Siirry sisältöön
Auta maanjäristyksen uhreja Turkissa ja Syyriassa.
Lahjoita hätäapuun

Taiteilija Katja Tukiainen ja UNICEF kutsuvat yleisön rakentamaan parempaa maailmaa LUX Helsingissä

Kuvataiteilija Katja Tukiaisen ja OiOi-kollektiivin interaktiivinen Do-gooders-teos rakennetaan Helsingin Tokoinrannan hiekkakentälle 4.–8.1.2020. UNICEF osallistuu teoskokonaisuuteen kumppanina.

Uutinen
Luonnos tulevasta teoksesta.

Tammikuussa LUX Helsinki -valotaidetapahtuman kävijöillä on mahdollisuus osallistua maailmanparantamiseen vaaleanpunaisissa sävyissä.

Kuvataiteilija Katja Tukiaisen ja OiOi-kollektiivin interaktiivinen Do-gooders -teos rakennetaan Helsingin Tokoinrannan hiekkakentälle.  

Do-gooders -yhdistelee kuvataidetta ja interaktiivista animaatiota. Teoksessa paikalle marssii määrätietoinen tyttöarmeija pelastamaan maailman.

– Päävärini on ollut ollut vaaleanpunainen jo 90-luvulta saakka. En ole vieläkään kyllästynyt värin merkityksiin, jotka liikkuvat runollisesta roosasta aina voimalliseen neonpinkkiin, Katja Tukiainen sanoo.

Teos antaa katsojalle mahdollisuuden herättää maalauksen eloon ja vaikuttaa teoksen tapahtumiin kosketuksen avulla. Teoksen vuorovaikutteisuudesta ja animoinnista vastaa fyysisiä tiloja älykkäiksi ja elämyksellisiksi tekevä OiOi.

– Tätä teosta saa koskea, ei vain kokea, sanoo OiOin Sami Kämppi.

”Parempi maailma
on mahdollinen”

UNICEF osallistuu teoskokonaisuuteen kumppanina. UNICEF juhlisti marraskuussa Lapsen oikeuksien sopimuksen 30-vuotista taivalta ja saavutuksia. Teosyhteistyö on jatkumoa tälle teemalle.

UNICEFin markkinointi- ja viestintäjohtaja Kimmo Tupala iloitsee yhteistyöstä.  

– Haluamme tuoda valoa ja toivoa tammikuun pimeyteen, mutta myös muistuttaa lapsen oikeuksista. Maailmanparannus on Katja Tukiaisen taiteessa keskeinen teema. Teos kasvaa ja kehittyy, kun ihmiset koskettelevat sen pintaa. Jos kukaan ei tee mitään, lopputulos ei ole niin hieno.

– Haluamme teoksen kautta kannustaa kaikki LUXin kävijät mukaan konkreettisiin tekoihin paremman tulevaisuuden puolesta – olemaan lasten puolella. Parempi maailma on mahdollinen ja jokainen voi omalta osaltaan olla vaikuttamassa siihen.

Teoksen äänisuunnittelun on tehnyt Aki Päivärinne. Interaktiivista teosta pääsee kokeilemaan kerrallaan 20–30 katsojaa.

Paikka: Tokoinrannan hiekkakenttä

Aika: 4.–8.1.2020 kello 17–22.

Julkaistu2.12.2019