Siirry sisältöön

Marokon maanjäristykset: etsintä selviytyneiden löytämiseksi jatkuu

Marokossa koettiin lauantain vastaisena yönä suurin maanjäristys yli sataan vuoteen. Järistyksen jäljiltä jo 2000 ihmisen on raportoitu kuolleen. Monet perheet ovat jääneet jumiin kotiensa raunioihin.

Uutinen
Mies kävelee Marrakeshin raunioissa.
© UNICEF/UNI433684/Senna/AFP

Useissa Marokon kaupungeissa perheet ryntäsivät ulos kodeistaan kaduille voimakkaan maanjäristyksen iskettyä. Vain hetkeä myöhemmin tapahtui 4,9 magnitudin jälkijäristys; useita muita on raportoitu.

Sunnuntai-aamuun mennessä järistyksen jäljiltä on raportoitu jo 2000 kuolonuhria, uhriluvun pelätään nousevan jopa 10 000:een. Maailman terveysjärjestö WHO arvioi yli 300 000 ihmisen kärsivän järistyskatastrofin seurauksista. Pelastustyöntekijät kamppailevat tavoittaakseen syrjäisiä vuoristokyliä, joiden tiet ovat tukkeutuneet raunioista.

6,8 magnitudin maanjäristyksen keskus oli Korkea Atlas -vuoristossa noin 70 kilometrin päässä Marrakeshin kaupungista lounaaseen. Yli 380 000 ihmistä asuu noin 50 kilometrin säteellä maanjäristyksen keskuksesta.

Monet perheet ovat jumissa kotiensa raunioissa. UNESCOn maailmanperintökohde Marrakeshin Medinalle on myös raportoitu vahinkoja. Kaupungin sairaalat täyttyvät loukkaantuneista ja viranomaiset ovat kehottaneet asukkaita lahjoittamaan verta.

kuvassa nainen istuu aukiolla huopaan kääriytyneenä

Marrakeshissa ihmiset majoittuivat kaduilla järistysten jälkeen.

YK:n pääsihteeri António Guterres antoi lausunnon, jossa hän kertoi Yhdistyneiden kansakuntien olevan valmis auttamaan Marokon hallitusta. YK pitää jatkuvaa yhteyttä viranomaisiin tukeakseen tilanteen arviointia. Konsultaatiot ovat käynnissä, jotta voidaan tunnistaa lisää alueita, joilla YK ja sen kumppanit voivat tarjota tukea tulevien tuntien ja päivien aikana.

UNICEF asettaa lapset etusijalle hätätilanteissa

Hätätilanteissa lapset ovat aina haavoittuvimpia. Lapset ja perheet voivat joutua jättämään kotinsa maanjäristyksen vuoksi, perheet tarvitsevat kiireellisesti suojaa, puhdasta vettä, hoitoa, suojelua ja psykososiaalista tukea.

Kun hätä iskee, UNICEF asettaa aina lapset etusijalle. Lahjoituksesi auttaa UNICEFia pysymään valmiina tarjoamaan hätäapua lapsille ja heidän perheilleen.

Lahjoittamalla UNICEFin hätäapuun, tuet lapsia kriiseissä ja katastrofeissa ympäri maailman.

 

Lahjoita hätäapuun

Julkaistu10.9.2023