Siirry sisältöön

5 syytä jakaa Kympin todistus jokaiselle oppilaalle

Kympin todistuksessa jokainen oppilas saa pelkkiä kymppejä. Nämä arvosanat korostavat esimerkiksi lapsen ihmisarvoa, persoonaa, koskemattomuutta sekä oppimisoikeuden tärkeyttä. Kokosimme tähän 5 hyvää syytä jakaa Kympin todistus jokaiselle oppilaalle!

Näkökulma
Hymyilevä nuori tyttö hammasraudoissa.

1) Jokainen lapsi on täyden kympin tyyppi!

Jokainen lapsi on äärimmäisen arvokas ja tärkeä.

2) Kouluarvosanat eivät ole ihmisarvon mittari.

Vaikka äikkä olisi seiska ja matikka kutonen, niin jokaisen lapsen ihmisarvo on aina täyden kympin arvoinen. Ihan aina. Jokainen lapsi tarvitsee muistutuksen siitä, että olivatpa kouluarvosanat mitä tahansa, juuri hän kaikkine erityispiirteineen on erinomainen.

3) Lapsilla on oikeus kuulla ja oppia lapsen oikeuksista.

Kympin todistus muistuttaa lapsia ja heidän vanhempiaan lapsen oikeuksista.

Kun lapsi tai nuori tietää oikeuksistaan, hän tietää olevansa hyvä juuri sellaisena kuin on. Hän osaa puolustaa omia oikeuksiaan sekä kunnioittaa muita – juuri sellaisina kuin he ovat.

Aikuisilla on velvollisuus kertoa lapsille lapsen oikeuksista.

4) Lapsen oikeudet koskevat jokaista lasta.

Lapsen oikeudet koskevat jokaista alle 18-vuotiasta. Lapsen oikeudet määritellään YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa, joka on yhteinen käsitys siitä, mitä lapsen hyvä elämä edellyttää.

Sopimus on maailman laajimmin hyväksytty ihmisoikeussopimus ja se velvoittaa valtioita samalla tavalla kuin laki.

5) Kympin todistus tukee arviointikeskustelua

Kympin todistus tekee näkyväksi sen, että kouluarviointi ei kohdistu oppilaiden persoonaan tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin. Lapsilla ja nuorilla on paljon vahvuuksia, jotka eivät näy kouluarvosanoissa. Kympin todistuksen avulla näitä positiivisia ominaisuuksia on mahdollista nostaa esiin esimerkiksi arviointikeskusteluissa.

Lue lisää: Kympin todistus

Julkaistu30.4.2021