Siirry sisältöön

Meryem oppi työelämätaitoja UNICEFin koulutuksessa: ”Uskon voivani rakentaa perheelleni paremman tulevaisuuden”

Marokkolainen Meryem Marso pääsi yrittäjäuransa alkuun Nokian tukeman UNICEFin UPSHIFT-ohjelman avulla. Ohjelmassa opetetaan nuorille työelämä- ja yrittäjyystaitoja. Työpajassa Mereym sai tukea ja itsevarmuutta oman yrityksen perustamiseen.

Artikkeli
Nuori nainen pitää kädessään todistusta ja hymyilee.
© UNICEF Marokko

25-vuotias Meryem Marso asuu Tangerissa Marokossa. Hän kävi koulua
16-vuotiaaksi, jolloin lopetti koulunkäynnin kokonaan.

– Pidin koulusta, mutta opiskelu oli vaikeaa ja olisin tarvinnut apua pärjätäkseni paremmin. Kun perhetilanteeni oli lisäksi vaikea, koulupäiviä jäi yhä enemmän väliin. Lopulta koulunkäynti jäi kokonaan. Tunsin olevani eksyksissä omassa elämässäni.

Seuraavat viisi vuotta Meryem  valmisteli leivonnaisia ja ruokaa erilaisiin tapahtumiin ja auttoi äitiään.

Viiden vuoden kuluttua hän kuuli koulutuksesta, joka tarjoaa koulun ulkopuolelle jääneille lapsille ja nuorille mahdollisuuden jatkaa opintojaan. Tangerissa toimivan UNICEFin kumppanijärjestön tuella hän päätti palata kouluun tavoitteenaan luoda oma yritys ja kehittää sitä.

– Sitten sain opettajaltani tietää UNICEFin UPSHIFT-ohjelmasta, Meryem kertoo innostuneena.

UNICEF järjesti UPSHIFT-työpajan sosiaalisten innovaatioiden ja nuorten elämäntaitojen kehittämiseksi Meryemin kotikaupungissa. Nokia tukee UNICEFin UPSHIFT-työtä Marokossa kahden vuoden ajan, jolloin vähintään 1400 nuorta oppii työelämätaitoja, yrittäjyystaitoja ja oppii ilmastoasioista.

lataa 5 kohdan tietopaketti, miksi yritysten kannattaa kiinnostua lasten koulutuksesta

Meryem osallistui tiiminsä kanssa projektiin leipomoideallaan. Hän työskenteli työpajan tarjoaman mentorin tuella ideansa parissa ja esitteli sen sitten tuomariston edessä.

– Ennen ujostelin puhua julkisesti enkä tiennyt mitään projektin käynnistämisestä, yrityksen perustamisesta, juridisista prosesseista tai asiakkaiden kanssa neuvotteluista. UPSHIFT muutti elämäni. Olen erittäin ylpeä tästä kokemuksesta, Meryem sanoo.

Meryem kehuu myös mentoriaan.

– Mentorini Siham esitti paljon kysymyksiä, kannusti meitä löytämään itse niihin vastaukset ja tuki oikean tiedon löytämisessä. Hän todella uskoi minuun ja ryhmään, jossa olin.

Meryem on nyt perustanut oman yrityksen ja näkee tulevaisuutensa valoisana.

– Olen ylpeä siitä, mitä teen ja mihin olen päässyt. Saamieni oppien ja motivaationi avulla uskon voivani rakentaa paremman tulevaisuuden itselleni ja perheelleni.

Julkaistu27.4.2023