Siirry sisältöön

Sinun lapsesi eivät ole sinun lapsiasi

Libanon huolehtii suuresta osasta maailman pakolaislapsista. Autatko sinä nyt vuorostasi Libanonin lapsia?

Inka Hetemäki Näkökulma
Inka Hetemäki
Haavoittunut aikuinen kantaa haavoittunutta lasta sylissään. Molempien päät on kiedottu siteisiin.

”Sinun lapsesi eivät ole sinun lapsiasi” on kuuluisan libanonilaisen runoilijan, Kahlil Gibranin, ehkä kuuluisin lause.

Se on nyt itsepäisesti pyörinyt mielessäni Libanonin ollessa traagisesti uutisissa.

Runo kertoo siitä, että lapset ovat elämän itsensä tyttäriä ja poikia, eivätkä vain omiasi. Minä ymmärrän runon myös niin, että jokaisen lapsen elämä on meidän kaikkien vastuulla.

Libanon huolehtii
muiden lapsista

Libanonin historia on ollut kivinen, mutta se on silti onnistunut olemaan eri kulttuurien ja uskontojen sulatusuuni. Maa on saanut aivan liian vähän tunnustusta – ja tukea – siitä, että se kantaa suurimman taakan Syyrian pakolaisista.

Tiesitkö, että Libanonissa on enemmän kouluikäisiä pakolaislapsia kuin libanonilaisia koululaisia? Puolet pakolaislapsista, 200 000, on onnistuttu sijoittamaan julkiseen kouluun.

Tätä hämmästelin jo, kun pistäydyin Libanonissa matkallani Syyriaan pari vuotta sitten. Halu turvata kaikkien lasten tulevaisuus on maassa liikuttavan suuri.

Beirutin räjähdykset
syvensivät kriisiä

Beirutin räjähdykset eivät olisi voineet osua Libanonin kannalta pahempaan saumaan.

Lokakuussa 2019 alkanut dramaattinen taloudellinen ja yhteiskunnallinen kriisi, johon osasyynä on ollut naapurimaan Syyrian sota, on kasvattanut työttömyyttä, inflaatiota, puhtaan veden puutetta ja energian sääntelyä.

Toimet koronan ehkäisemiseksi ovat edelleen syventäneet lamaa. Perushyödykkeiden hinnat ovat kolminkertaistuneet ja julkinen terveydenhuolto ei pysty vastaamaan tarpeisiin.

UNICEF on
lasten rinnalla

UNICEF on toiminut Libanonissa vuodesta 1948, ja kokenut kaikki erilaiset vaiheet Libanonin lasten elämässä.

Olemme nyt täydessä työssä tässäkin kriisissä. Autoimme välittömästi satama-alueen asukkaiden evakuoinnissa. Jaamme parhaillaan puhdasta vettä sekä tarjoamme psykososiaalista tukea lapsille ja perheille.

Olemme myös auttaneet Libanonin terveysministeriötä pelastamaan satamassa varastoituja lääkkeitä ja rokotteita. Teemme kaikkemme, että lapset ja perheet pääsevät turvaan ja saavat apua.

Libanonin kuuluisa runoilija Gibran on myös todennut, että ”pieninkin ystävyyden teko on arvokkaampi kuin suurin aikomus”.

Libanonin lapset tarvitsevat selviytyäkseen tämän ystävyyden teon nyt Sinulta. Auta.

Lahjoita hätäapuun »

Otsikkokuva: Loukkaantunutta lasta tuodaan sairaalaan hoidettavaksi tiistaina 4.8. Beirutissa sattuneiden räjähdysten jälkeen. © UNICEF/UNI356311/Amro/AFP

Julkaistu 8.8.2020

Julkaistu8.8.2020