Siirry sisältöön

UNICEF suojelee lapsia ilmastonmuutoksen vaikutuksilta

UNICEF kehittää ratkaisuja, jotka turvaavat lasten elämän ja kehityksen myrskyjen, kuivuuden ja tulvien pahentuessa. Lisäksi vaikutamme valtioihin ja yrityksiin päästöjen vähentämiseksi.

Minna Suihkonen Näkökulma
Minna Suihkonen
Mehedi Hasan, 11, seisoo tulvan keskellä kotinsa pihalla veljensä Mominin, 5, kanssa Uttarnaybashissa, Kurigramin alueella Bangladeshissa. 
© UNICEF/UN0328143/Alam Kiron

11-vuotias Maroof Hussein ei ikinä unohda erästä heinäkuun yötä vuonna 2017. Silloin epätavallisen voimakkaat tulvat iskivät hänen kotikyläänsä Nizampuriin, joka sijaitsee Patuakhalin alueella Bangladeshissa.

- Menin nukkumaan ja heräsin siihen, kun tulvavedet kuohuivat sisään. Se oli kauhistuttavaa.

Maroof ja hänen perheensä onnistuivat pelastautumaan, mutta Maroofin 8-vuotias ystävä Iqbal hukkui.

Lapset kärsivät eniten ilmastonmuutoksesta

Maroofin tarina on yksi miljoonista. Lapset, erityisesti muutoinkin heikoimmassa asemassa olevat lapset, kärsivät eniten ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

UNICEF huomioi ilmastonmuutoksen vaikutukset lapsiin kaikessa työssään. Esimerkiksi Bangladeshissa UNICEFin ilmastonmuutostyö ulottuu tekopohjavesihankkeista lastensuojelujärjestelmien vahvistamiseen ja lasten uimaopetukseen.

Miten ilmastonmuutos vaikuttaa lapsiin?

Ilmastonmuutos lisää tulvia, kuivuutta ja äärimmäisiä sääilmiöitä. Niiden seurauksena lapset joutuvat jättämään koulun kesken tai jopa menettävät kotinsa. Kriisit sysäävät perheitä köyhyyteen.

Kaksi tyttöä kantaa polttopuuta hiekkamyrskyssä Dagahaleyn pakolaisleirillä Garissan alueella Keniassa. © UNICEF/UNI114742/Holt

Ilmaston lämpeneminen lisää myös malarian ja ripulitautien esiintymistä. Ripulitaudit ovat pienten lasten yleisin kuolinsyy.

Lähitulevaisuudessa ilmastonmuutos voi vaikeuttaa maanviljelyä ja ruoan sekä tulojen puute aiheuttaa aliravitsemusta. Se lisää siirtolaisuutta, kasvattaa epätasa-arvoa ja kiihdyttää köyhyyden kierrettä.

Ilmastonmuutos vaikuttaa myös rikkaiden maiden lasten elämään. Esimerkiksi hyönteisten levittämät taudit leviävät yhä pohjoisemmaksi ja äärimmäiset sääilmiöt lisääntyvät myös kehittyneissä maissa. Vaarana on myös, että energia ja ruoka kallistuvat, mikä hankaloittaa entisestään köyhimpien perheiden elämää.

Mitä UNICEF tekee?

1. Vaadimme valtioita ja yrityksiä vähentämään ilmastopäästöjään ja edistämään vähähiilistä kehitystä.

2. Suojelemme lapsia ilmastonmuutoksen vaikutuksilta. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja sen vaikutusten vähentäminen on osa kaikkea työtämme lasten koulutuksen, terveyden ja suojelun puolesta.

3. Kehitämme vähähiilisiä ratkaisuja lasten hyväksi.

4. Autamme lapsia saamaan äänensä kuuluviin ja vaikuttamaan ilmastoasioihin.

5. Pidämme huolta, että lapset ja lasten oikeudet otetaan huomioon valtioiden ja yritysten ilmastosuunnitelmissa ja -toimenpiteissä.

UNICEFin rakentama aurinkovoimala tuottaa energiaa vedenpumppaamolle Sa`adassa Jemenissä ja auttaa turvaamaan puhtaan veden 60 000 ihmiselle. © UNICEF/UN0153949/Fuad

Näin teemme ilmastotyötä käytännössä

Terveys

Kehitämme aurinkovoimaan perustuvia energiaratkaisuja esimerkiksi terveyskeskuksiin ja rokotusten kylmäketjun järjestämiseen.

Koulutus

Kehitämme aurinkoenergiaan perustuvia ratkaisuja koulujen sähköistämiseen. Autamme suunnittelemaan ja toteuttamaan kouluja, jotka kestävät pahenevia myrskyjä ja tulvia. Edistämme sitä, että ilmastonmuutosta käsitellään koulujen opetusohjelmissa.

Vesi ja sanitaatio

Kehitämme ratkaisuja, joiden avulla puhdas vesi voidaan turvata myös ilmastonmuutoksen seurausten kiihtyessä, esimerkiksi kuivuuden ja tulvien pahetessa. Hyödynnämme aurinkovoimaa vedenpumppaamoissa.

Lasten ääni kuuluviin

Lisäämme lasten tietoisuutta ilmastoasioista muun muassa vaikuttamalla koulujen opetusohjelmiin. Tuemme lasten ja nuorten ilmastoaktivismia.

Ilmastomarssi Helsingissä vuonna 2018. © UNICEF/Suomi 2018/Pasula

Tue ilmastotyötämme lahjoittamalla »

Lue lisää

Uutinen: Aurinkovoima tuo vettä heikoimmassa asemassa oleville lapsille ja heidän perheilleen Jemenissä (englanniksi)
Blogi: Ilmastonmuutos syöksee jo nyt lapsia kurjuuteen 
Blogi: Että kehtaatte, aikuiset ihmiset 
Uutinen: Lakkoilevat nuoret muistuttavat: Ilmastokriisi ei ratkea päättäjien selfiellä vaan konkreettisilla teoilla 

 ***

Julkaistu: 21.11.2019

Otsikkokuva: Mehedi Hasan, 11, seisoo tulvan keskellä kotinsa pihalla veljensä Mominin, 5, kanssa Uttarnaybashissa, Kurigramin alueella Bangladeshissa. © UNICEF/UN0328143/Alam Kiron

Julkaistu21.11.2019