Siirry sisältöön

Itä-Afrikan tappava kuivuus: Somaliassa nälänhätä on jo ovella

Neljä epäonnistunutta sadekautta kahden vuoden aikana on aiheuttanut Afrikan sarven alueelle pahimman kuivuvuuden 40 vuoteen.

Artikkeli
Lapsi ottamassa vettä pienestä lammikosta.
© UNICEF/UN0607653/Rich

Ainakin 10 miljoonaa lasta Etiopian, Kenian, Somalian ja Eritrean alueella kärsii kuivuuden aiheuttamasta nälästä ja veden puutteesta. Yli 1,8 miljoonaa lasta tarvitsee hoitoa vakavaan aliravitsemukseen.

Tilanne on erityisen huono Somaliassa, jossa osa alueista on lähellä nälänhätää. Vakava aliravitsemus ja likaisen veden mukana leviävät taudit uhkaavat lasten henkeä ellei hätäapua ole tarjolla. Ilman hoitoa pelkästään Somaliassa 1,5 miljoonaa lasta tulee kärsimään aliravitsemuksesta vuoden loppuun mennessä.

Hätätilanteessa UNICEF vastaa perustarpeisiin tarjoamalla terveyspalveluita, puhdasta vettä ja ravintoa. Samalla valmistaudutaan tulevaan ja vahvistetaan yhteisöjen sopeutumista ilmastonmuutokseen esimerkiksi etsimällä kestäviä ratkaisuja vedensaantiin.

Lapsi kantaa vesikanisteria.

10-vuotias Hibo kantaa vesikanisteria väliaikaiseen kotiinsa maansisäisten pakolaisten leirillä Somaliassa.

– Lähdimme kotoa Gurielista ja kävelimme 10 päivää tänne Kahareyn leirillä, hän kertoo.

Kotinsa jättäneiden määrä on valtava – Somaliassa maansisäisiä pakolaisia on 3,7 miljoonaa ja Etiopiassa 4,2 miljoonaa sekä 800 000 pakolaista.

Lääkäri tutkii äitinsä sylissä olevaa pientä lasta.

Ayesha Abdi, 18, pitää sylissään lastaan Waffin leirillä, Mogadishussa, Somalia.

– Saavuimme leirille seitsemän päivää sitten, toivoen että asiat järjestyvät. Perheeni on menettänyt kaiken karjan ja kamelit. Ne kaikki kuolivat, koska meillä ei ollut niille vettä. Meillä ei ole mitään. Tarvitsemme perusasioita, ruokaa ja vettä.

Puhtaan veden puute vaarantaa lasten hengen. Pula vedestä lisää sairastumisriskiä, esimerkiksi ripuli on erityisesti alle viisivuotiaille hengenvaarallinen, samoin sairaudet kuten kolera, hepatiitti A, lavantauti ja polio.

Ilman vettä sato ei kasva ja eläimet ja karja kuolevat. Ravinteikkaan ruuan ja veden puute altistaa lapset aliravitsemukselle.

Pieni lapsi katsoo hymyillen kameraan.

Vuoden ikäinen Obsinale toipuu aliravitsemuksesta UNICEFin tukemassa keskusessa Hargeisan sairaalassa Somaliassa. Hän tuli hoitoon kaksoissiskonsa Mersinalen kanssa, sisko on juuri todettu täysin parantuneeksi ja kotiutettu. Sänkypaikat ovat täynnä ja vain lattioilla on tilaa uusille hoitoon tuleville lapsille.

Ainakin 330 000 lasta Somaliassa tarvitsee hoitoa hengenvaaralliseen aliravitsemukseen. Se on paljon enemmän kuin vuoden 2011 nälänhädän aikaan, jolloin 190 000 lasta tarvitsi hoitoa.

Kuivuus vaikuttaa koulunkäyntiin

Yhteensä 15 miljoonaa lasta Afrikan sarvessa ei käy koulua. Arvioidaan, että kuivuuden vuoksi koulun lopettaa vielä 3,3 miljoonaa lasta lisää.

Kuudesluokkalainen Abdurazak Mohammed vie aaseja takasin kotiin iltahämärässä Etiopian Somali-alueella.

– Monet perheet lähettivät lapset huolehtimaan karjasta. Opettaja lähti myös. Sen jälkeen koulu suljettiin. Tuntuu surulliselta katsoa suljettua koulua. Haluan olla opettaja, kun kasvan aikuiseksi.

10-vuotias Bukhari Aden on äitinsä Dama Mohammedin kanssa hakemassa lammelta vettä Etiopiassa. Kun kamelit ja aasit on juotettu, he täyttävät kaksi kanisteria ja vievät vettä kotona odottaville lehmille. Aden ei ole koskaan käynyt koulua.

– Kylässämme lapset huolehtivat eläimistä. Kylän lähellä ei ole vettä. Jos vettä olisi lähempänä, minun olisi helpompi käydä koulua, hän kertoo.

Mitä UNICEF tekee?

UNICEF yhdessä kumppaneidensa vie hätäapua perheille ja lapsille Afrikan sarven alueella. Kriisin keskellä tarvitaan nyt puhdasta vettä, ruokaa ja terveydenhuoltoa.

Ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja toistuviin kuivuusjakoihin valmistaudutaan kehittämällä pitkäaikaisia ratkaisuja esimerkiksi kehittämällä aurinkovoimalla toimivia porakaivoja.

Fatuma kaataa vettä, joka on nostettu aurinkovoimalla toimivasta porakaivosta Puntlandissa Somaliassa.

– Tämä kaivo on kuin keidas keskellä erämaata, sanoo Fatuman isä Abdirizak Yusuf.

400 metriä syvä kaivo tarjoaa vettä 18 000 ihmiselle ja heidän karjalleen.

Hätäapu pelastaa henkiä. Kuivuusjakson seurauksena 260 000 ihmistä kuoli Somaliassa vuonna 2011. Vuoden 2017 kuivuuden aikana pahimmilta seurauksilta vältyttiin, koska tilanteeseen puututtiin ajoissa. Somalian nälänhätä on vielä mahdollista estää, jos apua saadaan perille.

Auta Itä-Afrikan lapsia

Julkaistu14.9.2022