Siirry sisältöön

UNICEF varoittaa: Itä-Afrikan ja Sahelin alueen kuivuudessa elävät lapset ovat ”yhden taudin päässä katastrofista”

Kuivuudesta kärsivien ihmisten määrä Etiopiassa, Keniassa ja Somaliassa on noussut viimeisen viiden kuukauden aikana 9,5 miljoonasta 16,2 miljoonaan. Myös Sahelin alueen vesitilanne on erittäin huono.

Uutinen
Äiti ja kolme lasta kuivuudesta kärsivässä Saglaon kylässä Etiopiassa.
© UNICEF Ethiopia/2022/Mulugeta Ayene

Vakava aliravitsemus ja epäpuhtaan veden mukana leviävät taudit uhkaavat lasten henkeä Afrikan sarven ja Sahelin alueella, UNICEF varoittaa. Kiireelliselle avulle on nyt tarvetta. 

– Korkeat aliravitsemusluvut yhdistettynä koleran ja ripulin kaltaisten tautien leviämiseen nostavat lapsikuolleisuutta dramaattisella ja traagisella tavalla. Kun vettä ei ole saatavilla tai se on epäpuhdasta, lasten terveysriskit moninkertaistuvat”, sanoo UNICEFin pääjohtaja Catherine Russell.

– Miljoonat lapset Afrikan sarven ja Sahelin alueella ovat vain yhden sairauden päässä katastrofista, Russell sanoo. 

Etiopian, Kenian ja Somalian alueella 16,2 miljoonaa ihmistä kärsii vesipulasta kuivuuden vuoksi. Vielä alle puoli vuotta sitten luku oli 9,5 miljoonaa. Sahelin alueella vedensaanti on vähentynyt yli 40 % viimeisen 20 vuoden aikana muun muassa ilmastonmuutoksen vuoksi. Miljoonat lapset ja perheet ovat vaarassa sairastua likaisen veden kautta leviäviin sairauksiin, kuten koleraan ja ripuliin.  

Burkina Fasossa, Tšadissa, Malissa, Nigerissä ja Nigeriassa kuivuus ja konfliktit vaikeuttavat vedensaantia. 40 miljoonaa lasta kärsii äärimmäisen vakavasta vesipulasta. Uusimman WHO:n tiedon mukaan Sahelin alueella kuolee enemmän lapsia epäpuhtaan veden ja puutteellisen sanitaation vuoksi kuin missään muualla maailmassa.    

Lisäksi Sahelin ja Afrikan sarven alueella 2,8 miljoonaa lasta kärsii vakavasta aliravitsemuksesta. Se tarkoittaa, että heillä on 11-kertainen riski kuolla likaisen veden mukana leviäviin tauteihin verrattuna muihin lapsiin.  

UNICEF toimittaa lapsille ja perheille elintärkeää apua Afrikan sarven ja Sahelin alueella. Työhön kuuluu puhtaan veden toimittaminen ja sanitaation järjestäminen sekä tutkimus ja hoito aliravitsemukseen. Lisäksi UNICEF kehittää vesi- ja sanitaatiopalveluita niin, että ne kestävät ilmastonmuutoksen aiheuttamia muutoksia, kuten kuivuutta.

Lahjoita

Julkaistu23.8.2022