Siirry sisältöön

UNICEF tekee tauotta työtä Ukrainassa - suomalaisten tuella

Lahjoituksia Ukrainan kriisiin on ollut poikkeuksellisen paljon.

Noora Pohjanheimo Artikkeli
Lapsi pitelee käsissään sydämen muotoista muottia.
© UNICEF/UNI396443/Banda

Ukrainan sotaa vastaavaa lasten hätätilaa ei ole nähty Euroopassa sitten toisen maailmansodan. Pysäyttävien uutisten keskellä toivoa antaa ihmisten auttamisenhalu ja se, että apu menee perille. Tähän mennessä Ukrainan keräykseen on Suomessa lahjoitettu yli 23 miljoonaa euroa. Lahjoittajien tuella UNICEF on vienyt apua miljoonille lapsille ja perheille.

Neljävuotias Pavel (kuvassa) joutui pakenemaan kodistaan Ukrainasta maaliskuussa äitinsä ja siskonsa kanssa. UNICEFin tukemassa lastenkeskuksessa Bratislavassa Pavel saa erityistukea oppimisvaikeuksiinsa. Slovakiaan on tähän mennessä perustettu 23 lastenkeskusta, joissa Ukrainasta paenneet lapset ja slovakialaiset lapset voivat leikkiä ja osallistua varhaiskasvatukseen.

Miljoonat lapset ovat tänä vuonna joutuneet jättämään kotinsa Ukrainassa ja pakenemaan sotaa turvaan, joko kotimaan sisällä tai muihin maihin. Sodan vaikutukset aiheuttavat lapsille stressiä ja mielenterveyden haasteita. UNICEFin tukema psykososiaalinen työ on tärkeä osa Ukrainassa tehtävää hätäaputyötä. UNICEFin tukemissa turvallisissa tiloissa lapset voivat rauhassa ja turvallisesti leikkiä ja saada psykososiaalista tukea. Yli 2,5 miljoonaa lasta ja huoltajaa on saanut psykososiaalista tukea ja apua mielenterveyden tukemiseen.

Kylmä talvi tuo uusia murheita Ukrainan lapsille

Sodankäynti on tuhonnut rakennuksia ja sähkökatkot ovat toistuvia, kylmyys on tänä talvena todellinen haaste Ukrainassa. Monet pakoon lähteneet perheet lähtivät kodeistaan vain vähillä tavaroilla, ilman lämpimiä vaatteita ja kenkiä. UNICEF jakaa Ukrainassa lämpimiä talvivaatteita lapsille sekä varustaa sairaaloita lämmitysjärjestelmillä ja lämpöpusseilla.

Tilaamme avustustarvikkeet aina mahdollisimman läheltä avustuskohdetta. Talvivaatteita tuotetaan esimerkiksi kiovalaisessa vaatetehtaassa. Osa tehtaan työntekijöistä on Ukrainan maansisäisiä pakolaisia, jotka ovat paenneet taisteluita pääkaupunkiin. Tukemalla paikallista teollisuutta ja työllisyyttä luodaan uskoa tulevaan.

Nostimme marraskuun Black Friday -keräyksessä esiin akuuttia tarvetta lämpimille vaatteille. Keräyksen tulos yllätti kaikki odotukset, sillä kuudessa päivässä lahjoitettiin 670 000 euroa Ukrainan lapsille! Keräysvaroja käytetään lasten talvivaatteiden ohella muuhun varautumiseen talven kylmyyttä vastaan: UNICEF esimerkiksi varustaa kouluja, terveysasemia ja sairaaloita lämmittimillä ja huovilla.

Koulunkäynnin jatkuminen luo lapsille turvaa

Kesällä 12-vuotias Mariia odotti koulujen alkamista. Heinäkuussa hänen koulunsa pommitettiin ja syyskuussa uuden lukuvuoden alkaessa koulunkäynti täytyi aloittaa etänä.

- Tykkään käydä koulua, koska on kiva nähdä kavereita ja jutella heidän kanssaan. Myös opettajien kanssa tulee keskusteltua. Opettajat kunnioittavat meitä ja opettavat meille paljon. Etäkoulussa kivaa on se, että ei ole kiire. Voin vain nousta sängystä, avata tietokoneen ja alkaa töihin, Mariia sanoo.

Yhteistyössä Ukrainan hallinnon kanssa UNICEF kehittää tapoja, jotta jokainen lapsi Ukrainassa saisi palata turvallisesti laadukkaan koulutuksen pariin, joko kouluissa tai etäopetuksessa. UNICEF on muun muassa toimittanut oppimateriaaleja lähes 400 000 oppilaalle ja kehittänyt verkko-opetusmateriaaleja.

Lahjoita Ukrainan lasten tueksi

Julkaistu20.12.2022