Siirry sisältöön

Kirjeitä Afganistanista: Aliravitut lapset tarvitsevat maapähkinätahnaa nyt

”Kun seuraavan kerran tapaamme, olet jo vahva tyttö.”

Artikkeli
Pussi maapähkinätahnaa aliravitsemukseen
© UNICEF/UN0597005/Bidel

Riittääkö ruoka? Palaavatko tytöt enää koskaan kouluun? Köyhyyden ja nälän kurittama Afganistan rimpuilee humanitaarisen katastrofin partaalla. Yli 1,1 miljoonaa alle viisivuotiasta on vaarassa sairastua hengenvaaralliseen aliravitsemukseen. Kesäkuun 2022 maanjäristys lisää entisestään avun tarvetta alueella. UNICEFin viestintäpäällikkö on merkinnyt muistiin havaintoja työmatkoiltaan Afganistanissa. 

Juuri nyt 24 miljoonaa ihmistä Afganistanissa tarvitsee humanitaarista apua. Heistä 13 miljoonaa on lapsia.

Käydessäni ravitsemusterapeutin vastaanotolla Länsi-Afganistanin Heratissa tapasin yhden heistä. Ravitsemusklinikan terapeutin työnä on hoitaa lapsia, jotka ovat jo hengenvaarassa vakavan aliravitsemuksen takia. Heitä on Afganistanissa jo yli miljoona.

Parwanan käsi, hento kuin harjanvarsi

Nelivuotias Parwana oli tullut klinikalle äitinsä Malikan kanssa. Äiti kantoi tyttärensä paikalle ja laski hänet tuoliin istumaan.

Terve nelivuotias katselisi uteliaana ympärilleen, mutta Parwana ei liikkunut. Hän istui lysähtäneenä, pää kumarassa; näytti siltä, että vain iso talvitakki kannatteli häntä pystyssä.

Sitten näimme Parwanan käsivarren. Terapeutti oli riisunut Parwanan takin mitatakseen hänen olkavartensa, ja pystyin ajattelemaan vain yhtä asiaa: tytön käsivarsi oli hento kuin harjanvarsi.

Parwanalta oli lähtenyt hiuksia, tytön iho hilseili kuivuuttaan ja hänen poskensa olivat kuopalla: kaikki voimakkaan aliravitsemuksen merkkejä. Tytön pää nuokkui – hän oli liian heikko jaksaakseen enempää.

Ravitsemusterapeutti punnitsi Parwanan ja sai tulokseksi 9,8 kiloa. Terveen nelivuotiaan paino olisi kaksinkertainen.

Kuivuus ja köyhyys pahentavat aliravitsemusta

Terapeutti kertoi minulle, että pelkästään viime kuukausien aikana vakavien, akuuttien aliravitsemustapausten määrä on noussut 30 prosenttia.

Siihen on monia syitä, kuten kuivuus ja ruoan kallistuminen. Samaan aikaan on nähty vesiripulin, tuhkarokon ja polion äkillisiä tautiaaltoja.

Tilannetta kärjistää se, että avustusrahat on jäädytetty, vaikka Afganistan oli jo ennen vallanvaihdosta vahvasti ulkoisen avun varassa.

Lopputulos on, että elintärkeät peruspalvelut, kuten terveydenhoito ja opetus, kärsivät.

Äiti hoputti tytärtään syömään

Lääkäri kirjoitti resepti, ja Malika sai Parwanaa varten 28 pakkausta aliravitsemuksen hoitoon kehitettyä maapähkinätahnaa.

Malika istuutui jalkakäytävälle, repi heti yhden pakkauksen auki ja hoputti tytärtään syömään. Parwana imeskeli hitaasti pakkauksen kulmaa ja irvisti pian kivusta. Ravinteikas tahna oli liikaa aliravitun tytön ruoansulatukselle.

Näin, että Parwana halusi syödä, ja hän yritti sitkeästi. Vei lopulta 20 minuuttia, että hän sai nieltyä viitisen suullista maapähkinätahnaa.

Ensimmäisen puolituntisen jälkeen syöminen helpottui. Parwana keskeytti silti ruokailunsa usein, ja erään tauon aikana hän vihdoin katsoi minuun.

Tartuin häntä kädestä ja sanoin: ”Kun seuraavan kerran tapaamme, olet jo vahva tyttö.”

Parwanan huulilla näkyi hymynhäive. Kun hyvästelin hänet, hän liikautti sormiaan tuskin havaittavasti. Se oli hauras alku.

UNICEF tuplaa liikkuvien klinikoiden määrän

Pienen Parwanan tapaaminen kirkasti minulle sen, miten tärkeää on, että tavoitamme kaikki aliravitut lapset ajoissa, myös vaikeakulkuisella maaseudulla. Heitä on yhteensä yli 3,2 miljoonaa.

Jotta onnistumme, kaksinkertaistamme liikkuvien terveys- ja ravitsemusklinikoiden määrän ja palkkaamme niihin lisää työntekijöitä. Hankimme myös varastoon entistä enemmän maapähkinätahnaa. Koska se toimii.

Yhdessä onnistumme

Ihailen myös syvästi Afganistanin lääkäreitä ja sairaanhoitajia. Monet heistä eivät ole saaneet palkkojaan kuukausiin, mutta he jatkavat epäitsekkäästi haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisten auttamista.

En unohda Parwanaa koskaan, ja aion tavata hänet uudestaan. Olen täällä Parwanan ja hänen kaltaistensa takia, ja tunnen suurta ylpeyttä siitä, että Parwana paranee UNICEFin avulla. Tänä vuonna aiomme hoitaa 1,1 miljoonaa alle viisivuotiasta aliravittua lasta.

Siihen tarvitsemme sinunkin tukesi: vain yhteistyöllä, yhdessä toimien, onnistumme.

UNICEF tarvitsee 1,9 miljardia euroa työhönsä Afganistanissa vuonna 2022.

Teksti: UNICEF Afganistan. Suomennos Lotta Ehrnrooth.

Julkaistu13.7.2022