Siirry sisältöön

Lasten tilanne Sudanissa on sietämätön

Lapset ovat kriisin keskellä heikoimmassa asemassa.

Uutinen
Vapaaehtoiset jakavat UNICEFin toimittamia hygieniatarvikkeita ja vettä Sudanissa.
Vapaaehtoiset jakavat UNICEFin toimittamia hygieniatarvikkeita ja vettä Sudanissa.
© UNICEF/UN0836606/Zakaria

Sudanin tilanne on matkalla kohti katastrofia ja lasten tilanne levottomuuksien keskellä on erityisen huono. UNICEFin saamien raporttien mukaan 190 lasta on kuollut ja 1700 loukkaantunut taisteluissa. Tietojen vahvistaminen Sudanista on hankalaa, joten todelliset luvut ovat luultavasti vielä suuremmat. Hyökkäykset kouluihin, koteihin ja sairaaloihin ovat jatkuneet vetoomuksista huolimatta. Lisäksi hyökkäyksen kohteena on ollut avustustyöntekijöitä ja avustuskuljetuksia. Tilanne on lapsille sietämätön.

Sudanin tilanne oli haastava jo ennen konfliktin kärjistymistä. Konfliktin myötä 2,5 miljoonan lapsen arvioidaan tarvitsevan humanitaarista apua, jo ennestään avun tarpeessa oli 8,5 miljoonaa lasta. Kotitalouksissa on puutetta ruuasta, polttoaineesta ja käteisestä, lisäksi perustarvikkeiden hinnat ovat nousseet jopa 40–60 prosenttia. UNICEF tekee työtä, jotta peruspalvelut jatkuisivat Sudanissa ja maansisäiset pakolaiset saavat apua.

Kriisin myötä yli 120 000 ihmistä on paennut Sudanista. Esimerkiksi Etelä-Sudaniin on rekisteröity yli 32 000 Sudanista pakenevaa ja Keski-Afrikan tasavaltaan lähes 10 000, osa saapuu ilman rekisteröintiä. UNICEF auttaa pakenevia myös naapurimaissa esimerkiksi toimittamalla pakeneville avustustarvikkeita, kuten lääkkeitä ja ravintotahnaa lasten aliravitsemuksen hoitoon.


Työtä Sudanissa voi tukea lahjoittamalla hätäapuun.


Lahjoita hätäapuun

Julkaistu9.5.2023