoitettuja sivuja.

Pieniä tarinoita täyttää lasten tulevaisuuden uhkakuvien sijaan toivolla

Kuvitusgrafiikkaa: ilmassa leijuva sivu jolla tekstiä.UNICEFin suojelijan, tohtori Jenni Haukion aloitteesta alkunsa saanut Pieniä tarinoita –kampanja on ukrainalaislasten ja suomalaisten kirjailijoiden ainutlaatuinen yhteistyö. Lapsille ja nuorille suunnatussa kirjassa suomalaisten kirjailijoiden tekstit luovat toivoa tulevaisuuteen ja antavat mahdollisuuden kuvitella ja toivoa hyvää tulevaisuutta. 

Kokoelma koostuu 24 suomalaisen kirjailijan tekstistä, joista 12 on suunnattu lapsille ja 12 nuorille. Mukana ovat muun muassa kirjailijat Maaret Kallio, Elina Rouhiainen, Paula Noronen ja Jukka Behm. Lisäksi kirjaa rytmittävät Ukrainasta Suomeen saapuneiden lasten tekstit ja piirrokset heidän unelmistaan ja tulevaisuudentoiveistaan. Kirjan kuvitukset ja lasten tekstit on tuotettu Suomen UNICEFin järjestämissä työpajoissa. 

Sota Ukrainassa jatkuu edelleen. Avulle on suuri tarve nyt, ja myös sitten, kun sota joskus loppuu ja jälleenrakentaminen alkaa. Kirjan tuotto ohjataan UNICEFin työhön ukrainalaisten lasten paremman tulevaisuuden rakentamiseksi. 

Haluan avata oman suuren kaupan ja siinä tulee olemaan iso pommisuoja kaikille

- Mykola, 8 vuotta, Ukrainan sodan pakolainen

Pieniä tarinoita -kirja julkaistaan syksyllä 2023

Tarinoilla voi olla käänteentekevä voima erityisesti lapsille. Tarinat tuovat hyvää mieltä ja innoittavat mielikuvitusta. Pieniä tarinoita -kampanjassa kirjailijat luovat tarinoita, jotka antavat lapsille ja nuorille uskoa tulevaisuuteen.

Pieniä tarinoita -avajaistilaisuudessa kirjailijat Elina Rouhiainen ja Maaret Kallio kertoivat ajatuksiaan tarinoiden merkityksestä. 

– Tarinat ovat jo itsessään eräänlainen turvapaikka, ja lukija ei ole koskaan yksin, sanoo Elina Rouhiainen.  
 
– Lukemisen hetki on yhteinen hetki, ja se että luetaan yhdessä ja ihmetellään tarinaa yhdessä, niin siinä yhdessä olossa on jo paljon toivoa, sanoo Maaret Kallio.

Syksyllä 2023 ilmestyvä Pieniä tarinoita -kirja luo tulevaisuuteen toivoa uhkakuvien sijaan. Millaista tulevaisuutta kirjailijat toivovat lapsille?

– Toivon lapsille sellaista tulevaisuutta, jossa lasten murheet voisivat olla lasten kokoisia ja lapset voisivat luottaa siihen, että aikuiset hoitavat sitten ne aikuisten kokoiset asiat, Rouhiainen sanoo.  
 
– Toivon lapsille ennen kaikkea tavallista arkea, mikään ei ole niin arvokasta kuin tavallinen arki. Se mitä me pidämme itsestään selvänä ei maailman lapsille sitä ole, Kallio sanoo.  

Kuvitusgrafiikkaa: rauhankyyhky kantaa tekstiäsivua.

Kuvitusgrafiikkaa: ilmassa leijuva sivu jolla tekstiä.

 

Tarinoiden voima paremman ja toiveikkaamman tulevaisuuden rakentamisessa voi olla lukijalle käänteentekevä.

- Jenni Haukio, runoilija, Suomen UNICEFin suojelija
Lapsi kävelee nalle kainalossa kadulla ja pitää aikuista kädestä kiinni.

Ukrainassa yhä suuri tarve avulle

Sota on jatkunut Ukrainassa jo yli 1,5 vuotta. Miljoonat ihmiset ovat joutuneet jättämän sodan vuoksi kotinsa ja ovat avun tarpeessa. 

Sota on tuhonnut ja vahingoittanut päiväkoteja, kouluja, sairaaloita ja vesi- ja viemäristöverkostoja, minkä vuoksi lapset eivät pääse kouluun, saa tarvitsemaansa hoitoa ja puhdasta vettä.

Lähes kaksi kolmasosaa ukrainalaisista lapsista on joutunut pakenemaan kodeistaan ja 5,3 miljoonaa lasta on joutunut keskeyttämään koulun.