Siirry sisältöön

Esittelyssä: maailman pelottavimmat halloween-kurpitsat

Lapsille Halloween on hurjan hauska syysjuhla, johon liittyy naamiaisasuja ja kauhuaiheisia ruokia – ehkä myös kurpitsoiden kaivertamista yhdessä. Tämä kirjoitus on kuitenkin lapsilta kielletty: viisi työntekijäämme kertoo, millainen on maailman pelottavin halloween-kurpitsa.

Näkökulma
2021-10-29-halloween-pelottava-kurpitsa-kuritus

Pelottava halloween-kurpitsa, jossa lukee "KIPU".

Sait huonon numeron matikan kokeesta. Pelkäät mennä kotiin, koska tiedät, mitä siellä odottaa. Ruumiillinen kuritus on yksi pelottavimmista asioista, mitä omat vanhemmat voivat tehdä lapselleen.

Tällä viikolla Lastensuojelun Keskusliiton tuore selvitys kertoi käsittämättömästä muutoksesta: suomalaiset näkevät nykyään kuritusväkivallan vähemmän haitallisena lapsille kuin ennen. Jopa joka kolmas vanhempi on retuuttanut omaa lastaan ja joka viides tukistanut. Vaikka ruumiillinen kuritus on ollut Suomessa lailla kiellettyä jo vuodesta 1984!

Noora, digituottaja

Yhdenkään lapsen ei pitäisi joutua pelkäämään omassa kodissaan. Piste. Noora on ylpeä siitä, että UNICEF tekee töitä sen eteen, että lasten kurittaminen loppuisi Suomessa ja maailmalla.


 

Halloween-kurpitsa, jossa lukee "NAAMIO".

Näen mielessäni kurpitsalyhtyjen kavalkadin, jossa joka ikinen kurpitsa on tismalleen samanlainen: samankokoinen, samanmuotoinen, samanvärinen ja samalla tavalla kaiverrettu.

Viime kesänä tehdyn nuorisokyselymme mukaan iso osa nuorista kokee, ettei koulussa uskalla olla oma itsensä. Sydäntäni kouraisee, kun ajattelen, että moni lapsi joutuu syrjinnän pelossa kätkemään todellisen minänsä.

Minna, viestinnän asiantuntija

Minnaa lohduttaa se, että moninaisuudesta puhutaan yhä enemmän. UNICEF edistää syrjimättömyyttä Suomessa muun muassa Lapsiystävällinen kunta -mallin kautta.


Hurja halloween-kurpitsa, jossa lukee "VILU".

Olen aina ollut vilukissa. Minun pelottavat kurpitsani ovatkin todella kylmissään, ilman lämpöä ja suojaa. Kun omat lapseni olivat pieniä, kannoin jatkuvaa huolta siitä, oliko heillä varmasti tarpeeksi lämmin. Tuliko varmasti kumisaappaat mukaan päiväkotiin vai joutuvatko olemaan koko päivän märissä sukissa? Olivatko sormikkaat sittenkin liian ohuet?

On vaikeaa edes ajatella lapsia, jotka joutuvat sinnittelemään talven yli ilman kunnollista kotia ja lämpimiä vaatteita. Mieleeni on piirtynyt näkemäni  kuva pienestä tytöstä lumisateessa pakolaisleirillä, jalassaan vain muoviset sandaalit. Ei edes sukkia.

Sari, markkinointisuunnittelija

Saria lohduttaa se, että UNICEF toimittaa suomalaisten UNICEF-lahjan kautta lahjoittamia lämpimiä talvivaatteita ja -kenkiä mm. Afganistanin lapsille.


 

Pelottava kurpitsan kuva, jossa lukee "LÄMPÖ".

Olen kotoisin pohjoisesta ja yksi lempiharrastuksiani on lumiveistosten tekeminen – jossa lajissa olen saanut edustaa Suomea MM-kisoja myöten. Kannan siis huolta ilmaston lämpenemisestä jo ihan oman harrastukseni vuoksi. Ja lasten puolesta: saadaanhan lumesta nauttia myös tulevina vuosikymmeninä.

Ella, AD

Ellaa lohduttaa se, että UNICEF on pitkään ja määrätietoisesti tehnyt ilmastotyötä ja nimenomaan lapsinäkökulmasta.


 

Pelottava kurpitsa, jossa lukee "SOTA".

Ajattelen kurpitsapeltoa, joka on miinoitettu: vihaan ja pelkään sotaa. Tunnen valtavaa myötätuntoa lapsia kohtaan, jotka joutuvat elämään sodan, sen jatkuvan uhan tai siitä aiheutuvan pakolaisuuden ikeessä. Työssäni törmään moniin uutisiin aiheesta, erityisesti on jäänyt mieleen syyrialainen leikkipuisto, joka sodan vuoksi piti kaivertaa maan alle.

Petteri, nettituottaja 

Petteriä lohduttaa se, että UNICEF on paikalla siellä, missä sota vaikeuttaa lasten elämää, esimerkiksi juuri Syyriassa, Jemenissä ja Ukrainassa. UNICEF myös työskentelee jatkuvasti ja menestyksekkäästi lapsisotilaiden vapauttamiseksi.

***
Kuvitus: Saara Varala

Julkaistu29.10.2021