Siirry sisältöön

12 vuotta kestänyt konflikti ja tuhoisat maanjäristykset – aliravitsemus uhkaa miljoonia lapsia Syyriassa

Aliravitsemus uhkaa miljoonia lapsia maanjäristyksistä toipuvassa Syyriassa.

Uutinen
Lapsi keskustelee aikuisen kanssa.
13-vuotias Maysaa keskustelee hymyssä suin UNICEFin työntekijän kanssa Stamon kylässä Syyrian Lattakiassa.
© UNICEF/UN0792077/Haddad

Syyrian konfliktin 13. vuosi alkaa tilanteessa, jossa väkivaltaisuudet jatkuvat useissa osissa maata ja lapsen oikeuksia loukataan jatkuvasti. YK:n tietojen mukaan Syyriassa on kuollut tai loukkaantunut lähes 13 000 lasta 12 vuotta kestäneen konfliktin aikana.

Hintojen nousun ja vähäisten työllistymismahdollisuuksien vuoksi lähes 90 prosenttia perheistä Syyriassa elää köyhyydessä. Köyhyys vaikuttaa suoraan lasten ruokavalioon ja ravitsemukseen. Vakavasta aliravitsemuksesta kärsivien alle viisivuotiaiden lasten määrä kasvoi 48 prosenttia vuodesta 2021 vuoteen 2022. Ennen helmikuun tuhoisia maanjäristyksiä yli 3,75 miljoonaa lasta tarvitsi hoitoa aliravitsemukseen eri puolilla maata.

Miljoonien lasten tulevaisuus on vaarassa.

UNICEFin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan aluejohtaja Adele Khodr

– Syyrian lapset eivät voi enää odottaa. Vuosien konfliktin ja kahden katastrofaalisen maanjäristyksen jälkeen miljoonien lasten tulevaisuus on vaarassa. Yhteinen velvollisuutemme on vakuuttaa lapsille, että heidän tulevaisuutensa on meille tärkeä, sanoo UNICEFin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan aluejohtaja Adele Khodr.

Maanjäristykset tuhosivat perheiden taloja ja monet perheet elävät nyt ahtaissa olosuhteissa väliaikaisissa suojissa ja leireillä. Ennen maanjäristyksiä puolet perusterveydenhuoltojärjestelmästä ei toiminut. On arvioitu, että Syyriassa on jäljellä vain 20 000 lääkäriä. Äskettäinen koleraepidemia ja järistysten vaikutukset aiheuttavat lisäpaineita maan jo ennestään ylikuormitetulle sairaanhoidolle.

– Meidän on vastattava lasten tarpeisiin eri puolilla Syyriaa, ja tuettava heidän tarvitsemiaan palveluja, Khodr sanoo.

Yhdessä kumppaneidensa kanssa UNICEF ennaltaehkäisee ja seuraa lasten aliravitsemustilannetta sekä tarjoaa hoitoa vakavaan aliravitsemukseen. UNICEF tarjoaa myös välttämättömiä terveyspalveluja ja -tarvikkeita, puhdasta vettä ja sanitaatiota.

 

Lue lisää ja lahjoita

Julkaistu15.3.2023