Siirry sisältöön

Pieniä tarinoita

Kaksi lasta lukee kirjaa sohvilla.

Pieniä tarinoita täyttää lasten tulevaisuuden uhkakuvien sijaan toivolla

Pieniä tarinoita on ukrainalaislasten ja suomalaisten kirjailijoiden ainutlaatuinen yhteistyö. Lapsille ja nuorille suunnattu kirja luo toivoa tulevaan ja muistuttaa lasten unelmien merkityksestä.

– Uhkakuvien varjostamassa arjessa voi pienilläkin sanoilla ja tarinoilla olla lapsille ja nuorille ihmeitä tekevä taikavoima. Tarinat voivat jopa käänteentekevin tavoin vahvistaa turvallisuuden tunnetta, tuottaa hyvää mieltä ja innoittaa mielikuvitusta, sanoo kirjan aloitteen tekijä tohtori Jenni Haukio kirjan esipuheessa.  

Kaksi lasta lukee kirjaa sohvilla.

Kokoelma koostuu 23 suomalaisen kirjailijan teksteistä, joista puolet on suunnattu lapsille ja puolet nuorille. Lisäksi Suomeen muuttaneet ukrainalaiset lapset jakavat kirjassa omia unelmiaan ja tulevaisuuden toiveitaan kuvien ja tekstien muodossa. Kirjan kuvitukset ja lasten tekstit tuotettiin Suomen UNICEFin järjestämissä työpajoissa.

Pieniä tarinoita -kirjaan kirjoittaneita ukrainalaisia lapsia. Pieniä tarinoita -kirjaan kirjoittaneita ja piirtäneitä ukrainalaisia lapsia. 

– Ukrainan tilanteesta uutisoidaan jatkuvasti, mutta lasten kuuleminen ja lasten näkökulma unohdetaan helposti. Vaikeassa tilanteessa oleville lapsille kuulluksi tulemisen kokemus on kuitenkin erityisen tärkeä, sanoo Suomen UNICEFin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola

Haluan oppia uimaan uima-altaassa. Haluaisin kovasti asua Ukrainassa, koska siellä voin puhua omaa kieltä kavereiden kanssa. Isona haluan päiväkodin opettajaksi. Haaveilen omasta teltasta ja haluaisin vielä oppia ajamaan potkulaudalla.

- Emilia, 6 vuotta, Ukrainan sodan pakolainen

Sota Ukrainassa jatkuu edelleen. Avulle on suuri tarve nyt, ja myös sitten, kun sota joskus loppuu ja jälleenrakentaminen alkaa.

Kirjan tuotto ohjataan UNICEFin työhön ukrainalaisten lasten paremman tulevaisuuden rakentamiseksi. 

Kirjaa on saatavilla Suomalaisesta kirjakaupasta ja BookBeatista

”Joskus on niin, että uljainkin meistä uuvahtaa. Ei kenenkään lento kanna loputtomasti. Välillä on levättävä ja tankattava turvaa jonkun kainalossa. Kyllä se siitä sitten taas”, Onni juttelee ja silittää lempein vedoin lintua. – Lintu valkea, Maaret Kallio

Lapsi kävelee nalle kainalossa kadulla ja pitää aikuista kädestä kiinni.

Ukrainassa yhä suuri tarve avulle

Sota Ukrainassa laajentui maanlaajuiseksi humanitaariseksi kriisiksi 1,5 vuotta sitten. Miljoonat ihmiset ovat joutuneet jättämän sodan vuoksi kotinsa ja ovat avun tarpeessa. 

Sota on tuhonnut ja vahingoittanut päiväkoteja, kouluja, sairaaloita ja vesi- ja viemäristöverkostoja, minkä vuoksi lapset eivät pääse kouluun, saa tarvitsemaansa hoitoa ja puhdasta vettä. Lähes kaksi kolmasosaa ukrainalaisista lapsista on joutunut pakenemaan kodeistaan ja 5,3 miljoonaa lasta on joutunut keskeyttämään koulun.  

UNICEF tekee työtä Ukrainassa ja toimittaa alueelle esimerkiksi puhdasta juomavettä, terveydenhuoltotarvikkeita ja talvivaatteita, tukee opetuksen järjestämistä, tarjoaa mielenterveyspalveluita ja jakaa käteisavustusta, jonka avulla perheet voivat hankkia esimerkiksi ruokaa, lääkkeitä ja muita välttämättömiä tarvikkeita.