Siirry sisältöön

UNICEFin lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustuksen saa tänä vuonna tutkimusprofessori emerita Marjatta Bardy

”Monet yhteiskunnan sektoreista toimivat ilman, että niillä on mitään käsitystä toimiensa merkityksestä lasten elämässä”, Bardy toteaa.

Uutinen
Marjatta Bardy sai UNICEFin Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustuksen Hämeenlinnan Ääni19 -lapsenoikeusfoorumissa. © Tilda Hopia

Suomen UNICEF myöntää Lapsen oikeuksien vaikuttaja 2019 -tunnustuksen lastensuojelun grand old lady Marjatta Bardylle. Hän on ollut maamme keskeisiä lapsen oikeuksien edistäjiä jo vuosikymmenien ajan.

 Bardy on kasvatustieteiden tohtori sekä lastensuojelun ja perhepolitiikan asiantuntija, joka on tehnyt pitkän työuran tutkijana ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa.

 -  Bardy on pitkällä ja ansiokkaalla työurallaan tuonut suomalaiseen lapsipolitiikkaan johdonmukaisuutta ja pitkäjänteisyyttä. Hän on poikkeuksellisen merkittävällä tavalla vaikuttanut siihen, että lapsen oikeuksien sopimus etenee konkreettisiksi toimiksi, sanoo Suomen UNICEFin hallituksen jäsen Seppo Sauro.

Lapsen oikeuksien sopimus
täyttää 30 vuotta

Kolmekymmentä vuotta sitten tehtiin historiaa, kun maailman valtiot sopivat yhdessä lasten ihmisoikeuksista. Syntyi YK:n lapsen oikeuksien sopimus.

Sen ansiosta lasten hyvän elämän edistäminen ei enää ollut hyväntekeväisyyttä vaan valtioiden velvollisuus. Lapset voivat tänään keskimäärin paremmin kuin koskaan, mutta uudet uhat, kuten pitkittyneet konfliktit ja ilmastonmuutoksen kiihtyminen vaarantavat saavutetun edistyksen.

Marjatta Bardy näkee ympäristö- ja ilmastonmuutoskysymysten liittyvän mitä suurimmassa määrin lapsen oikeuksiin.

- Lapsen oikeuksien sopimus viitoittaa osaltaan, kuinka edetä kestävän kehityksen ja ekososiaalisen sivistyksen teitä. Hyvinvoivat lapset ja elinvoimainen luonto muodostavat perustan viisaalle yhteiskunnalle, Bardy sanoo.

Suomellakin on vielä
työtä tehtävänä

Lapsen oikeuksien sopimuksen ulkopuolella on vain yksi valtio, Yhdysvallat. Suomi on ansiokkaasti ratifioinut myös sopimuksen kaikki kolme lisäpöytäkirjaa.

Lapsen oikeudet toteutuvat kuitenkin vain, jos ne muuttuvat käytännöksi päätöksenteossa ja palvelujen järjestämisessä.

- Suomen valtionhallinnossa ei vielä ole lapsipolitiikan kokonaisuudesta vastaavaa rakennetta. Siitä lapsen oikeuksien komitea on Suomea huomauttanutkin, Bardy sanoo.

- Monet yhteiskunnan sektoreista toimivat ilman, että niillä on mitään käsitystä toimiensa merkityksestä lasten elämässä. Lapsibudjetointi ja lapsivaikutusten arviointi auttavat hahmottamaan, miten päätökset vaikuttavat lapsiin, Bardy jatkaa.

”Lapsen oikeuksia ei ole
helppo sanoittaa eikä selittää”

Suomessa on usein vaikeuksia ymmärtää, että kaikkien lasten oikeudet eivät toteudu myöskään meidän hyvinvointiyhteiskunnassamme.

- Lapsen oikeuksia ei ole helppo sanoittaa eikä selittää. Nämä oikeudet eivät ole irrallaan yhteiskunnasta vaan liittyvät kaikkeen tekemäämme, Seppo Sauro sanoo.

Ei ole sattumaa, että lapsen oikeuksien juhlavuonna tunnustuksen saa Bardy. Hän on tehnyt elämäntyönsä lapsen oikeuksien hyväksi ja tuntee niihin liittyvät haasteet maassamme.

- Lapsiköyhyys pitää poistaa ja investoida myös muihin haavoittuvaisiin lapsiin. Lapsen oikeuksien komitea on erikseen patistanut Suomea kiinnittämään huomiota muun muassa etnisten vähemmistöjen ja maahanmuuttajien lapsiin sekä turvapaikanhakijalapsiin, Bardy summaa.

Lisätietoja

Seppo Sauro, sosiaalineuvos, Suomen UNICEFin hallituksen jäsen, [email protected]

***    

Suomen UNICEF myöntää Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustuksen vuosittain henkilölle tai taholle, joka on tehnyt ansiokasta työtä lapsen oikeuksien puolesta. Tunnustuksen tarkoitus on lisätä tietoa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksesta, jota juhlistetaan 20.11. Tunnustus on myönnetty vuodesta 2004 lähtien.

Tunnustuksen saajan päättää Suomen UNICEFin hallitus nimityskomitean esityksen perusteella. Komitean jäseniä ovat lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen, Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Hanna Heinonen ja Suomen UNICEF ry:n hallituksen jäsen Seppo Sauro sekä Suomen UNICEFin suojelija Jenni Haukio, joka toimii myös nimityskomitean puheenjohtajana.

Lapsen oikeuksien vaikuttaja-tunnustus on aiemmin myönnetty seuraaville:

2004 Elisabeth Rehn, 2005 Kaija Juurikkala, 2006 Jari Sinkkonen, 2007 Tuula Åkerlund, 2008 Icehearts ry, 2009 Kalle Justander, 2010 Myrsky –hanke, 2011 Ensi- ja turvakotien liitto, 2012 Koulunkäynnin ohjaajat ja avustajat, 2013 Sisu-partio, 2014 Kirjastot, 2015 Minna Salmi ja Esa Iivonen, 2016 Timo Parvela, 2017 Närpiön kunta, 2018 Helsingin Sanomien Lasten Uutiset ja Tiedekysymykset.

Julkaistu18.11.2019