Siirry sisältöön

Ilmastokriisi koettelee Pakistanissa - tulvissa kuollut yli 1 000 ihmistä

Rankat monsuunisateet ja tulvat ovat tuhonneet koteja ja infrastruktuuria Pakistanissa. Tuhannesta kuolonuhrista kolmasosa on lapsia.

Uutinen
Ihmisiä kerääntyneenä vesijohdon äärelle.
© UNICEF/UN0694848/Zaidi

Viime viikkojen monsuunisateet Pakistanissa ovat olleet sademäärältään ennätykselliset. Pakistanin eteläisissä osissa on satanut yli viisinkertainen määrä 30 vuoden keskiarvoon verrattuna. Sateita seuranneet tulvat vaikuttavat 3,4 miljoonan lapsen elämään.

Tulvat ja vesisateet ovat pyyhkäisseet maan tasalle yli 200 000 kotitaloa ja yli kaksinkertainen määrä on kärsinyt tuhoja. Kouluja on vahingoittunut lähes 18 000. Kotinsa menettäneet perheet tarvitsevat kiireellisesti suojaa, puhdasta vettä, ruokaa sekä hygienia- että terveyspalveluita.

Teiden ja siltojen tuhoutuminen on eristänyt tiettyjä alueita vaikeuttaen avun perille viemisestä. Esimerkiksi 3 000 kilometriä teitä ja 145 siltaa on kokonaan tai osittain tuhoutunut.

Tulvien vaikutuksista kärsivillä alueilla lasten tilanne on ollut jo valmiiksi huono. Lasten aliravitsemusluvut ovat korkeat ja puhdas vesi ja sanitaatio eivät ole kaikkien saatavilla. Alueet ovat tarjonneet suojaa myös yli 400 000 Afganistanista lähteneelle pakolaiselle.

Kesäkuun jälkeen yli 300 lasta on kuollut tulvien vaikutuksesta. Likaisen veden mukana leviävät sairaudet aiheuttavat valtavan riskin. Jos puhdasta vettä ja terveydenhuoltoa ei saada nyt toimimaan, uhkaa luku nousta.

UNICEF on paikan päällä ja jakaa puhdasta vettä sekä hygieniatarvikkeita. Terveys- ja ravitsemusklinikat palvelevat sairastuneita sekä odottavia äitejä. Lasten aliravitsemusta hoidetaan tarjoamalla ravintolisiä. Tällä hetkellä apu on tavoittanut noin 300 000 ihmistä.

Lahjoita UNICEFin hätäapuun

Julkaistu31.8.2022