Siirry sisältöön

UNICEF Malawissa: Aliravitsemusluvut laskeneet, koulun aloittaa entistä useampi lapsi

UNICEFin varhaiskasvatustyöhön Malawissa lahjoittanut Malawi 1000 -päivää hankkeen jäsenet tutustuivat työn tuloksiin UNICEFin paikallisten työntekijöiden ja kumppaneiden opastamina.

Essi Pekkala-Jokinen Artikkeli
Essi Pekkala-Jokinen
Malawilainen lapsi syömässä lounaspuuroa päiväkodissa
© Essi Pekkala-Jokinen/UNICEF

Eteläistä ja Itäistä Afrikkaa paljon kierrellyt Mikael Doktar kertoo olevansa mukana hankkeessa lasten tulevaisuuden vuoksi.

– Olen nähnyt tässä maanosassa upeaa luontoa ja saanut nauttia unohtumattomia elämyksiä tarkkailemalla erilaisia eläimiä. Samaan aikaan kuitenkin ihmisten ja etenkin lasten olot ovat usein sydäntä särkeviä. Lapsissa on kuitenkin tulevaisuus. Jos voin omalta osaltani auttaa, teen sen mielelläni.

Saman katon alla varhaiskasvatusta, terveys- ja ravintoneuvontaa ja vanhemmuuden taitoja

Malawi 1000 -päivää hanke on tukenut kolmen vuoden ajan kahta varhaiskasvatuskeskusta Dedzan maakunnassa Malawissa. Kyse on pilottihankkeesta, jossa samassa paikassa tarjotaan lapsille virikkeellistä varhaiskasvatusta ja vanhemmille terveys- ja hygieniakoulutusta sekä neuvoja positiiviseen vanhemmuuteen.

– Opetamme myös, kuinka paikallisista tuotteista saadaan valmistettua lapsille ravintorikasta ruokaa edullisesti, kertoo UNICEFin ravitsemusasiantuntijana Malawissa työskentelevä Shahid Hanif.

Päiväkotipäivä päättymässä Makankhulan varhaiskasvatuskeskuksessa Dedzassa Malawissa.

Tukea paikalliselle osaamiselle

Hankkeet tehdään yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa ja tavoitteena on, että UNICEFin jakaman tietotaidon ansiosta yhteisö pystyy jatkamaan työtä lopulta itsenäisesti.

– Työskentelytapa on hyvin vaikuttava. Paikallista osaamista vahvistetaan niin, että lopulta yhteisö pystyy itse ottamaan vastuun hankkeesta annetuilla opeilla, sanoo Malawi 1000 -päivää hankkeen tukija Susanna Hartwall.

Tämä matka on ollut hyvä pysähdys sen äärelle, että me länsimaalaiset emme ole taitavampia näissä asioissa. Meillä on vain usein paremmat resurssit.

Susanna Hartwall

Entistä useampi jatkaa esikouluun, aliravitsemus vähentynyt

Malawi 1000 -päivää hankkeen tulokset ylittyivät moninkertaisesti jo ensimmäisten vuosien aikana. Entistä useampi lapsi osallistuu varhaiskasvatukseen ja jatkaa varhaiskasvatuksesta esikouluun.

– Tuetuista keskuksista tulleet lapset ovat valmiimpia kouluun osaamisensa ja koulukypsyyden osalta. Saamme koulujen opettajilta paljon positiivista palautetta täällä tehdystä työstämme, kertoo Shahid.

Vanhempien terveys-, ravinto- ja hygieniakoulutuksilla alueen aliravitsemusluvut ovat laskeneet murto-osaan aiemmasta.

– Kun vuonna 2018 Dedzan sairaalassa oli 105 lasta hoidossa aliravitsemuksen vuoksi, viime vuonna lapsia oli 33. Hoidossa olevat lapset tulevat pääosin rajan takaa Mosambikista, jossa ei ole lähellä omaa sairaalaa. Aliravitut lapset ovat usein myös vaikeasti kehitysvammaisia, jolloin lasten syöttäminen on vanhemmille vaikeaa. Neuvomme vanhempia, miten he voivat huolehtia lastensa ravinnonsaannista paremmin, Shahid kertoo.

Työ on ollut niin menestyksekästä, että kahden tukea saavan keskuksen lisäksi ohjelman mukainen toiminta on pystytty laajentamaan 12 pienempään lähialueen varhaiskasvatuskeskukseen.

–Tämä on ollut erittäin onnistunut hanke, jonka oppeja tulemme varmasti hyödyntämään muissakin maissa, kertoo UNICEFin Malawin maajohtaja Rudolf Schwenk.

– UNICEFille on vuosien saatossa kertynyt niin hiotut prosessit ja osaaminen kaikkialta maailmassa, että laadukkaan avun voi luottaa menevän perille, sanoo hankkeen tukija Vladimira Therman

Julkaistu2.9.2022