30 vuotta edistystä

Huimia saavutuksia 30 vuodessa

YK:n lapsen oikeuksien sopimus täytti 30 vuotta marraskuussa 2019. Sopimus on parantanut maailman lasten elämää valtavasti maailmalla ja Suomessa.

Tässä muutamia esimerkkejä suurimmista saavutuksista 30 vuoden taipaleelta. 

Yhdeksän kymmenestä alakouluikäisestä
lapsesta pääsee kouluun

Jo yhdeksän kymmenestä 6 - 11-vuotiaasta lapsesta pääsee kouluun.

Jos huomioidaan kaikki alle 18-vuotiaat, koulun ulkopuolella olevien lasten määrä on vähentynyt 30 vuodessa yli 100 miljoonalla. Vuonna 1989 noin 30 prosenttia lapsista ei päässyt kouluun, vuonna 2018 enää 17 prosenttia jäi paitsi koulusta

Yhä useampi lapsi
saa riittävästi ruokaa

 

Aliravittujen lasten määrä on miltei puolittunut. Vuonna 1990 lähes 40 prosenttia maailman lapsista kärsi aliravitsemuksesta, vuonna 2018 enää 22 prosenttia.

Yhä useampi lapsi
jää henkiin

Lapsikuolleisuus on laskenut alle puoleen. Vuonna 1990 yli 12 miljoonaa lasta kuoli ennen viisivuotissyntymäpäiväänsä, vuonna 2018 luku oli 5,3 miljoonaa.

Seitsemällä kymmenestä ihmisestä
on käytössään puhdas vesi

Puhdas juomavesi on käytössä jo seitsemällä kymmenestä maapallon ihmisestä. Viimeisten 30 vuoden aikana puhtaan juomaveden piiriin on päässyt peräti 2,6 miljardia ihmistä eli kolmannes maapallon ihmisistä. Tämä kehitys on pelastanut lasten henkiä, sillä likaisen juomaveden aiheuttamat sairaudet ovat hengenvaarallisia pienille lapsille.   

Yhä useampi lapsi pääsee vessaan. Yli kaksi miljardia ihmistä on saanut vessan käyttöönsä vuoden 1990 jälkeen.

25 miljoonaa tyttöä
on säästynyt lapsiavioliitolta

 

Lapsiavioliitot ovat vähentyneet merkittävästi. Vuodesta 2010 lähtien 25 miljoonaa tyttöä on säästynyt lapsiavioliitolta. Ennen vuotta 2010 yksi neljästä naisesta maailmassa joutui alaikäisenä naimisiin, nykyisin yksi viidestä.

Yhä useampi lapsi
säästyy HIV-tartunnalta

Vuodesta 1990 noin 1,8 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta on säästynyt HIV-tartunnalta äitien lääkityksen ja äiti-lapsi-tartunnan ehkäisyn ansiosta.

Yhdeksän kymmenestä
saa elintärkeät rokotukset

Jo yhdeksän kymmenestä lapsesta saa elintärkeät rokotukset kurkkumätää, jäykkäkouristusta ja hinkuyskää vastaan.

Polio on lähes hävitetty maailmasta. Vuonna 2018 maailmassa rekisteröitiin 29 kotoperäistä poliotapausta. Vielä vuonna 1988 tartuntoja oli noin 350 000.

Lapsen oikeudet
ovat vaikuttaneet lakeihin

Lasten ruumiillisen kurituksen on kieltänyt 54 maata. Lisäksi 56 maata on sitoutunut uudistamaan lainsäädäntönsä niin, että kuritusväkivalta kielletään.

Lähes kaikki maat ovat säätäneet lailla koulunkäynnin pakollisuudesta, ja lähes 100 maata takaa lapsilleen lainsäädännössään vähintään yhdeksän vuotta ilmaista peruskoulutusta.

Yhä useampi maa on hyväksynyt lapsen oikeuksien sopimuksen kaksi lisäpöytäkirjaa: jo 176 maata on hyväksynyt lisäpöytäkirjan, joka kieltää lapsikaupan ja lasten hyväksikäytön prostituutiossa ja pornografiassa. 168 maata on hyväksynyt lisäpöytäkirjan, joka kieltää lapsen osallistumisen aseellisiin konflikteihin.

Isoja edistysaskeleita
myös Suomessa

Lapsen oikeuksien sopimuksen ansiosta lasten ääni kuuluu ja vaikuttaa aivan eri tavalla kuin 30 vuotta sitten. Hyvä esimerkki muutoksesta on ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg, jonka vahva osallistuminen YK:n yleiskokouksessa syyskuussa osoitti, kuinka tärkeää on kuulla lasten ääntä.

Sopimus on edistänyt lasten osallisuutta monin tavoin myös Suomessa. Esimerkiksi lastensuojelulaissa on pitkin matkaa vahvistettu lapsen mahdollisuutta esittää oma mielipiteensä itseään koskevissa asioissa. Myös oppilaskunnista on tullut pakollisia sekä ala- että yläkoulussa.

Lapsen edun ensisijaisuuden periaate on vahvistunut ja lapsen edun harkinta on kirjattu moneen kansalliseen lakiimme.

Kunnat ovat ryhtyneet
kehittämään lapsiystävällisyyttään

Valtaosa lapsen elämään vaikuttavista päätöksistä tehdään kunnissa. Lapsen oikeuksien sopimuksen ansiosta jo 19 kuntaa Suomessa kehittää päätöksentekoaan ja palvelujaan lapsiystävällisiksi. Koko maailmassa UNICEFin lapsiystävällinen kunta -mallissa on mukana yli 3 000 kuntaa.

Vuonna 2005 Suomeen saatiin lapsiasiavaltuutettu, joka on edistänyt tehtävässään merkittävästi lapsen oikeuksia.

Vähemmistölasten suojelu ja kulttuuriset oikeudet ovat vahvistuneet, esimerkiksi kouluissa tarjotaan nykyään oman kielen ja uskonnon opetusta. Myös turvapaikanhakijalapset pääsevät Suomessa kouluun.

Sopimuksen lisäpöytäkirjan hyväksymisen myötä alaikäistä ei Suomessa voi värvätä asepalvelukseen edes vapaaehtoisena.

Lue lisää

Työmme ei ole vielä valmis. Muun muassa sodat ja ilmastonmuutoksen kiihtyminen vaarantavat saavuttamamme edistyksen.
Lapset tarvitsevat meitä kaikkia. Tule mukaan kampanjaamme!
Näytä, että olet lasten puolella! »

Mitkä ovat tämän päivän suurimmat haasteet lapsen oikeuksien toteutumiselle? Tutustu UNICEFin pääjohtajan Henrietta Foren aihetta käsittelevään kirjeeseen »

Sivun grafiikat: © UNICEF/Ella Käyhkö