Siirry sisältöön

Kenian kouluissa tarvitaan puhdasta vettä

UNICEF asentaa yhteistyökumppaneiden avulla aurinkovoimalla toimivia vesijärjestelmiä kouluihin kuivuudesta kärsivillä alueilla Keniassa. Nämä vesijärjestelmät tarjoavat turvallisen vedensaannin jo yli 112 000 ihmiselle. Yksi heistä on 14-vuotias Sharlyne.

Maija Puska Artikkeli
Maija Puska
14-vuotias koululainen seisoo koulupuvussaan hiekkakentän laidalla
14-vuotias Sharlyne hoitaa mielellään koulunsa puutarhaa.
© UNICEF/UN0833683

– Tässä ovat vesisäiliöt. Ne vetävät 10 000 litraa kumpikin, Sharlyne sanoo osoittaen kahta suurta vesisäiliötä.

– Kun säiliöt ovat täynnä, ne riittävät kolmeksi kuukaudeksi. Sitten säiliöt pumpataan täyteen uudelleen, Sharlyne kertoo.

Sharlyne asuu Lodwarin kaupungissa Keniassa. UNICEF asensi Lodwariin vuonna 2022 aurinkovoimalla toimivan vesijärjestelmän.

Turkanan maakunta, jossa Lodwar sijaitsee, on kärsinyt kolmen viime vuoden ajan kuivuudesta. Keväällä tulleiden sateiden myötä tilanne on vihdoin hieman helpottanut. Maa on yhä kuiva, mutta puut alkavat jo virkistyä ja niiden oksilla näkyy varovaista vihreää kasvua.

Koulu tarjoaa lapsille tärkeitä taitoja ja turvaa

Ilmastonmuutos uhkaa lapsen oikeuksien toteutumista eri puolilla maailmaa. Afrikan sarven alueella monet perheet ovat ovat menettäneet karjansa, satonsa ja koko toimeentulonsa ilmastonmuutoksesta johtuva kuivuuden vuoksi. Tämä on vaarantanut yli 1,5 miljoonan lapsen hengen vakavan aliravitsemuksen vuoksi.

© UNICEF/UN0833686

Koulun kasvimaalla kasvaa kurpitsoja, lehtikaalia ja pinaattia.

Lapsen oikeuksien sopimuksen tarkoitus on taata, että jokainen alle 18-vuotias saisi koulutusta, huolenpitoa, terveydenhoitoa ja turvaa. Koulunkäynti auttaa lapsia toipumaan ilmastonmuutoksen aiheuttamista kriiseistä. Koulu tarjoaa paitsi opetusta, luotettavaa tietoa ja uskoa tulevaisuuteen, myös turvapaikan.

UNICEF työskentelee pitkäjänteisesti sen eteen, että lapset kuivuudesta kärsivillä alueilla pääsisivät kouluun ja saisivat koulussa laadukkaan opetuksen lisäksi puhdasta vettä ja kouluruokaa. Yhtenä konkreettisena apukeinona UNICEF on asentanut yhteistyökumppaneiden avulla jo 56 aurinkovoimalla toimivaa vesijärjestelmää kouluihin Turkanan maakunnassa Keniassa.

Puhdas vesi ruokkii uskoa tulevaisuuteen

Koulun aurinkovoimalla toimivalla vesijärjestelmällä on suuri merkitys Sharlynelle ja hänen luokkatovereilleen.

Joella saattoi nähdä krokotiileja.

Sharlyne, koululainen, Kenia

– Ennen porakaivoa jouduimme menemään joelle hakemaan vettä, hän kertoo.

– Mutta siellä saattoi nähdä krokotiileja. Oppilaat myös sairastuivat likaisen veden takia.

Seuraavaksi Sharlyne esittelee koulun kasvimaata, jossa kasvaa kurpitsoja, lehtikaalia ja pinaattia. Niiden ympärillä on matala aita, joka on punottu oljista ja pienistä oksista.

– Tämä on meidän puutarhamme. Meillä ei ollut tällaista aiemmin.

Lopuksi vesipisteellä Sharlyne haluaa esitellä juomaveden laatua. Hän nojautuu eteenpäin ja avaa pienen hanan kurottaen kätensä sen alle kerätäkseen vettä kämmenelleen.

– Vesi on niin kirkasta ja puhdasta, hän sanoo. Tällä tavalla voi juoda, jos ei ole mukia mukana. Maku on hyvä. Kokeile!

© UNICEF/UN0833676

Suomen koululaiset keräävät tämän lukuvuoden UNICEF-kävelyissä varoja UNICEFin koulutustyöhön Keniassa.

Lue lisää UNICEF-kävelystä

Julkaistu25.8.2023