Siirry sisältöön

Kirjeitä Afganistanista: Koulutus on rauhantyön avain

”Voiko UNICEF varmistaa rauhan Afganistanissa, niin me lapset saamme käydä koulua?”

Artikkeli
Koululainen lukee kirjaa lapsiryhmän keskellä
© UNICEF/UNI307657/Fazel

Riittääkö ruoka? Palaavatko tytöt enää koskaan kouluun? Köyhyyden ja nälän kurittama Afganistan rimpuilee humanitaarisen katastrofin partaalla. Yli 1,1 miljoonaa alle viisivuotiasta on vaarassa sairastua hengenvaaralliseen aliravitsemukseen. Kesäkuun 2022 maanjäristys lisää entisestään avun tarvetta alueella. UNICEFin viestintäpäällikkö on merkinnyt muistiin havaintoja työmatkoiltaan Afganistanissa. 

UNICEF on tehnyt upeaa tulosta Afganistanissa opetuksen saralla. Vielä 20 vuotta sitten koulua kävi miljoona lasta, valtaosa heistä poikia. Nyt koululaisia on 10 miljoonaa, 40 prosenttia heistä tyttöjä.

Näistä saavutuksista on pidettävä kiinni.

Tällä hetkellä UNICEFin huolenaiheena on etenkin yläkouluikäisten tyttöjen ja naisopettajien tilanne. On epäselvää, milloin he pääsevät palaamaan kouluihinsa.

Koulun loppuminen vaarantaa lapsen elämän

Monien afganistanilaisopettajien palkat ovat maksamatta. Yhdessä köyhyyden ja muiden ongelmien kanssa se uhkaa miljoonien lasten koulunkäyntiä. Neuvottelemme paikallisviranomaisten kanssa varmistaaksemme, että kaikenikäiset lapset ja nuoret Afganistanissa pääsevät kouluun – turvallisesti.

Pelissä on paljon. Mitä pidempään lapsi on poissa koulusta, sitä todennäköisempää on, että hän ei palaa.

Kun lapsi ei käy koulua, hänellä on myös suurempi riski joutua alaikäisenä naimisiin, töihin tai aseellisen värväyksen kohteeksi.

Vanhemmat luottavat yhteisökouluun

Yksi UNICEFin keinoista pienentää näitä uhkia on yhteisöpohjainen opetus. Opetus tapahtuu lähellä, lasten kotikortteleissa. Silloin vanhemmat näkevät, että se on lapsille turvallista, ja lapsi pääsee osallistumaan.

Opetus noudattaa kansallista opetusohjelmaa, ja UNICEF yhteistyökumppaneineen maksaa opettajien palkat.

Yhteisökoulu kattaa tällä hetkellä 230 000 lasta, ja heitä varten on jo lähes 10 000 kurssia. Vuoden 2022 aikana opetettavia kursseja tulee lisää, sillä yhteisökoulu on osoittautunut erittäin suosituksi.

Lapsikin tietää, että koulutuksessa on tulevaisuus

Vierailin UNICEFin tukemassa yhteisökoulussa Tangissa, Afganistanin keskiylängöillä. Kysyin oppilailta, olisiko heillä jokin viesti kerrottavanaan.

Seitsemänvuotiaan tytön käsi nousi: ”Voisiko UNICEF varmistaa Afganistaniin rauhan, jotta me lapset saisimme käydä koulua?”

Moni silmäpari kyyneltyi.

Me UNICEFilla teemme kaiken voitavamme, jotta Afganistanin lasten viattomilla toiveilla ja unelmilla olisi perusta. Rauhanteko-ohjelmia meillä ei ole. Mutta opetusohjelmia meillä on.

Ja tiedämme kokemuksesta, ettei mikään ole niin tehokasta rauhantyötä kuin koulutus. Sitä tarvitaan, jotta lapset voivat aikanaan rakentaa maalleen parempaa tulevaisuutta.

UNICEF varautuu varmistamaan opetuksen 7,5 miljoonalle lapselle Afganistanissa vuonna 2022.

Teksti: UNICEF Afganistan. Suomennos Lotta Ehrnrooth.

Julkaistu3.8.2022