Siirry sisältöön

Lähes 7 miljoonaa lasta Ukrainassa elää lämpö- ja vesikatkojen armoilla

UNICEFin pääjohtaja Catherine Russell vaatii lasten ja heidän tarvitsemien palveluiden suojelua.

Uutinen
Lapsi talvitakissa.
© UNICEF/UN0749044/Bundzylo

Jatkuvat iskut Ukrainan energiajärjestelmään ovat johtaneet siihen, että lähes jokainen Ukrainan seitsemästä miljoonasta lapsesta on vailla pysyvää sähköä, lämmitystä ja vettä. Lapset ovat vaarassa, sillä talvi on vasta alkanut ja lämpötilat voivat laskea alle 20 pakkasasteen.

Ilman sähköä lapset eivät kohtaa pelkästään äärimmäistä kylmyyttä, vaan heiltä viedään myös mahdollisuus jatkaa etäopiskelua. Verkko-opetus on tällä hetkellä monien lasten ainoa linkki koulunkäyntiin, sillä niin suuri osa kouluista on tuhoutunut tai vaurioitunut. Lisäksi sähkökatkot vaikeuttavat terveyspalveluiden toimivuutta samaan aikaan kuin huonosti toimiva vesijärjestelmä lisää riskiä likaisen veden kautta leviäviin sairauksiin ja influessaan ja koronan leviämiseen.

- Jäätävien olosuhteiden mukana tulevien riskien lisäksi lapset ovat eristettynä mahdollisuudesta oppia ja pysyä yhteydessä ystävien ja perheen kanssa, vaarassa on sekä mielenterveys että fyysinen terveys, sanoo UNICEFin pääjohtaja Catherine Russell.

Intensiiviset hyökkäykset lokakuussa tuhosivat 40 prosenttia Ukrainan energiantuotannosta. Perheille tämä tarkoittaa sitä, että talvella olosuhteet tulevat olemaan vaikeat, toimeentulon hankkiminen on entistä hankalampaa ja useat joutuvat jälleen jättämään kotinsa.

Raaka talvi, sodan aiheuttamat toimeentulon menetykset sekä energiakriisi ovat hirvittävä yhdistelmä lasten ja perheiden hyvinvoinnille. Perheiden tulot ja mahdollisuus erilaisiin palveluihin ovat huonontuneet dramaattisesti viimeisen kymmenen kuukauden aikana. Tilanne on erityisen paha niille 6,5 miljoonalle ihmiselle, jotka elävät maansisäisinä pakolaisina Ukrainassa. Heistä 1,2 miljoonaa on lapsia,

 

Sodan säännöt ovat selkeät – lapsia sekä kriittisiä palveluita, joita he tarvitsevat on suojeltava.

Catherine Russell, UNIcefin pääjohtaja

UNICEF on jakanut talvivaatteita, vedenlämmittimiä ja generaattoreita etulinjassa oleville alueille ja alueilla, jonne pääsy on voimakkaiden taisteluiden jälkeen ollut mahdollista Harkovan, Hersonin ja Donetskin alueilla. Tarvikkeita ja tuotteita talven kylmyyden varalle on tähän mennessä tilattu yli 20 miljoonan dollarin arvosta.

Karu talvi huonontaa lasten psykososiaalista tilannetta. Edessä häämöttää jo nyt mielenterveyden kriisi, arviolta 1,5 miljoonaa lasta on vaarassa kärsiä mielenterveyden haasteista kuten masennuksesta, ahdistuksesta ja post-traumaattisesta stressistä. Se, että lasten mahdollisuudet koulunkäyntiin ovat huonontuneet entisestään on viimeisin huono käänne lasten mielenterveydelle, taustalla on jo aiemman lukukauden keskeytyminen ja koronasulkujen vaikutukset. UNICEF on varustanut talven varalle 55 SPILNO-lastenkeskusta, jotka tarjoavat turvallisen, lämpimän tilan ja monenlaisia palveluita lapsille, nuorille ja huoltajille.  

- On ehdottoman tärkeää, että UNICEFilla ja muilla humanitaarisilla toimijoilla on nopea ja esteetön pääsy humanitaarista apua tarvitsevien lasten ja perheiden luo, riippumatta siitä, missä he ovat, Russell sanoo.

Tähän mennessä UNICEF on järjestänyt terveydenhuoltoa lähes 4.9 miljoonalle lapselle ja naiselle Ukrainassa. Yli 4.2 miljoonalle on järjestetty puhtaan veden saatavuus ja lisäksi yli miljoonaa ihmistä on saanut hygieniatarvikkeita. UNICEFin tukema mielentervetyö on tavoittanut yli 2.5 miljoonaa lasta, lähes 900 000 lasta on päässyt koulutuksen piiriin ja lähes 500 000 on hyötynyt koulutuksen tukitoimista. Lähes 200 000 perhettä on saanut käteisavustuksia.

Julkaistu19.12.2022